Zmiana dyscypliny.
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
- Życiówka w maratonie: brak
oki szugi starej daty jestem wiem ze można redukcje zrobić łącząc diete i duże ciężary z tym że jeśli masz za sobą trening na mase potem na siłe to gdy przychodzi wiosna i nadchodzi czas na redukcje czy po staremu rzeźbę to ponowne wkładanie dodatkowego obciążenia na gryf jest najzwyczajniej nudne i prowadzi do przetrenowania. Wiosną mamy naturalną potrzebe ruchu i wtedy redukcja poprzez aeroby i zaatakowanie mięśnia różnorodnymi ćwiczeniami izolowanymi po 12 powtórzeń jest dlamnie atrakcyjniejsze i wyzwala mnie z monotonii ( a właściwie wyzwalało bo już dawno nie trenowałem pełnego sezonu teraz to tylko rekreacja:) To nie machanie ciężarami to forma aerobu z obciążeniem. Nie demonizuj też katabolizmu to normalne tak jak anabolizm i przy takim treningu raczej jest niegroźny, bardziej bym się go obawiał po zrobieniu nóg tak że jeszcze po 5-7 dniach go czujecie bo to świadczy o tym że albo nogi słabe i niewytrenowane albo obciążenia za duże i trening zamienił się w destrukcje
Szugi miało być o bireganiu wiec wracając do twojej rozpiski co chcesz osiągnąć tym treningiem?
Szugi miało być o bireganiu wiec wracając do twojej rozpiski co chcesz osiągnąć tym treningiem?
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jeszcze a propos izolacji przy redukcji - bezsens również dlatego, że izolacje angażują znikomą ilość mięśni, zatem same w sobie pożytkują bardzo mało energii. Z kolei potężne wielostawowe - najlepsze z dobrych podciąganie, martwe ciągi, przysiady, wiosłowanie, pompki, etc. - już same w sobie spalają niepomijalną ilość kalorii, jednocześnie wymagając od nas większej ilości energii w celu regeneracji. Wszak zregenerowanie małego mięśnia to dla organizmu pestka (tylko na małe mięśnie izolacje mają sens), a zregenerowanie - na przykład - korpusu + całych nóg + pośladków (czyli trening przysiadów/playometrii) będzie już wyższa szkołą jazdy.
Co do FBW jeszcze, jak sam zauważyłeś, powołujesz się na portal kulturystyka. Czyli portal dla kulturystów. Dla osób, którym zależy wyłącznie na ogromnej, niekoniecznie potrzebnej, masie mięśniowej, split może i będzie dobry, ale dla wszystkich, którzy żądają, aby za ilością mięśni szła realna sprawność, FBW lub semi-FBW będzie najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam!
Co do FBW jeszcze, jak sam zauważyłeś, powołujesz się na portal kulturystyka. Czyli portal dla kulturystów. Dla osób, którym zależy wyłącznie na ogromnej, niekoniecznie potrzebnej, masie mięśniowej, split może i będzie dobry, ale dla wszystkich, którzy żądają, aby za ilością mięśni szła realna sprawność, FBW lub semi-FBW będzie najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Obawiam się, Kfadam, że nie masz większego pojęcia o tym, o czym piszesz.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
ja bez obaw dodam, że chyba wręcz żadnego.
-
- Wyga
kfadam pisze:oki szugi starej daty jestem wiem ze można redukcje zrobić łącząc diete i duże ciężary z tym że jeśli masz za sobą trening na mase potem na siłe to gdy przychodzi wiosna i nadchodzi czas na redukcje czy po staremu rzeźbę to ponowne wkładanie dodatkowego obciążenia na gryf jest najzwyczajniej nudne i prowadzi do przetrenowania. Wiosną mamy naturalną potrzebe ruchu i wtedy redukcja poprzez aeroby i zaatakowanie mięśnia różnorodnymi ćwiczeniami izolowanymi po 12 powtórzeń jest dlamnie atrakcyjniejsze i wyzwala mnie z monotonii ( a właściwie wyzwalało bo już dawno nie trenowałem pełnego sezonu teraz to tylko rekreacja:) To nie machanie ciężarami to forma aerobu z obciążeniem. Nie demonizuj też katabolizmu to normalne tak jak anabolizm i przy takim treningu raczej jest niegroźny, bardziej bym się go obawiał po zrobieniu nóg tak że jeszcze po 5-7 dniach go czujecie bo to świadczy o tym że albo nogi słabe i niewytrenowane albo obciążenia za duże i trening zamienił się w destrukcje
Wszystko rozumiem, każdy ma swoje zdanie na dany temat, szanuję to

A co chce osiągnąć? Na razie po prostu pobiegać dla przyjemności, nie celuję w jakieś konkretne zawody, może w przyszłości. Chcę po prostu pobiegać dla przyjemności (ew. rekomp jak wyjdzie), ale lubię mieć wszystko zaplanowane i ułożone, dlatego właśnie trenuję z rozpisanym planem na przestrzeni tygodnia

- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
szugi zatem poprawki jakie wprowadził do twojego planu antek są ok. Natomiast gdybyś chciał dołożyć jakieś treningi na siłowni celem zwiększenia masy i wypadały by dwa treningi w jednym dniu to piereszy to bieganie drugi siłka. Jeśli wpleciesz w bieganie trening siłowy to przy nogach odpuść trochę lydką, dwugłowemu i z czworogłowemu prostemu bo to te najbardziej charują przy bieganiu dołórz za to pozostałym dobrze im to zrobi, szczególnie jeśli nie lubisz rozciągania po bieganiu i robisz to tak aby było. Polecam filmiki gdzie dr. Marszałek prezentuje jak i co rozciągać po bieganiu.
Miłego zatem. Pozdrawiam.
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
bylon to co piszesz jest ok. Ciwiczenia izolowane są głownie po to by coś poprawić w naszej sylwetce bo każdy ma odrobine inna budowe i dla osiągniecia proporcjonalnej sylwetki i kształtu (rzeźby ) są niezbedne. Nie zarzucaj czegoś komuś tylko dlatego że czegoś nie rozumiesz lub nie wiesz.
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
To właśnie przykład czytania ze zrozumieniem. Przeczytaj raz jeszcze co napisałem w swoim poście:Bylon pisze:
Pozdrawiam!
bo FBW to raczej stosowany jest
jako etap w kulturystyce mający na celu dać kopa i
przełamać zastój abo jako wprowadzenie dla
początkujących.
to co mam się powoływać na portal baletu mongolskiego... gdybyś czytał ze zrozumieniem to napisałbyś:
Kfadam ( choć ja osobiście jestem kfadam) nie masz racji bo FBW stosuje się ....
prawda????
Też pozdrawiam
-
- Wyga
kfadam pisze:szugi zatem poprawki jakie wprowadził do twojego planu antek są ok. Natomiast gdybyś chciał dołożyć jakieś treningi na siłowni celem zwiększenia masy i wypadały by dwa treningi w jednym dniu to piereszy to bieganie drugi siłka. Jeśli wpleciesz w bieganie trening siłowy to przy nogach odpuść trochę lydką, dwugłowemu i z czworogłowemu prostemu bo to te najbardziej charują przy bieganiu dołórz za to pozostałym dobrze im to zrobi, szczególnie jeśli nie lubisz rozciągania po bieganiu i robisz to tak aby było. Polecam filmiki gdzie dr. Marszałek prezentuje jak i co rozciągać po bieganiu.
Masy nie zamierzam zwiekszac, jest to niemozliwe gdy chce sie skupic na bieganiu. Po prostu chce sobie pocwiczyc te 2x w tygodniu bo to lubię.
Co do dr. Marszałka oglądałem wczoraj cały wieczór

Dlatego kulturysci ćwiczą splitem, gdzie moga wrzucić ćwiczenia izolowane i przez to popracować nad danym miesniem (chociaż wielu z nich po prostu idzie na skroty i siega po olej)kfadam pisze:bylon to co piszesz jest ok. Ciwiczenia izolowane są głownie po to by coś poprawić w naszej sylwetce bo każdy ma odrobine inna budowe i dla osiągniecia proporcjonalnej sylwetki i kształtu (rzeźby ) są niezbedne. Nie zarzucaj czegoś komuś tylko dlatego że czegoś nie rozumiesz lub nie wiesz.
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
dobrze jak przynajmniej w tej drodze na skróty przyłoży odpowiednią dawkę ćwiczeń a nie tylko spięcia przed lustrem.Szugi pisze: Dlatego kulturysci ćwiczą splitem, gdzie moga wrzucić ćwiczenia izolowane i przez to popracować nad danym miesniem (chociaż wielu z nich po prostu idzie na skroty i siega po olej)
Szugi wczoraj w nocy trafiłem stronę dr. Marszałka polecam, ja znalazłem na niej świetnie opisany problem który mnie interesował.
www.marszalek-osteopatia.pl.html
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Gadasz z osobą, która jedzie praktycznie na samych bardzo-wielostawowych z ciężarem własnego ciała i sylwetkę ma bardzo proporcjonalną.Ciwiczenia izolowane są (...) dla osiągniecia proporcjonalnej sylwetki i kształtu (rzeźby ) są niezbedne.