Czy samym bieganiem można pozbyć się "mięśnia piwnego"?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nikonem pisze:Największe i najbardziej długotwałe efekty dały ograniczenia ilości posiłków i zaprzestanie jedzenia po określonej godzinie. Najpóźniejszy posiłek o 17, ale staram się by było to wcześniej.
Godzina "zaprzestania jedzenia" nie ma znaczenia.
Wydluzyles znaczaco okno bez przyjmowania pokarmu, czyli nieswiadomie stosowales przerywany post (IF).
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Otóż to. Jedyne co się liczy to deficyt kaloryczny.

Wysłane z mojego SM-A510F .
Nikonem
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:(..) nieswiadomie stosowales przerywany post (IF).
No proszę. Tyle, że ja nadal tak robię. I dobrze się czuję. Byłbym Ci wdzięczny za ewentualne nakierowanie na zgłębienie tematu od strony teoretycznej bo jej nie znam.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nikonem pisze:
Sikor pisze:(..) nieswiadomie stosowales przerywany post (IF).
No proszę. Tyle, że ja nadal tak robię. I dobrze się czuję. Byłbym Ci wdzięczny za ewentualne nakierowanie na zgłębienie tematu od strony teoretycznej bo jej nie znam.
No i dobrze :taktak:

Co do materialow, to oczywiscie LeanGains:
https://leangains.com/
ale ostatnio natrafilem na serie artykulow z IDM Program:
https://idmprogram.com/fasting-a-history-part-i/
Duzo tam ciekawych artykulow nie tylko o IF, ale ogolnie o otylosci/chudnieciu, przyczynach itd.

Po polsku niestety nic nie mam, ale jakby co szukaj po prostu hasla "przerywany post".
Nikonem
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: No i dobrze :taktak:
Bardzo Ci dziękuję :taktak: (niestety a może stety nie ma tu podziękowań, lajków). Będę badał temat. Zainteresowałem się też tym, które posiłki powinno się łączyć a które nie. Kalorycznością posiłków itd. Zazwyczaj to kobieta w domu dba o te sprawy (?), ale moja Pani jest tradycyjna i w tych sprawach ni chu, chu, więc muszę sam się przebijać :lalala:
LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:02:27

Nieprzeczytany post

Z opisu wynika, że masz budowę tzn. skinny fat - https://potreningu.pl/articles/2410/ski ... okreslenie

Na początek przez tydzień zapisuj co i ile tego jesz (dobrze byłoby też wrzucić to na wagę), bo baaardzo często jest tak, że coś co dla nas wydaje się zdrowe i "dietetyczne" takie w rzeczywistości nie jest.
Zasada ogólnie jest dość prosta - jemy więcej niż potrzebujemy (surplus kaloryczny) to przybieramy na wadze, a jak jesteśmy w deficycie to chudniemy. Bieganie, podobnie jak i inne aktywności nie zaszkodzą (dodatkowo palone kcal), aczkolwiek warto pomyśleć też nad treningiem siłowym,który moim zdaniem przyniósłby lepsze efekty :) Oczywiście nie musisz chodzić na siłownię, ale np. pompki, deska, przysiady, czy burpees w połączeniu z bieganiem i pilnowaniem jedzenia powinno dać Tobie efekty :)
Powodzenia!
ODPOWIEDZ