ABCD + NKWDoskee pisze:BCAA
jak nie schudnąć?
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie ma czegoś takiego jak odchudzanie się i nabieranie masy mięśniowej
. Budowanie mięśni może tylko wtedy występować gdy masz nadwyżkę kaloryczną i odpowiednią ilość białek z węglowodanami. A palenie tłuszczu może występować gdy masz ujemny bilans kaloryczny. Może nam się wydawać że zbudowaliśmy mięśnie przy odchudzaniu tylko dlatego bo warstwa tłuszczu przykrywająca nasze mięśnie się spaliła i teraz mamy ładny zarys mięśni.

"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:14
- Życiówka w maratonie: 3:28:34
Nie mówię o odchudzaniu, a o spalaniu tłuszczu, co wraz z rozwojem masy mięśniowej jest normalne (oczywiście w rozsądnych proporcjach). Moje pytanie brzmi więc jak biegać, aby zachować te proporcje i zdaję sobie sprawę, że trzeba się przerzucić z dłuższych dystansów na krótkie i dynamiczne. Wiem, że większość forumowiczów to długasi, ale może ktoś mi pomoże, kto biega krótsze dystanse? Bo jakoś sprinterzy na chuderlaków mi nie wyglądają 

- Suunto
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie jak w temacie. Od miesiąca biegam po trzy dni w tygodniu. 30 minutowe rekreacyjnie trasy po płaskim w lesie (plus drugie tyle czasu na dojście). Z czasem będą to coraz dłuższe odcinki (taki plan, realizowany bez pośpiechu). Na trasę zawsze zabieram ze sobą dwa owoce, które zjadam po biegu. Najczęściej są to dwa jabłka lub jabłko+banan. Moje BMI od wielu lat wynosi 23 i nie chciałbym stracić na wadze. Podejrzewam nawet, że wahania wagi zniechęciły by mnie do dalszego biegania. Nie chciałbym się obudzić któregoś dnia wyżyłowany i z BMI = 21 chudy jak Kipketer
Dlatego mam prośbę do zorientowanych w temacie o porady w sprawie utrzymania bilansu kalorycznego biegacza. Wystarczy link. Z góry dzięki za odpowiedź 

Leśne 5k - 19:16 (GPS: wznios: 55m; spadek: 59m).
Leśne 10k - 38:48 (GPS: wznios: 102m; spadek: 109m).
Leśne 10k - 38:48 (GPS: wznios: 102m; spadek: 109m).