Wątpliwości przy rozpoczynaniu biegania

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wiele już powiedziano, mój 1 grosz: jeśli będziesz zaczynać spokojnie i delikatnie (marszobiegi, krótkie truchciki itd.), od razu stosował prawidłową technikę biegu, ćwiczył/wzmacniał aparat ruchu innymi ćwiczeniami oraz nie masz problemów natury ortopedycznej, to paradoksalnie i pozornie irracjonalnie sugerowałbym elastyczne (bez nadmiernych usztywnień) i mało amortyzowane buty na płaskiej podeszwie :)

Co do rozgrzewki wątpliwości nie ma, jest bardzo ważna przed każdym treningiem. Co do rozciągania (gł. religii rozciągania statycznego) zdania bywają różne ;) Tak czy siak, należy dbać o gibkość i elastyczność, pytanie w jaki sposób :)

Powodzenia.
PKO
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

I jeszcze jedna ważna sprawa - głowa (doradził gość, który sam ma słabą psychikę :hej: ). Nie porównuj się, nie myśl, że inni biegają więcej, czy szybciej. Trenuj tak, abyś z ochotą wychodził na kolejny bieg, nie narzucaj sobie zbyt dużego reżimu na początek. Ciesz się ruchem!
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44 min

Nieprzeczytany post

Enjoy your run :bum:
nalehm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem wdzięczny za te wszystkie słowa zachęty ;)

Dzięki Wam udało mi się ukształtować wstępny plan dalszego działania. Co prawda czeka mnie jeszcze sporo czytania ale teraz przynajmniej już wiem na czym się skupić i mogę powoli zmierzać do celu.

Mam nadzieję że w przyszłości bieganie zostanie stałą częścią mojego życia, cieszę się z tego że odważyłem się zacząć ten temat.

Jeszcze raz dziękuję :usmiech:
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Nalehm - super, że wywaliłeś brzuszki. Co bardziej "bywali" forumowicze wiedzą, jak wielkim przeciwnikiem brzuszków jestem, więc zapewne w co drugim temacie, gdzie się wypowiadam, jest też kilka bluzgów na brzuszki w pełnym zakresie ruchu "klatka do kolan". ;D
Jeśli nie masz problemów z A6W, to dobrze, możesz robić. Upewnij się tylko koniecznie, czy nie odrywasz odcinka lędźwiowego od podłoża - to jest najczęstszy i destrukcyjny (niestety dosłownie...) dla kręgów błąd przy Szóstce. Jeśli nie czujesz bólu, to pewnie robisz ją poprawnie - bez odrywania lędźwi - ale zawsze lepiej mieć pewność.

@Quwertys - ręce na szerokość barków, klatka do podłogi, skąd ja to znam + lubię to! :) ;)
Co do bólów karku i szyi, to przyczyn może być kilka:
a) bardzo słabe mięśnie w tym obszarze (mało prawdopodobne)
b) złe ustawienie głowy, powodujące jednocześnie
c) zbyt duże napięcie tego miejsca, które może występować również samodzielnie.
Jeśli tyczy się Ciebie punkt "a", prawdopodobnie niebawem mięśnie wzmocnią się i nie będzie problemów. W przypadku złego ustawienia głowy, musisz po prostu je zmodyfikować: pamiętaj, aby nie zadzierać głowy w górę (tak, jakbyś próbował patrzyć w niebo). Uważaj też na nadmierne gapienie się w dół (przyciskanie podbródka do obojczyka albo patrzenie się w stronę brzucha). Z mojego doświadczenia wynika, że najprzyjemniejsze ustawienie to wzrok skierowany w dół i lekko przed siebie albo lekko przed siebie. Stosuję od dawna i nigdy nie miałem problemów z karkiem. Ostatnia możliwość to napinanie bezpośrednio przez Ciebie szyi w wyniku dużego wysiłku. W takiej sytuacji skupienie się na rozluźnieniu tej okolicy powinno rozwiązać problem.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ