Grubasy - tylko dla Was

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie ważnym było określenie sobie celu biegania.
Potem pozostaje już realizacja planu była łatwiejsza.
:) Tomek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
proximo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

attuna pisze:...Ile Waszym zdaniem trzeba biegac, zeby to weszlo w krew? Zeby sie przyzwyczaic i juz dnia sobie bez biegania nie wyobrazac?...
Kazdy na pewno jest inny, ale u kazdego wszystko rodzi sie w glowie. Ja na poczatku bardzo chcialem zrzucic zbedne kilogramy, ale zanim zaczalem chudnac przyszedl wzrost kondycji. Z wyjscia na wyjscie - bieganiem bym tego na poczatku nie nazwal - bylem w stanie truchtac dluzej i dluzej i to mnie bardzo motywowalo, a utrata wagi byla naturalnym tego nastepstwem. Ktos madry na tym forum powiedzial - "nie biegam dlatego by chudnac, ale chudne wlasnie dlatego, ze biegam". Z motywacja teraz jest trudniej, bo jest zimno i szaro, ale postaraj sie to jakos przeczekac - biegajac oczywiscie - a wiosna, zobaczysz bedzie wspaniale i bez biegania zyc nie bedziesz mogla. Pozdrawiam.
attuna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziekuje Wam za rady.

Potrzebuje jeszcze jednej informacji - jak powinnam oddychac podczas truchtania, kiedy jest zimno? Przez nos czy przez usta?

Trzymam sie dzielnie, dopoki nie pada jest ok.

Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mi oddychanie przez noc nie wychodzi. Oddycham prawie zawsze przez usta.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też oddycham przez usta, organizm wytwarza jakiś fajny mechanizm który obserwuje u siebie, prawdopodobnie przekrwienie jest bardzo wysokie i wdychane zimne powietrze nie jest przeze mnie odczuwalne jako zimne tylko cieple, nawet przy -5 : -10
attuna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wlasnie, tylko ze wczoraj oddychalam przez usta, a dzis czuje, jakbym miala sie przeziebic lada moment. Czy organizm sie zahartuje i powinnam biegac codziennie czy radzicie jeden dzien odpuscic?
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

attuna pisze:Dziekuje Wam za rady.

Potrzebuje jeszcze jednej informacji - jak powinnam oddychac podczas truchtania, kiedy jest zimno? Przez nos czy przez usta?
Kiedys wyczytalem na forum, ze powinno sie oddychac przez usta. Powod? Oddychajac nosem dostarczasz mniejsza ilosc powietrza a wiec i tlenu. W stanie spoczynku lub przy malym wysilku to nie ma znaczenia, ale przy bieganiu juz chyba ma.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
lusiana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:
moje BMI niebezpiecznie zbliża się do górnej granicy normy, tzn. wynosi 24,6
;-) takiej to dobrze - jeszcze nie zaczęła biegać a już bmi ma w normie ;-)
z tym BMI to jest dziwna sprawa, tu na stronie kiedy wpisywałam swoją wagę, kalkulator nie chciał mi obliczyć, tylko podał informację (o zgrozo), że waga nieprawidłowa :sss: Na szczęscie, ale i o dziwo, na innych kalkulatorach wyszło mi , że moje BMI jest ciągle jeszcze w nornie. O dziwo, bo ważę przecież za dużo (66 kg na 164 cm).

i dzięki wszystkim za rady "planowe". Poczytałam i popróbuję - jeszcze nie wiem czy 10 tygodniowego czy Pumy, nie mogę się zdecydować, co dla mnie lepsze :jatylko:
kto biegnie nie grzeszy ["Maratończyk" TSA]
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

attuna - odpuścić ;-) w końcu nie trenujesz na rekord świata tylko dla zdrowia i własnego samopoczucia...

zresztą na początku w szczególności (ale i długo potem) bieganie codziennie nie jest w ogóle wskazane. (na początku 4 treningi w tygodniu wystarczają i są chyba najbardziej efektywne jeśli chodzi o rozwój biegowy, w stosunku do "ryzyka kontuzji" ;-) )
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Misiek109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegać codziennie to chyba delikatna przesada, dla nas początkujących, myślę że 3-4 razy w tygodniu na początek wystarcza.
Wygrać i spocząć na laurach to klęska, przegrać i walczyć dalej to prawdziwe zwycięstwo.

Obrazek
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesli nie mozesz sie zdecydowac, ktory plan podjac to zacznij 10. W trakcie sama ocenisz swoje mozliwosci i albo przy nim zostaniesz albo zmienisz na pume albo po prostu pobiegniesz te 30 minut i juz :-) Ale lepiej biegaj jak pisza przedmowcy 3 lub 4 razy w tygodniu - pozwol sie organizmowi zregenerowac.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
lusiana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jeszcze jedno pytanie do biegających grubasów - kiedy zauważyliście jakieś pierwsze rezultaty, czyli chociaż minimalny spadek wagi? Dietę stosuję od długiego czasu, ale organizm chyba już się przyzwyczaił do zmiejszonej iości kalorii i nie reaguje tak jakbym chciała, stąd pomysł, żeby wspomóc dietę bieganiem. Mam nadzieję, że w końcu wskazówka na wadze ruszy się w odpowiednia stronę ;)
kto biegnie nie grzeszy ["Maratończyk" TSA]
Awatar użytkownika
Misiek109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

lusiana, cierpliwości im mniej masz do zrzucenia tym ciężej Ci będzie szło. Moja Pani dietetyk wspominała że przychodzą okresy kiedy waga się zatrzymuje ale potem znowu idzie w dół, więc nie martw się !
Wygrać i spocząć na laurach to klęska, przegrać i walczyć dalej to prawdziwe zwycięstwo.

Obrazek
Pulpeciara
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cześć jestem tu świeżynka!
Czytam Wasze posty i szukam pocieszenia i zachęty do.... biegania oczywiście!
Z kanapy zeszłam tydzień temu i raczej trudno nazwać te moje wypociny "bieganiem" . Dla mnie 1 km to dużo !! :echech:
Masakra ! Jestem gruba to fakt brzuch mi skacze od tego biegania i muszę obwiązywaźć się paskiem (takim z gumą) wtedy jest ok!
Ale postanowione !
Wyczytałam na forum, że na bieganie nie jest za póżno w czerwcu skończę 40 lat :orany: Czyli mam 39 i pół !
Czy to nie za dużo na początki biegania?
Czy możliwe że ten cholerny brzuch zniknie do czerwca?
Pulpeciara -
zupełna świeżynka !!!
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od diety i treningów, ale z powodzeniem możesz do czerwca stracić brzuszek ;) Tylko nic na siłę i wszystko z głową, bo można się nabawić nieprzyjemnej kontuzji, która uniemożliwi dalsze treningi. Ja od końca lipca zjechałem z wagą o 11kg w dół. Spodnie, które kupowałem wiosną w nadziei, że jednak nie będę musiał ich zapinać z wciągniętym brzuchem musiałem odstawić do worka z ubraniami dla PCK, bo po ich zapięciu zlatują od razu do kolan :hahaha: Jak sobie pomyślę, że dałem za nie ponad 200zł to mnie krew zalewa :grr: A byłyby za to dofinansowane buty do biegów górskich :chlip:
Tak więc ode mnie jako niedoświadczonego biegacza - zaczynaj powoli, nie zniechęcaj się. Na początku trzeba się rozchodzić, podbiegując. Później zamieni się to w bieg z dodatkiem chodu, aż w końcu w sam bieg. A jak uda Ci się biegać regularnie odcinki 8-10km to zapisz się na jakieś zawody biegowe. Nie dla wyniku. Dla atmosfery :hej: Mnie właśnie przez to tak wciągnęło do biegania ;)
ODPOWIEDZ