Masz jeszcze tutaj kilka zdań o odżywianiu w moim przypadku podczas walki z wagą

Czyli waga w normie - BMI 24,7. Fakt jest to górna granica, ale jednak jeszcze w normiemonika26 pisze:Waze 68 kg przy wzroscie 166 cm.
Moim zdaniem powinno się biegać tak szybko jak to tylko możliwe, a zarazem tak wolno, żeby móc swobodnie rozmawiać - rozmawiać, a nie śpiewaćmonika26 pisze:Czytalam, ze powinno sie biegac wolno, zeby schudnac. Skoro 7 km na godzine, to za wolno, to ile km na godzine bedzie ok ?
Otręby to akurat węgle, ja wolę czyste mięso z przyprawami i cebulką, ale to już chyba rzecz gustumonika26 pisze:Kotlety zwazylam, maja ok 46 g kazdy. Smazone sa na minimalnej ilosci tluszczu i sa z otrebami owsianymi.
Dużo kaszy? A gdzie tak czytałaś? Proszę:monika26 pisze:Wyrzucic kasze ? Czytalam, ze powinno sie jesc duzo kaszy...
Brawomonika26 pisze:Pije ok 1-1,5 litra wody mineralnej dziennie
Szczerze? Średnie te menumonika26 pisze:I na koniec, oto moje dzisiejsze menu, czy jest juz troche lepiej ?
1 banan
mala filizanka czarnej kawy bez cukru, bez mleka
kiwi
napoj izotoniczny
jogurt
jablko z marchewka
kolba kukurydzy
kalafior z jajkiem sadzonym
salata zielona z pomidorem i ogorkiem z oliwa z oliwek
A to czemu? Ja nawet na ostatni posiłek jem owoce i nie dostrzegam skutków ubocznych. Przed snem łączę białko z węglami i te z owoców uważam za odpowiednie.Irkowa pisze: Owoce do południa.
Ja bym powiedział, że w miarę możliwości dużo warzyw. Przecież nikt nie będzie jadł owsianki i zagryzał jej marchewką czy pomidorem. Ponadto po co tłuszcze po treningu? Po treningu organizm potrzebuje białka i węgli.Irkowa pisze:Warzywa do każdego posiłku. Jeśli ćwiczysz wieczorem, to po treningu możesz normalnie łączyć BWT. Zdrowe źródła tłuszczy (oliwa, orzechy).
Najlepszy posiłek po treningu, powinien zawierać węglowodany (o średnim i wysokim indeksie glikemicznym) oraz produkty bogate w białko i skrobię. Posiłek potreningowy jest kluczowym elementem regeneracji. Organizm zaraz po wysiłku jest w stanie szybciej przetwarzać proste węglowodany, poza tym enzymy, które odpowiadają za produkcję i magazynowanie glikogenu, są po biegu najaktywniejsze. Warto, by nasz posiłek węglowodanowy był połączony z białkami w stosunku 3:1 na korzyść węglowodanów. Dodanie białka przyśpieszy regenerację, odbuduje mikrourazy mięśniowe. i wspomoże odbudowę glikogenu.
Chyba białkoIrkowa pisze:Nabiał maksymalnie 150 gram na dzień.
No właśnie skoro tych kalorii jest za mało to ja bym nie wywalał jeszcze dodatkowo owoców tylko dołożył inne rzeczy.Irkowa pisze:za dużo owoców).
(...)
Obawiam się, że Twoje posiłki nie mają nawet 1000 kcal![]()
Izotoniki są też "ZERO", ponadto niektórzy przed/po/w trakcie treningu lubią się nawadniać izotonikami, które de facto nie mają tak dużo cukru. Przykładowo jeden z najpopularniejszych izotoników u nas w kraju ma 4,7g cukru na 100ml, podczas gdy sok pomarańczowy ma blisko 10g. Także tutaj bym dał wolną rękę. Sam nie piję, bo nie lubię. Zamiast izotonika wolę piwo bezalkoholowe.Irkowa pisze:Napój izotoniczny OUT - cukier.
Jogurt jaki? Owocowy? OUT - cukier. Naturalny - ok
Kasze zawierają gluten. Ryż brązowy np. nie
Moim zdaniem za mało masz tych kalorii i praktycznie same owoce i warzywa. Nie widzę białka a ono jest bardzo ważne - (jogurt ma bardzo małą jego zawartość) Węglowodany są w warzywach ale nie ważysz dużo więc kaszę czy ryż mogłabyś dodać do posiłku śmiało. Dobrze że używasz oliwy z oliwek bo tłuszcze też są ważne ale lepiej spożywać je przy śniadaniu niż kolacjimonika26 pisze: Dziekuje za podpowiedzi
Moj post bedzie moze troche chaotyczny, ale odpisuje na wszystkie posty jednoczesnie, a wiec...
Widze, ze moja wiedza na temat zdrowego odzywiania pozostawia wiele do zyczenia.
Waze 68 kg przy wzroscie 166 cm.
Czytalam, ze powinno sie biegac wolno, zeby schudnac. Skoro 7 km na godzine, to za wolno, to ile km na godzine bedzie ok ?
Kotlety zwazylam, maja ok 46 g kazdy. Smazone sa na minimalnej ilosci tluszczu i sa z otrebami owsianymi.
Wyrzucic kasze ? Czytalam, ze powinno sie jesc duzo kaszy...
Pije ok 1-1,5 litra wody mineralnej dziennie
I na koniec, oto moje dzisiejsze menu, czy jest juz troche lepiej ?
1 banan
mala filizanka czarnej kawy bez cukru, bez mleka
kiwi
napoj izotoniczny
jogurt
jablko z marchewka
kolba kukurydzy
kalafior z jajkiem sadzonym
salata zielona z pomidorem i ogorkiem z oliwa z oliwek
Brawo, sam jakiś czas temu dokonałem takiej wymianymonika26 pisze: Jesli chodzi o menu, to :
Zamienilam kilka filizanek herbaty dzienne (z dwoma lyzeczkami cukru) na hebate zielona bez cukru
Brawo. Dobrze jest sprawdzać skład chleba i starać się wybierać ten bez mąki pszennej.monika26 pisze:Odstawilam biale pieczywo, jem tylko ( niezbyt czesto) chleb razowy, ze slonecznikiem , z pestkami dyni, chleb typu Wasa itd
I bardzo dobrzemonika26 pisze:Praktycznie wcale nie jadam fast foodow
Ekstra, pod warunkiem, że ilość dodatków nie jest większa niż ilość jogurtumonika26 pisze:Jogurty jem naturalne, rzadko owocowe, do jogurtu wsypuje siemie lniane, slonecznik, otreby, platki owsiane, owoce, cynamon
Zawsze to lepiej niż 3,2%, chociaż na forum znajdą się osoby, które mają inne zdanie na ten tematmonika26 pisze:Rzadko, ale pije mleko 1% lub 2,5% tluszczu
Smaczny, pożywny i zawierający mało kaloriimonika26 pisze:Lubie serek wiejski 3%
Super, bo często ludzie właśnie z tym mają problemmonika26 pisze:Pije 1l-1,5 litra wody mineralnej dziennie
Brawo! Warzywa zapewnią nie tylko witaminy, ale również dadzą poczucie sytości nie ładując nas przy okazji masą kalorii.monika26 pisze:Zjadam praktycznie codziennie mniejsza lub wieksza porcje warzyw
Świetne są też, szczególnie w okresie letnim, arbuzy i melony.monika26 pisze:Od niedawna zjadam wiecej owocow : jablka, grapefruit, banan (przewaznie po bieganiu), pomarancze
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze to zdecydowanie bardzo dobrze zrobisz jedząc makaron pełnoziarnisty. Aczkolwiek jeżeli chodzi o kalorie i odchudzanie to makaron to makaron - prawie same węgle. Dlatego jeżeli lubisz to jedz, ale uważaj z ilościąmonika26 pisze:Nie przepadam za miesem, uwielbiam makaron - wiem, wiem, mam go odstawic, czy bardzo zgrzesze, jak zamienie go na pelnoziarnisty ?
Nie staraj się ich znienawidzić, bo przez to możesz znienawidzić swoją nową, zdrową dietę. Jeżeli po dłuższym treningu albo zawodach zjesz taką drożdżówkę albo kawałek ciasta to nic Ci się nie stanie. Mało tego uważam, że to Ci tylko pomoże w pilnowaniu jeszcze bardziej swojej diety. Dobra dieta (dieta w moim rozumieniu to cała filozofia związana ze sposobem odżywiania się, a nie krótkoterminowa kuracja odchudzająca) nie zabrania Ci jedzenia tego co lubisz (w tym wypadku bułek słodkich). Nakazuje jedynie zachować umiar.monika26 pisze:Uwielbiam drozdzowki, ciastka, slodkie buleczki ( ale oczywiscie naprawde staram sie je znienawidzic)
Generalnie uważam, że lepiej oduczyć się podjadania, ale jak gotuję to sam często np. podgryzę kawałek papryki albo "poprubuję" mięsa z patelnimonika26 pisze:Juz sie od Was dowiedzialam, ze za malo jadam bialka, postaram sie to naprawic.
Jak wracam do domu, to zanim przygotuje sobie obiad zjadam jakis plasterek szynki, sera zoltego czy cokolwiek, to chyba bardzo zle ?
Pewnie, że jest ok. Jak masz ochotę to spróbuj taką mieszankę warzyw wrzucić do piekarnika i zalać serkiem wiejskim. Osobiście byłem w szoku kiedy okazało się, że serek wiejski ciągnie się niczym... zółty sermonika26 pisze:W pracy w przerwie na lunch zjadam przewaznie przyszykowane w domu warzywa (na cieplo ), czy sama mieszanka z warzyw jest ok, czy musi byc w polaczeniu z "czyms" ?