Artur R. pisze:Przed biegiem kilka minut rozgrzewki.
Potem bieg 10km. Wczoraj biegałem 60 min. w tempie takim, że mogłem spokojnie prowadzić rozmowę.
Po biegu czułem się bardzo dobrze. Czułem , że mam siły na kolejne parę kilometrów.
Zobacz profil autora
Brzmi dobrze,
teraz trzeba skupić się na właściwej regeneracji przed startem.
Proponuje w tym tygodniu dwa razy biec tak jak napisałeś oraz jeden 7,5 km w tempie takim jak biegałeś te 10 w czasie 50min. Ostatni tydzień zrób 3 treningi 7.5 km w tempie tak byś swobodnie rozmawiał (wg tego co pisałeś powinno wyjść 45 min) po 2 dniach 30 minut w tempie tym szybszym oraz na koniec 2 dni przed startem 30 - 35 minut w tempie byś swobodnie rozmawiał.
Najtrudniejsze do zgadnięcia jest w jakim tempie powinienieś pobiec by przebiec półmaraton. W moim odczuciu jesteś gotowy na 2h - 2:15.
Jeśli to twój pierwszy długi bieg bezpiecznie jest ruszyć w tempie na 2:15.
Z drugiej strony może się okazać że jesteś gotowy poradzić sobie w tempie szybszym czyli np 1h45min - to jest mniej więcej tyle co biegasz 10km w 50 min.
Wciąż nie wiemy od jak dawna trenujesz i czym jest dla Ciebie 10km w 50 minut, znaczy jak czujesz się przy tym tempie.
Osobiście w grudniu biegłem półmaraton i zrobiłem to tempem szybszych treningów, a właściwie jeszcze trochę szybciej, ale biegam od prawie 3 lat i moją mocniejszą stroną jest dystans niż tempo więc wiedziałem, że nie spuchnę.