Jak wybrać właściwe tempo?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zgadza się. Piekary Śląskie i pozdrawiam koleżankę również
Mój profil na Endomondo http://www.endomondo.com/profile/8415875 Zapraszam
- Provitamina
- Zaprawiony W Bojach
Widzę z endomondo, że przebiegłeś 5.02 km w 27m:05s. To całkiem fajny czas. Biegaj sobie spokojnie w takim tempie, lub nawet niższym, wydłużaj stopniowe dystans. Niech organizm zaadaptuje się do wysiłku. Potem będzie Cie stać na więcej, bez niepotrzebnego szarpania sie
Life is short... running makes it seem longer.
Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga
=========
-----
Moje endo
Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga
=========
-----
Moje endo
-
- Rozgrzewający Się
Nie powiem, że było mi bardzo lekko natomiast 5min po wspomnianym wyżej biegu czułem się już normalnie(czyt. tak jakbym w ogóle nie biegał). Przy czym dwa dni wcześniej na trasie niecałych 5km miałem z 3-4 przerwy na 15s marsz bo mi nogi wysiadały... Po prostu bieganie to dla mnie kompletna nowość i organizm bardzo szybko adaptuje się do wszystkiego na początku. A dystans będę wydłużał, aktualne cele to "dobre" wyniki na 5 i 10km z początkowym wskazaniem na to pierwsze
Mój profil na Endomondo http://www.endomondo.com/profile/8415875 Zapraszam
-
- Rozgrzewający Się
Witam. Przygotowuję się do testów sprawnościowych ale ogólnie mój cel to poprawa wytrzymałości, kondycji.
Posiadam pulsometr Kalenji czyli podstawowy sprzęt. Według wzoru 220 - wiek hr max to 202 ( 18 lat ) przyjmijmy, że 200. Biegając na 80% hr max wychodzi mi puls 160. Z takim tempem biegnąc byłem w stanie spokojnie przebiec:
Pozdrawiam
Posiadam pulsometr Kalenji czyli podstawowy sprzęt. Według wzoru 220 - wiek hr max to 202 ( 18 lat ) przyjmijmy, że 200. Biegając na 80% hr max wychodzi mi puls 160. Z takim tempem biegnąc byłem w stanie spokojnie przebiec:
Zastanawiam się czy dalej powinienem tak biegać, czyli puls na poziomie 160-170 i starać się dalej biegać 30 min minimum stopniowo wydłużając czas? Czy może biegam ze zbyt małą intensywności. Dodam jeszcze, że chciałbym osiągnać czas min 3:30 na 1000m a najlepiej okolo 3:10-3:20 [ możliwie jak najmniejszy ].Dystans: 3km 226m
Tempo: 08:36/km/
Czas:27min 45s
Prędkość: 6.98 km/h
dane z runlog
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
6,98 km/h to nawet nie jest trucht, tylko szybki marsz - i miałeś tętno 160? Trudno w to uwierzyć. Na Twoim miejscu powtórzył bym ten trening, najlepiej na stadionie albo dobrze zmierzonej trasie, i bez pulsometru.
- Boberek_21
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1g16m38s
Platini - to jest trucht - ja też 3,5 km robię mniej więcej w czasie 27 minut i gwarantuję ci że nie maszeruję.
Nie powiem że biegam bo by mnie zlinczowano tutaj bo w tempie 7min/km to się raczej truchta no ale walczę o lepsze czasy jak na razie z całkiem dobrym skutkiem bo jest coraz lepiej.
Nie powiem że biegam bo by mnie zlinczowano tutaj bo w tempie 7min/km to się raczej truchta no ale walczę o lepsze czasy jak na razie z całkiem dobrym skutkiem bo jest coraz lepiej.
Powiedz mi że coś jest niemożliwe a udowodnię Ci jak bardzo się mylisz!
Moje ENDOMONDO
Blogowo
Komentarze do moich wypocin
Moje ENDOMONDO
Blogowo
Komentarze do moich wypocin
-
- Rozgrzewający Się
Witam! Widzę, że dyskusja na temat tempa nieco nabrała kolorów. Już dodaje dalsze wskazania. Dziś z rana odbyłem kolejny trening. Tym razem:
Pozdrawiam!
Spostrzeżenia? Biegłem drugi trening przede wszystkim rano, po porcji BCAA i jogurcie. Po biegu dosłownie padłem. Ledwo wdrapałem się na II piętro. Puls oscylował w granicy 175. Miałem 2 momenty w których musiałem złapać oddech, zatrzymać się na jakieś 15 sekund. Ponadto druga część, końcówka biegu raczej wolniejszym tempem. Poprzedni trening, wieczorny o ile dobrze pamiętam 1,5h po sporym posiłku. Wszystko to chyba wpłynęło na takie różnice. Poza tym to już drugi tydzień biegania, więc stopniowo wytrzymałość wzrasta a organizm się przyzwyczaja Podsumowujac bieganie w moim przypadku z intensywnością około 170-180 BPM będzie chyba odpowiednie aby budować wytrzymałość?Dystans: 4km 272m
Tempo: 05:51/km/
Czas:25min
Prędkość: 10,25 km/h
dane z runlog
Pozdrawiam!
-
- Zaprawiony W Bojach
nie. odpowiednie będzie bieganie podczas którego będziesz w stanie rozmawiać. tempo, tętno, faza księzyca i co masz na śniadanie nie ma znaczenia.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Tak jak napisał Qba - aby zbudować wytrzymałość musisz biegać wolno i wykazać się cierpliwością, bo aby osiągnąć wymagane rezultaty potrzebny jest czas.
Cierpliwie i spokojnie, aż dotrzesz do celu
Pozdrawiam
Cierpliwie i spokojnie, aż dotrzesz do celu
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za wszystko odpowiedzi i pomoc. Postaram się zachować jakąś równowagę w tym wszystkim, dostosuję tempo tak abym mógł rozmawiać a przy okazji oprę się o wskazania pulsometru. Pozostaje biegać, coraz dalej aż do celu!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Ja bym mimo wszystko olał wskazania pulsometru i zaufał własnemu organizmowi
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Witajcie. Jestem tu nowa co prawda biegam od ubiegłych wakacji - codziennie 30 minut. W chwili obecnej jestem w ciązy- 5 tydz. - dopiero się dowiedziałam:D Zastanawiam się czy mogę dalej kontynuować bieganie, czy może powinnam zrezygnować na czas ciąży?
Nowoczesne rolety rzymskie Poznań dla każdego żaluzje Poznań
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Dystans wydłużaj stopniowo, np. od 400 m do 800 m, potem 2 km, 5 km i tak dalej. Pamiętaj, że także natężenie rozgrzewki należy zwiększać stopniowo. Na początek treningu warto wykonywać lekkie ćwiczenia siłowe: przysiady, wyskoki, pompki. Jeśli nie będziesz przestrzegać tej zasady, najprawdopodobniej obolałe mięśnie nie pozwolą ci na trening przez kilka następnych dni.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
BIEGANIE i TRENING W CIĄŻY – porady praktycznedomarant7 pisze:Witajcie. Jestem tu nowa co prawda biegam od ubiegłych wakacji - codziennie 30 minut. W chwili obecnej jestem w ciązy- 5 tydz. - dopiero się dowiedziałam:D Zastanawiam się czy mogę dalej kontynuować bieganie, czy może powinnam zrezygnować na czas ciąży?
Krzysiek