zacząłem biegać - tętno

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kubassss169
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jak liczyłem to mi wychodzi jakieś 196
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kubassss169 pisze:jak liczyłem to mi wychodzi jakieś 196
Tzn jak liczyłeś? Że wzoru czy pomiar faktyczny?
kubassss169
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ze wzoru inaczej nie umiem :P
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kubassss169 pisze:ze wzoru inaczej nie umiem :P
To tym bardziej schowaj na razie pulsometr i biegaj przez jakiś czas "na wyczucie" ;-)

Na początku tętno jest sporo wyższe, co wynika z niewytrenowania

A wzory na hrmax to jest teoria, która z rzeczywistością często się rozmija :bum: żeby precyzyjniej określić swoje hrmax trzeba już trochę biegać, a później np. intensywne szybkie podbiegi, zawody na 5km i podbieg, itd. - po prostu sprawdzasz, ile jesteś w stanie wytrzymać :bum:
Dla porównania - moje teoretyczne hrmax, tzn ze wzoru to 186, więc tętno konwersacyjne to teoretycznie powinno być ok 130-140, no ale przy tętnie 170 swobodnie potrafię rozmawiać przez telefon, długie wybiegania robię z tętnem 160-170 (też często ze słuchawkami i telefonem, to dla mnie swobodne tętno konwersacyjne), interwały robię z tętnem ponad 200, a gorzej jest tak od 210... maksymalne, przy którym biegłam to 213... (podbiegi)
kubassss169
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

charm pisze:
kubassss169 pisze:ze wzoru inaczej nie umiem :P
To tym bardziej schowaj na razie pulsometr i biegaj przez jakiś czas "na wyczucie" ;-)

Na początku tętno jest sporo wyższe, co wynika z niewytrenowania

A wzory na hrmax to jest teoria, która z rzeczywistością często się rozmija :bum: żeby precyzyjniej określić swoje hrmax trzeba już trochę biegać, a później np. intensywne szybkie podbiegi, zawody na 5km i podbieg, itd. - po prostu sprawdzasz, ile jesteś w stanie wytrzymać :bum:
Dla porównania - moje teoretyczne hrmax, tzn ze wzoru to 186, więc tętno konwersacyjne to teoretycznie powinno być ok 130-140, no ale przy tętnie 170 swobodnie potrafię rozmawiać przez telefon, długie wybiegania robię z tętnem 160-170 (też często ze słuchawkami i telefonem, to dla mnie swobodne tętno konwersacyjne), interwały robię z tętnem ponad 200, a gorzej jest tak od 210... maksymalne, przy którym biegłam to 213... (podbiegi)
jeszcze mam pytanie czy jak mierze sobie tętno przez 10 sek kiedy się zatrzymam to jest okej tak mierzyć?
ODPOWIEDZ