Pierwszy bieg 10 km co zjeść
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, w sobotę biorę udział w pierwszym moim życiu biegu na dystansie 10 km. Bieg rozpoczyna się o godzinie 15.30. Proszę napiszcie jak dobrze się odżywić przed tym biegiem. Co zjeść na kolację w piątek i o której, oraz co na śniadanie w dniu biegu i o której. Czy jeść jeszcze jakiś obiad w sobotę i o której najpóźniej. Zależy mi na dobrej formie w moim debiucie.
- Artix
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 55:00
Nie zmieniaj swoich nawyków żywieniowych jeśli masz porę śniadania 2 śniadania obiadu to trzymaj się tego. Powiedzmy na 2h przed biegiem nie objadaj się i tyle. 10 km to raptem godzina plus minus 15 min jak masz wybiegany taki dystans to nawet pić się nie chce. Przynajmniej ja tak mam za tydzień też biegnę dyche ale i tak gdyby nie te zawody to bym go pobiegł bo to normalny dystans treningowy. Jedynie zamieniam trening sobotni z niedzielnym bo w sobotę wypada mi dycha a bieg jest w niedziele. Ja sobotnie dychy biegam z rana po koktajlu owocowym wracam i jem śniadanie.
Weź sobie na wszelki wypadek żel lub batonik energetyczny jak by ci cukier spadł.
Powodzenia w biegu
Wysłane z mojego SM-G930F .
Weź sobie na wszelki wypadek żel lub batonik energetyczny jak by ci cukier spadł.
Powodzenia w biegu
Wysłane z mojego SM-G930F .
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
aga, te rady które czytałaś dotyczą prawdopodobnie maratonu, a w kazdym razie na tyle długiego wysiłku, gdzie problemy energetyczne mogą mieć znaczenie. O ile nie będziesz biec naprawdę mocno (w sensie, że "do porzygu" ) to nie musisz zmieniać zasad żywieniowych wogole. A jesli "do porzygu" to musisz mieć poprostu pusty żołądek.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Adam dobrze pisze. Jeśli nie będziesz się głodzić przez dni poprzedzające start i będziesz dobrze odżywiona i wypoczęta, to na starcie 10km możesz stanąć dość lekko. Najpewniej lepiej na tym wyjdziesz, nawet gdyby miało zabraknąć trochę "paliwa" na koniec biegu, co mało prawdopodobne, niż gdy będziesz ociężała i z żołądkiem pełnym kluchów.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Ja bym zwrócił uwagę na dwa aspekty:
1. Zmiana diety w dniu startu czy dzień przed, to proszenie się o kłopoty. Jeśli będzie to coś nowego dla Ciebie, to nie do końca wiesz jak organizm zareaguje.
2. Zmiana diety może spowodować, że twój organizm będzie próbował cię nakłaniać, aby się wypróżnić w innych porach niż to robi zazwyczaj. Będzie źle jak trafi na okres biegu.
I jak koledzy napisali, 10km to jedynie problem z woda może być, ale zależy od temperatury.
1. Zmiana diety w dniu startu czy dzień przed, to proszenie się o kłopoty. Jeśli będzie to coś nowego dla Ciebie, to nie do końca wiesz jak organizm zareaguje.
2. Zmiana diety może spowodować, że twój organizm będzie próbował cię nakłaniać, aby się wypróżnić w innych porach niż to robi zazwyczaj. Będzie źle jak trafi na okres biegu.
I jak koledzy napisali, 10km to jedynie problem z woda może być, ale zależy od temperatury.
Blog: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 79&start=0
Komentarze:https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=56280
Test Cooper'a (12minut): 2.31km (asfalt, bez atestu) 2019-05-28
Komentarze:https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=56280
Test Cooper'a (12minut): 2.31km (asfalt, bez atestu) 2019-05-28