Czy samym bieganiem można pozbyć się "mięśnia piwnego"?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nikonem pisze:Największe i najbardziej długotwałe efekty dały ograniczenia ilości posiłków i zaprzestanie jedzenia po określonej godzinie. Najpóźniejszy posiłek o 17, ale staram się by było to wcześniej.
Godzina "zaprzestania jedzenia" nie ma znaczenia.
Wydluzyles znaczaco okno bez przyjmowania pokarmu, czyli nieswiadomie stosowales przerywany post (IF).
Kiprun
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Otóż to. Jedyne co się liczy to deficyt kaloryczny.

Wysłane z mojego SM-A510F .
Nikonem
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:(..) nieswiadomie stosowales przerywany post (IF).
No proszę. Tyle, że ja nadal tak robię. I dobrze się czuję. Byłbym Ci wdzięczny za ewentualne nakierowanie na zgłębienie tematu od strony teoretycznej bo jej nie znam.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nikonem pisze:
Sikor pisze:(..) nieswiadomie stosowales przerywany post (IF).
No proszę. Tyle, że ja nadal tak robię. I dobrze się czuję. Byłbym Ci wdzięczny za ewentualne nakierowanie na zgłębienie tematu od strony teoretycznej bo jej nie znam.
No i dobrze :taktak:

Co do materialow, to oczywiscie LeanGains:
https://leangains.com/
ale ostatnio natrafilem na serie artykulow z IDM Program:
https://idmprogram.com/fasting-a-history-part-i/
Duzo tam ciekawych artykulow nie tylko o IF, ale ogolnie o otylosci/chudnieciu, przyczynach itd.

Po polsku niestety nic nie mam, ale jakby co szukaj po prostu hasla "przerywany post".
Nikonem
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: No i dobrze :taktak:
Bardzo Ci dziękuję :taktak: (niestety a może stety nie ma tu podziękowań, lajków). Będę badał temat. Zainteresowałem się też tym, które posiłki powinno się łączyć a które nie. Kalorycznością posiłków itd. Zazwyczaj to kobieta w domu dba o te sprawy (?), ale moja Pani jest tradycyjna i w tych sprawach ni chu, chu, więc muszę sam się przebijać :lalala:
LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:02:27

Nieprzeczytany post

Z opisu wynika, że masz budowę tzn. skinny fat - https://potreningu.pl/articles/2410/ski ... okreslenie

Na początek przez tydzień zapisuj co i ile tego jesz (dobrze byłoby też wrzucić to na wagę), bo baaardzo często jest tak, że coś co dla nas wydaje się zdrowe i "dietetyczne" takie w rzeczywistości nie jest.
Zasada ogólnie jest dość prosta - jemy więcej niż potrzebujemy (surplus kaloryczny) to przybieramy na wadze, a jak jesteśmy w deficycie to chudniemy. Bieganie, podobnie jak i inne aktywności nie zaszkodzą (dodatkowo palone kcal), aczkolwiek warto pomyśleć też nad treningiem siłowym,który moim zdaniem przyniósłby lepsze efekty :) Oczywiście nie musisz chodzić na siłownię, ale np. pompki, deska, przysiady, czy burpees w połączeniu z bieganiem i pilnowaniem jedzenia powinno dać Tobie efekty :)
Powodzenia!
ODPOWIEDZ