Gratulacje dla Soprano !!

ALE ...
nie wszyscy mogą/lub powinni tak szybko chudnąć.
Zasady chudnięcia, diety, aktywności fizycznej są dla każdego troszkę inne. Moim zdaniem nie każdy może lub nie każdy powinien tak szybko tracic masę ciała - np. ze względów zdrowotnych.
Nie załamuj się więc Grubasku, że np. Soprano aż 28 kg, a ty w tym czasie tylko 8 kg.
Osobiście (niestety

?) jestem zwolennikiem wolnego, ale konsekwentnego gubienia wagi (zmiana stylu życia/jedzenia na TRWAŁE).
Tak samo jak jestem zwolennikiem powolniego wchodzenia w bieganie (dział "Zdrowie" pełen jest tych co za bardzo spieszyli się do szybkich efektów celu

).
Powyższe dotyczy szczególnie ludzi z ostrą nadwagą lub totalnym otłuszczeniem - tłuszcz zbierało sie latami - nie liczcie na cud kilku tygodni lub kilku miesięcy starań !!!
Tak samo z dawkowaniem biegu.
Grubas musi byc podwójnie ostrożny, aby nie przesadzić. O uraz stawów skokowych czy kolan bardzo łatwo.
Wydaje mi się, że wiem co mówię - byłem przecież wielorybem, a przez 2 lata zanotowałem tylko przejściowe problemy (2 razy) z lewym stawem skokowym (który przez całe życie był jakiś taki słabszy). ZERO problemów z kolanami.
CIERPLIWOŚĆ i KONSEKWENCJA

W jedzeniu i bieganiu.
Jakie to proste, prawda?