Jakie prędkości osiągacie nie przekraczająć 75 % HRMAX?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mariusz k pisze:"Szybkie" bieganie na niskim pulsie wiąże się ze stażem treningowym. Organizm musi się "rozwinąć" a to wymaga czasu. Może po prostu biegasz na tyle krótko że jeszcze nie wydolnosciowo nie jesteś na tyle mocny by bieganie w tempie 5-6min/km nie powodowało przekraczania 75% HR Max. Ja zacząłem biegać jakieś 2 miesiące temu i na początku, wszystkie próby szybszego biegania (poniżej 5min/km) powodowały wzrost pulsu powyżej 80%, a bieganie poniżej 75% było sporym problemem. Tyle że ja wydolnosciowo od początku byłe dobry (kilka sezonów ścigania na rowerze, ostatnie 2 sezony po ponad 20 tys km/700godzin na rowerze) a mimo to nie było łatwo. To wymaga czasu i to dość dużo.
same znajome twarze

Tompoz
Tompoz
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

u mnie po półtorej roku niezbyt regularnego biegania... takie prawdziwe 75% mam koło 6:10 -6:05/km rok temu było koło 6:45 ... a jak zaczynałem - to i 7:40 czasem nie mogłem przekroczyć jak bym chciał tak biegać na 100% zgodnie z pulsometrem. Był taki okres, że wydawało mi się że to spadło nawet do tych 5:55 ... ale teraz jak jest ślisko i mniej biegam... to znowu jakoś muszę wolniej biec
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ