Czas się przywitać i zadać kilka pytań
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Te kalkulatory pokazują na różnych dystansach rezultaty o podobnej "wartości". Mi na przykład z wyniku na 10km wyszło dość dobre przybliżenie pod półmaraton bo ten dystanse są dość bliskie siebie a mój trening obejmował przygotowania do obydwu dystansów.
Jak wpiszesz 10s na 100m to maraton wychodzi o jakieś 20min szybciej od obecnego rekordu świata
Jak wpiszesz 10s na 100m to maraton wychodzi o jakieś 20min szybciej od obecnego rekordu świata
- strashak
- Dyskutant
No więc właśnie sens mojego pytania został złapany. Konkluzja jest taka kalkulatory można sobie wsadzić w...buty. Mój cel to odległa data 25 kwietnia, ale jak w takim razie już gdy zbliżę się do tej daty mam ocenić swój stan przygotowania. Co zrobić, jaki test a przede wszystkim jakim tempem?
- asik_zoo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Moim skromnym zdaniem nie można przewidzieć wyniku maratonu, jeśli się w nim debiutuje. Po prostu nie ma się żadnej podstawy, żadnego doświadczenia. A maraton to naprawdę zupełnie inny bieg. Nie można go porównać nawet do długich wybiegań po 30 km.
Na twoim miejscu starałabym się założyć cel - dotarcie do mety, a jak wyjdzie, tak wyjdzie. Biegaj co najmniej 4 razy w tygodniu i rób jedno dłuższe wybieganie - to najprostszy sposób na przygotowanie się do maratonu (do tego jedz węglowodany, przede wszystkim makaron i banany).
Pewnie bardziej doświadczone koleżanki i koledzy dadzą ci więcej rad.
Na twoim miejscu starałabym się założyć cel - dotarcie do mety, a jak wyjdzie, tak wyjdzie. Biegaj co najmniej 4 razy w tygodniu i rób jedno dłuższe wybieganie - to najprostszy sposób na przygotowanie się do maratonu (do tego jedz węglowodany, przede wszystkim makaron i banany).
Pewnie bardziej doświadczone koleżanki i koledzy dadzą ci więcej rad.