Witam forumowiczów
Z racji tego że mieszkam w miejscu, w którym znajduję się ogromne stężenie smogu [Kraków] chciałem zapytać czy posiada ktoś z was linki do jakichś artykułów, a najlepiej wyników badań wpływu smogu na organizm strice biegacza, jak działa na płuca, co dzieje się podczas biegów długodystansowych a treningów krótkich ale intensywnych i oczywiście jak się przed tym chronić, czy zwykła maska za 150 zeta z wymiennymi filtrami pomaga/nie przeszkadza w treningu ? chodzi o zwiększony pobór tlenu.
Interesują mnie tylko informacje poparte badaniami naukowymi.
Bieganie w smogu [Badania]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Związki zawarte w smogu działają na ciała biegaczy w taki sam sposób, w jaki działają na ciała innych ludzi. Różnica jest jedynie w ilości pochłoniętych związków. Zwykła maska w sklepie sportowym nie wiadomo czy i jak działa. Zwykła maska w sklepie z artykułami BHP chroni przed konkretnymi zagrożeniami (w zależności od dobranych filtrów pochłaniaczy). Działanie masek BHP jest oparte o badania naukowe i musi być spotwierdzone. To jest sprzęt przeznaczony do pracy przy stężeniach znacznie prekraczających te, które mamy na zewnątrz a w razie "wpadki" producent takiej maski byłby narażony na wypłatę ogromnych odszkodowań. EDIT: o odczuciach z biegania w obydwu typach masek pisałem w innym wątku smogowym. Można znaleźć przez wyszukiwarkę.