Dla mnie bieganie naturalne, to bieg podczas którego biegacz ląduje na śródstopiu.WojtekM pisze:a zdefiniuj najpierw: czym dla Ciebie jest bieganie naturalne?Szymekgrzybu pisze:Witam, wiem że dzięki bieganiu naturalnemu zmniejszamy ryzyko kontuzji. Ale zastanawia mnie czy biegamy przez nie szybciej? Oraz czy najlepsi maratończycy tacy jak Mutai, też biegają naturalnie?
Zastanawia mnie również czy można biegać naturalnie w butach z amortyzacją. Posiadam buty Reebok Uform +, da się w nich biegać naturalnie? We wrześniu przyszłego roku jeżeli zdecyduje się na bieganie naturalne, kupię buty minimalistyczne. Możecie jakieś polecić?
Bieganie naturalne.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: brak
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
a, to w ten sposób można biegać praktycznie we wszystkich butach nadających się do biegania. żadnych minimali do tego nie potrzebujesz.Szymekgrzybu pisze:Dla mnie bieganie naturalne, to bieg podczas którego biegacz ląduje na śródstopiu.WojtekM pisze:a zdefiniuj najpierw: czym dla Ciebie jest bieganie naturalne?Szymekgrzybu pisze:Witam, wiem że dzięki bieganiu naturalnemu zmniejszamy ryzyko kontuzji. Ale zastanawia mnie czy biegamy przez nie szybciej? Oraz czy najlepsi maratończycy tacy jak Mutai, też biegają naturalnie?
Zastanawia mnie również czy można biegać naturalnie w butach z amortyzacją. Posiadam buty Reebok Uform +, da się w nich biegać naturalnie? We wrześniu przyszłego roku jeżeli zdecyduje się na bieganie naturalne, kupię buty minimalistyczne. Możecie jakieś polecić?
Go Hard Or Go Home
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 37:58
- Życiówka w maratonie: 2:57:43
hej,Bylon pisze:Jako buty przejściowe mogę polecić Puma Faas 500 lub - lepiej - Puma Faas 300. Ta druga jest do wyrwania za ~150 złotych.
gdzie je widziałeś w takiej cenie?
-
- Wyga
a, to w ten sposób można biegać praktycznie we wszystkich butach nadających się do biegania. żadnych minimali do tego nie potrzebujesz.[/quote]WojtekM pisze:Dla mnie bieganie naturalne, to bieg podczas którego biegacz ląduje na śródstopiu.Szymekgrzybu pisze:
a zdefiniuj najpierw: czym dla Ciebie jest bieganie naturalne?
To w minimalach biega się jeszcze inaczej?
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
buty jak buty - dostarczają innych wrażeń i bodźców. pewne rzeczy ułatwiają, pewne utrudniają. co kto lubi. żadne hokus-pokus to nie jest.
Go Hard Or Go Home
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
@Kloszardnww - w outletach Pumy można znaleźć te buty spokojnie za 150 złotych (konkretne rozmiary) albo 170 złotych (już prawie wszystkie rozmiary). Wersję v.2 widuję za 200 złotych.
@Szymekgrzybu - intryguje mnie, że w wieku 14 lat, z ewidentną aktywną przeszłością (inaczej byś na 100% nie miał takich życiówek), jesteś w stanie biegać z pięty. No ale okej.
Ze śródstopia bez problemu możesz biegać w dowolnych butach. Uważaj tylko, żeby nie wpaść w pułapkę, jaką jest bieganie z palców.
@Szymekgrzybu - intryguje mnie, że w wieku 14 lat, z ewidentną aktywną przeszłością (inaczej byś na 100% nie miał takich życiówek), jesteś w stanie biegać z pięty. No ale okej.
Ze śródstopia bez problemu możesz biegać w dowolnych butach. Uważaj tylko, żeby nie wpaść w pułapkę, jaką jest bieganie z palców.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Wyga
Huh, tak się denerwowałem moją techniką biegową, a ponoć biegam od śródstopia. Poprosiłem 4 znajomych o popatrzenia na moją technikę. Według wszystkich biegam od śródstopia. Gdy tylko będę miał możliwość pójdę na siłownie z kamerą, i sprawdzę samemu swój bieg.
A co myślicie o nowych butach Nike Free Flyknit?
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
poczytaj, szału nie ma a i ułożenie pięty dziwne.
http://bieganie.pl/?cat=20&id=5539&show=1
http://bieganie.pl/?cat=20&id=5539&show=1
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
a już chciałeś kupować nowe buty - co te "małketingowe chłyty" potrafią sprawić.Szymekgrzybu pisze:Huh, tak się denerwowałem moją techniką biegową, a ponoć biegam od śródstopia. Poprosiłem 4 znajomych o popatrzenia na moją technikę. Według wszystkich biegam od śródstopia. Gdy tylko będę miał możliwość pójdę na siłownie z kamerą, i sprawdzę samemu swój bieg.
baj dy łej, niezłe czasy jak na 14-latka. biegasz gdzieś w klubie?
Go Hard Or Go Home
-
- Wyga
Nie, kupuje dopiero we wrześniu. Teraz oszczędzam na zegareczek z garmina.
Niestety w Wadowicach nie ma klubu biegowego. Znaczy niby jest "Endorfiny Wadowice", ale chyba nie funkcjonują. Jest tylko BBL, ale jakoś się do tego nie przekonałem jeszcze.
Niestety w Wadowicach nie ma klubu biegowego. Znaczy niby jest "Endorfiny Wadowice", ale chyba nie funkcjonują. Jest tylko BBL, ale jakoś się do tego nie przekonałem jeszcze.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
kup wtedy kiedy będą potrzebne i będziesz miał kasę - a nie we wrześniu :DSzymekgrzybu pisze:Nie, kupuje dopiero we wrześniu. Teraz oszczędzam na zegareczek z garmina.
to szkoda, bo jeżeli wcześniej czegoś nie ćwiczyłeś, to wyniki (jeżeli prawdziwe) sugerują, że masz "smykałkę" do biegania :DSzymekgrzybu pisze: Niestety w Wadowicach nie ma klubu biegowego. Znaczy niby jest "Endorfiny Wadowice", ale chyba nie funkcjonują. Jest tylko BBL, ale jakoś się do tego nie przekonałem jeszcze.
dobrze byłoby gdzieś pod okiem trenera się sprawdzić.
Go Hard Or Go Home
-
- Wyga
Wyniki w 100% prawdziwe. W podpisie podałem linka do moich statystyk z runtastic. Tam są wszystkie życiówki, oprócz 21km bo przypadkowo skasowałem. Jedyne co wcześniej robiłem to granie w piłkę, ale na pozycji bramkarza.WojtekM pisze:kup wtedy kiedy będą potrzebne i będziesz miał kasę - a nie we wrześniu :DSzymekgrzybu pisze:Nie, kupuje dopiero we wrześniu. Teraz oszczędzam na zegareczek z garmina.
to szkoda, bo jeżeli wcześniej czegoś nie ćwiczyłeś, to wyniki (jeżeli prawdziwe) sugerują, że masz "smykałkę" do biegania :DSzymekgrzybu pisze: Niestety w Wadowicach nie ma klubu biegowego. Znaczy niby jest "Endorfiny Wadowice", ale chyba nie funkcjonują. Jest tylko BBL, ale jakoś się do tego nie przekonałem jeszcze.
dobrze byłoby gdzieś pod okiem trenera się sprawdzić.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 37:58
- Życiówka w maratonie: 2:57:43
Dzięki za infoBylon pisze:@Kloszardnww - w outletach Pumy można znaleźć te buty spokojnie za 150 złotych (konkretne rozmiary) albo 170 złotych (już prawie wszystkie rozmiary). Wersję v.2 widuję za 200 złotych.
v2 zakupione :] w outlet factory annopol za 199zł