Kwenk pisze:@pilzz
Trochę się pogubiłem szczerze powiedziawszy

Może dlatego, że chce wszystko wiedzieć dokładnie i dlaczego.
Może głupie pytanie - ma pronacja/supinacja jakieś znaczenie przy bieganiu na śródstopiu? :D Na dobrą sprawę moje neutral-pronacja-supinacja Energy Boost 2 są dla mojej mocniej pronującej nogi prawej niewystarczające, bo nadal mocno pronuję (może nie mocno, ale wyraźnie).
Pronacja i supinacja to naturalny ruch stopy podczas jej przetaczania.W biegu na śródstopie(przodostopie)nie ma czegoś takiego jak przetaczanie stopy.Lądowanie odbywa się na przodostopiu z końcowym akcentem na piętę(oczywiście jeżeli technika jest pod kontrolą).
Gdzieś na forum jest link do stawiania stopy przy lądowaniu przez zawodowców.Jakieś 75% supinuje,15% ląduje na całe przodostopie,10%zaczyna lądowanie od pięty,ale żaden nie pronuje.
Albo masz słabą technikę biegu i wydaje ci się że biegasz ze śródstopia,a tak naprawde zaczynasz lądowanie od pięty.
Albo masz słaby aparat ruchu,który musisz przede wszystkim wzmocnić,aby zapanować nad supinacją.Dlatego dobrym sprawdzianem i treningiem jest bieg na bosaka.Pronacja jest trochę "na wyrost".Jeżeli nie masz szczególnych wad postawy,a twój fizjio nie widzi przeciwskazań do biegania,to ćwicz technikę ze śródstopia i nie przejmuj sie pronacją.
przeczytaj to;
http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=2160&show=1
Kwenk pisze:
Na dobrą sprawę mogę odkupić pożyczone EB2, ale po badaniu funkcjonalnym zalecono do nich wkładki, a fizjoterapeuta pozwolił w nich biegać, więc są sprzeczności :/ Nie wiem które buty byłyby dla mnie najlepsze - dziś nagrywałem się kamerą na bieżni - biegam ze śródstopia w EB2, czyli jest ok.
W EB2 trudniej będzie ci się przestawić na śródstopie,ale jest to wykonalne jak najbardziej,oczywiście stopniowo zwiększając dystans w butach np.Nike Free,a zmniejszając tym samym w EB2.Jak fizjo tak mówi to pewnie tak powinno być.
Kwenk pisze:
Czy trampki spowodują tylko bieganie ze śródstopia - nike free powinny rownież + ćwiczą mięśnie, jak dobrze rozumiem? czyli free > trampki? Więc logiczne, co kupię (?)
Na dobrą sprawę nie wiem ile amortyzacji potrzebuję, więc trudno mi się zdecydować :D
Żadne buty nie spowodują,że zaczniesz lepiej biegać,czy że zmienią technikę.Ale buty minimalistyczne(choćby zwykłe trampki)wymuszają lądowanie bardziej na środkowej części stopy.Ciało automatycznie wyszukuje jak najmniej bolesną formę lądowania,a że lądowanie na piętę jest bolesne to ciało stara się amortyzować częścią do tego przystosowaną(podudziem)lądując na przodostopiu.
Jeżeli nie wiesz ile chcesz amortyzacji to na początek może weź Nike Free 4.0.Biegaj na zmianę z EB2(nie dłużej jak dwa miesiące) i trampkami.
Wzmacniaj się i nie przejmuj się zbytnio techniką.Z czasem sama przyjdzie.W butach musisz czuć sie dobrze.W zależności od kondycji nóg dobieraj buty do treningu z mniejszą lub większą amortyzacją.