Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Z ciekawości (i chęci sprawdzenia swojej znajomości PHP :ble:) napisałem se skrypcik, który policzył mi kto i ile razy wypowiedział się w wątku i wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

----------------------------
|    OSOBA    | wypowiedzi |
|--------------------------|
| Bartess     |     317    |
| Jakub738    |     224    |
| Piter82     |     217    |
| Rapacinho   |     217    |
| Jacuś       |     174    |
| Josina      |     170    |
| Ssokolow    |     146    |
| Fanx        |      71    |
| Wuj Phyll   |      70    |
| Elendil1985 |      64    |
| Bleez       |      61    |
| Tomek87     |      46    |
| Grozza      |      21    |
| Butu        |      18    |
| Dar70       |      16    |
| Soprano99   |      16    |
----------------------------
I wyszło na to, że gęba mi się nie zamyka... Wuj Phyll'a gdzieś wcięło, i to już dawno, a Elendil1985 chyba się kuruje. Z tego co wiem, to Soprano99 ma się dobrze :-).

No. To taki mały przerywnik w temacie przygotowań ;-).
PKO
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

krismen wszystko jest możliwe. A każdy jest inny. 5 miesięcy z dobrze realizowanym planem powinno wystarczyć. Mimo wszystko polecam starty na jakiś krótszych dystansach wcześniej, po to żeby poczuć co to zawody, zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Lepiej zaliczyć jakąś wtopę na takim biegu, niż tym najważniejszym do którego się przygotowuje człowiek prawie pół roku. Oprócz doświadczenia takie zawody są też treningiem.

Życzę powodzenia i mam nadzieję, że będziesz ciągnąć ten wątek po tym jak kilku mocno udzielających się debiutantów zaliczy Silesia Marathon!
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

racja pikkot...gdybym ja zaczął bieganie na zawodach od debiutu w maratonie,jestem pewien tego że bym sie spalił i na trzydziestu km .miałbym dość biegania...
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, 21:28 przez fanx, łącznie zmieniany 1 raz.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No w końcu jakiś miły akcent na koniec kwietnia. Dziś wreszcie mogę powiedzieć że biegało mi się dobrze :) Przebiegłem prawie 10,5km tempem po 5:08/km :) Trochę jest problem z utrzymywaniem stałego rytmu biegu, mam takie momenty że muszę zwolnić na 5-10 sekund do truchtu by znowu mocniej ruszyć. Ogólnie jakoś tak jest ostatnio że strasznie trudno biegnie mi się z początku, im dłużej biegnę tym czuję się lepiej i myślę że to jakiś taki fajny prognostyk przed maratonem :) A do Silesii został tylko JEDEN trening!!! W piątek mam zamiar zrobić ok.9km bardzo spokojnie i do tego parę przebieżek, a w sobotę się już obijam :)

Pamiętam jak bałem się półmaratonu, a okazało się że nie taki diabeł straszny... Pierwsze kółko zacząłem ostrożnie a następnie tylko przyspieszałem, mam nadzieję że na Silesii też będzie dobrze i ukończę bieg :) Ciekawe jaka będzie noc przed startem, przed 4energy przespałem niecałe 4h, aż 4h przeleżałem w łóżku przewracając się z boku na bok... Ja już od ostatniej niedzieli czuję że adrenalinka zaczyna wzrastać, swoje zrobiła obecność na Cracovia Maratonie w roli kibica. Jak zobaczyłem ten tłum ludzi który ruszył na trasę to było coś niesamowitego.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co do odżywiania to ja rezygnuję ze wszelkich żeli itp., już o tym pisałem. Zdam się na to co dają organizatorzy, poza tym biorę ze dwie albo trzy (albo i więcej, gdyby ktoś chciał) pastylki glukozy, podobno czynią cuda.
Jak dobiegnę do 32 km to już nic mnie nie zatrzyma. Co do spotkania, to może po prostu ktoś kupi np. 5 czerwonych baloników i przypnie je sobie... podejrzewam, że będą z daleka widoczne...
A tak w ogóle to już mam reisefieber przed niedzielą, wczoraj wygoliłem pachy :hej: , ciągle myślę jak to będzie, już chyba z 20 razy przeczytałem opis trasy, który zrobiła Agnieszka..., ja to już bym pobiegł!
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bartess - co do koszulki, to nie wiem, o prostu... wiesz, tak jak się założy nowe buty po starych, pasujących jak ulał butach, po prostu jakoś tak nieswojo, przynajmniej dla mnie...
Awatar użytkownika
Dzidka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jacuś pisze:A tak w ogóle to już mam reisefieber przed niedzielą, wczoraj wygoliłem pachy :hej: , ciągle myślę jak to będzie, już chyba z 20 razy przeczytałem opis trasy, który zrobiła Agnieszka..., ja to już bym pobiegł!
Mnie też już trema lekko zżera, tymbardziej, że nie wybiegałam na treningu "magicznych" 30km przetarcia, tylko 23km. I tak mi chodzi ciągle po głowie stwierdzenie niektórych "wyjadaczy": jak nie zrobisz treningu 30km, to ścianę zaliczysz! Też bym już pobiegła, żeby nie myśleć już o tej ścianie. Wczoraj na trening chyba za mocno zawiązałam buty i dziś boli mnie lewa łydka i trochę poniżej. Czy to możliwe? Z powodu zawiązania?
Teorię mam opanowaną, np.: co jeść przez ostatnie dni przed, co zjeść na śniadanie, kiedy najpóźniej obciąć paznokcie, co i gdzie nasmarować itp., itd... Gorzej z praktyką: w moim życiorysie biegowym najdłuższy dystans to półmaraton.
No cóż, trzeba sobie ten SM poukładać w głowie. Jutro jeszcze trening (zobaczę co z łydką) i do niedzieli luzik, no może w sobotę jeszcze.
1 maja robimy świątecznego grila, piwko jakieś wypiję, ale kiełbasko.....ŻEGNAJ :ech:
Ptak lata, ryba pływa, człowiek... biega.
http://www.pedziwiatr.gliwice.pl
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Teraz chłopaki już żadnych eksperymentów. Nawet jeżeli się dobrze czujecie, to nie zwiększajcie tempa na treningu. Jeżeli biegnie wam się lekko, to się z tego cieszcie, bo to znaczy, że forma jest. Jeżeli przyspieszycie, to już wiele się nie wytrenujecie, a możecie zmęczyć.
Rapachino, wczoraj w końcu przyszła mi książka "Daniels' running formula" (uszkodzona, damn it!) i czytałem wyrywkowo, trafiłem na fragment, gdzie jakiś "elite runner" też miał problemy z utrzymywaniem rytmu. Po prostu niektórym lepiej zmienić rytm biegu raz na jakiś czas(intensywność bez zmian). W każdym razie tematu na pewno nie badaj teraz przed startem ani w trakcie SM. Można coś poeksperymentować potem. Jeszcze o tym doczytam i poszukam, bo o teorii zmiany rytmu czytałem kilka lat temu na onecie, jak opisywali jak jakiś ultras bił rekord na 100km.
Awatar użytkownika
husky_turek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ten wątek czyta napewno wiele więcej osób i napewno wielu Wam kibicuje :) dla mnie też jesteście codzienną lekturą i napędem, motywacją... mam obecnie taki nawał w pracy, że treningi są bardzo nieregularne więc nie odzywam się bo wstyd się przyznać jednak cały czas coś tam pobieguje a czytając Wasz wątek baaardzo Wam zazdroszcze (w ten pozytywny sposób)
GRATULACJE więc dla tych, którzy mają TO już za sobą i POWODZENIA tym dla których TO się zbliża :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno napiszę. Bądzie weseli na trasie, ale bez przesady. Ja w Poznaniu rozkręcony atmosferą bawiłem się świetnie, wpadłem w euforię, przyspieszyłem na drugiej ćwiartce... Wybroniłem zakładane 3:30, ale mogłem zrobić lepszy wynik i bez takiej walki w drugiej połowie dystansu. Choć taka walka to też coś niesamowitego.
Po rozgrzewce przed startem skupcie przez 2 minuty i wyobraźcie sobie to, że biegniecie równym tempem, trzymacie się pacemakerów i że dajecie radę. I te 72 dziewice na mecie.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam Panie i Panowie. Oj robi się coraz goręcej a podobno podczas SM nie będzie już tak grzało i dobrze :oczko: . Dzisiaj w ramach rozbiegania przed i po maratonie zrobiłem sobie 10,4 km,nogi jeszcze trochę sztywnawe ale najważniejsze że chęci do biegania są.

Kto pamięta jeszcze 1 maja przed 1989 rokiem,pochody,flagi,transparenty :hahaha: stare "dobre "czasy.
Obrazek
Awatar użytkownika
tomek87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pikkot pisze:I te 72 dziewice na mecie.
To tak żeby utrzymać równe tempo... chyba na rekord świata :hahaha:.

A dziś już się zaopatrzyłem się w żele, które wezmę trzy na trasę. Miło słyszeć że tyle osób nas czyta.
zydziorek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

husky_turek pisze:ten wątek czyta napewno wiele więcej osób i napewno wielu Wam kibicuje :) dla mnie też jesteście codzienną lekturą i napędem, motywacją...
Hehe, dokładnie, tez ten wątek jest moją codzienna lekturą od ok. 90 strony;D Z niecierpliwoscia czekam na wasze debiuty w maratonach, gratuluje fanxowi:) i powodzenia reszcie, moze ja sie odwaze za rok lub dwa
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cholera, jak czytam, że ludzie czytają nasz wątek i nam kibicują, to mam gęsią skórkę .... i jak tu nie ukończyć ... dzisiaj postanowiłem, że chocbym miał dojść ostatnie 10 km to dam radę..., choćby i 5 godzin ale skończę to, żebu nie było siary!
Dzidka - kiełbasek nie będziesz jadła??? Do mnie właśnie na maraton przyjeżdżają znajomi z Warszawy, specjalnie na maraton ... w piątek planujemy grilla, z kiełbaskami, mięsem i rybkami.. no i piwkiem, i jak tu odmówić??? W sobote prywatne pasta party, oczywiście też z piwkiem... :hej:
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tamtych czasów pamiętać nie mogę bo urodziłem się w 1989 roku :) A tak w ramach podsumowania to w kwietniu przebiegłem łącznie 184km na 16 treningach. Tak naprawdę to ten miesiąc ogólnie oceniam słabo, bo biegało się nie ciekawie, ale mimo wszystko muszę przyznać że był to pierwszy miesiąc w tym roku w którym nie opuściłem żadnego treningu (oprócz ostatniej soboty gdy zrobiłem sobie wolne).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ