Piwo IG 110

no takthomekh pisze:Dlatego niektórzy radzą odstawić ziemniaki (chociaż jest pewnie dużo "gorszych" produktów)
Piwo IG 110
Zgadzam się. Ale... może na moim przykładzie. Zjem ryż z warzywami, czy makaron i mam powera dłuższy czas i mogę iść pobiegać nawet i 2,5 godziny po posiłku. Co do ziemniaków - to owszem, wysokie IG mają, dlatego idę biegać do godziny po ich zjedzeniu bo w przeciwnym razie zrobię się leniwy i śpiący ale ziemniaki nie powodują u mnie uczucia ociężałości i mogę po nich biegać i mam siłę i ochotę. Nie zrezygnuję z nich bo je lubięmisfit pisze:Z tym tuczeniem to chodzi chyba głównie o indeks glikemiczny!mszary pisze:Nie rezygnuj z ziemniaków. To że ziemniaki sa tuczące to mit. Tuczący jest tak samo makaron, kasza czy ryż. Gotowany ryż ma więcej kalorii niż gotowane ziemniaki. Ziemniaki sa tuczące wtedy natomiast, kiedy bedą polane sosami. Zrezygnuj z frytek ale ziemniaki krojone w ćwiarki i upieczone w piekarniku w skórce są mało kaloryczne i dają kopa do działaniaDlatego niektórzy radzą odstawić ziemniaki (chociaż jest pewnie dużo "gorszych" produktów)Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.![]()
Ziemniaki gotowane 95
Ziemniaki młode 57
Ziemniaki pieczone 85
Ziemniaki puree 90
Ryż Basmati gotowany 60
Ryż biały gotowany 70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56
Kasza gryczana ugotowana 54
Kasza jaglana, ugotowana 71
Kasza manna 58
Jak widać z ziemniaków najlepsze są młode
thomekh pisze:Z tym żarciem to trochę przesadzacie. Stołując się w mc donaldzie ale trzymając ujemny bilans kaloryczny schudniecie