Witam wszystkich serdecznie!
Jestem tu nowy (nie da się ukryć

), nie czytałem w tym temacie wszystkich wypowiedzi, bo chyba nie dałbym rady (brak czasu).
Mam podobny problem jak wielu piszących tu forumowiczów - nadwagę!
Ważę 95 kg przy wzroście 178 cm. Moje założenie to pozmniejszać obwody ciała i zbić wagę do około 80 kg.
Kilka ładnych lat temu już przerabiałem taki proceder. Schudłem wtedy z prawie 90 do 72 kg (czasem waga pokazywała nawet 69 kg).
Oczywiście zacząłem jeść inaczej i biegać. Z bieganiem było ciężko - na początku 4 km, w tym przez pierwsze 2 km dwa marsze, potem przerwa, z powrotem 2 km w tym dwa marsze, ale...
Zawziąłem się i mimo początkowych trudów uparcie biegałem.
Później było już tylko lepiej, robiło się po 10 km bez przerw w 40-45 minut. Dodam, iż wtedy mieszkałem dłuższy czas w Niemczech. Po powrocie do kraju biegałem od czasu do czasu, ale zniechęcał mnie brak ścieżek, szlaków do przyjemnego joggingu.
Utyłem, bo źle się odżywiałem, chodziłem na siłownię, rosły mięśnie, rosła siła, rósł i nadmiar tłuszczu. Na siłownię chodzić przestałem, jadłem (jem) dużo, masa wzrosła do obecnych 95 kg i tak tez się utrzymuje.
Mimo wagi z moja kondycja nie jest fatalnie. W zimę grałem w piłkę nożną na hali, jakieś dwa tygodnie temu zacząłem znów trochę biegać - w zeszłym tygodniu biegałem 3 razy po 30 minut bez ustanku - dodatkowo trochę pograłem w koszykówkę.
Wczoraj biegałem ok. godz. 19, przebiegłem bez ustanku 7-7,2 km w 31 minut - biegam po bieżni out-door, która mieści się przy gimnazium, ma ponoć długość 350-360 m - zrobiłem 20 okrążeń.
Chciałbym w miare szybko schudnąć i nie wiem jak często mogę biegać, żebym nie nabawił się jakiś urazów.
Moje pytania to:
Czy biegać 4x w tygodniu, np: pon, wt - piątek,sob. pozostałe dni wolne??
Czy w moim przypadku lepiej byłoby skorzystać z jakiegoś planu podanego na stronie??
Czy biegać może codziennie??
Czy biegać wieczorem, czy wcześnie rano przed śniadaniem??
Czy jeść jakiś posiłek przed treningiem? Jeśli tak to w jakim odstępie czasowym i co (jakiś mały przykładzik)??
Ale się rozpisałem

Mam nadzieję, że ktoś będzie miał ochotę to przeczytać i coś poradzić.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich serdecznie!