astma a bieganie
- lieft
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam prawie 40 lat. Od paru lat biegam sobie parę razy w tygodniu po około 20-30 min. Te 30 min jest już okupione bardzo dużym wysiłkiem, po prostu szybko się męczę; już po 15 minutach mam dość-dawniej tak nie było. W poradni w której się leczyłem na astmę lekarka zrobiła mi spirometrię i powiedziała, żebym odstawił leki, bo badanie wyszło tak jakbym nie miał astmy. Poszedełm do 2 lekarki, ale ona bez badania powiedziała, żebym brał dotychczasowe leki, lecz może w mniejszych dawkach /widzę , że powiedziała to na pałę/. Biorę więc: oxis 2 x 1, pulmicort 2 x 1 no a w razię duszności salamol eb. Czy są tutaj ludzi w podobnej sytuacji? odezwijcie się, moze coś mi poradzicie?
Pozdrawiam.
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie
- Domel
- Dyskutant
jesli mozesz napisz jaki typ astmy zostal u ciebie stwierdzony a co do podpowiedzi to przeczytalbym na twoim miejscu medycyne sportowa pod redakcja prof. Medrasia lub udanie sie do spiecjalisty sportowego on powinien rozwiac twoje watpliwosci jesli nie bedzie zadnych zmian chorobowych to zmeczenie powinno tkwic np w treningu lub diecie
Bez głębokiego poznania biochemicznych aspektów pracy mięśniowej konkretnych jej form, nie ma prawdziwej wiedzy o istocie treningu i nie może być mowy o efektywnym sterowaniu treningiem dla osiągnięcia celu, jakim jest wyższy poziom specjalnej wydolności
- Domel
- Dyskutant
co do mojego wczeniejszego to zamieszcze tutaj kawalek artykuluBernarda Panaszka dotyczacego profilaktyki astmy oskrzelowej co moze i ciebie dotyczy " trening fizyczny z zastosowaniem dozowanego wysilku stanowi istotny element postepowania niefarmakologicznego. zapewnia on mozliwosc wykorzystania cwiczen przy mniejszej wentylacji oraz moze zmniejszyc nadreaktywnosc oskrzeli. nalezy rowniez przestrzegac zasady unikania wysilku w narazeniu na suche i zimne powietrze czemu sprzyja trening w slach sportowych oraz oslanianie ust i nosa szalikiem lub maseczka. intensywny wysilek powinien nastapic po odpowiedniej rozgrzewce ktora powoduje zjawisko refrakcji zmniejszonej reakcji skurczowej oskrzeli. rozgrzewka powinna trwac 15 min i obejmowac powtarzanie wysilku o duzej intensywnosci w krotkim czasie albo jak twierdza inni eksperci aktywnosc ciagla ale umiarkowana. istotne jest takze stopniowe wycofywanie sie z intensywnego wysilku co pozwoli na ochloniecie i zmniejszenie roznic cieplnych i wilgotnosci w drogach oddechowych. a co do ciebie to sam napisales ze miewasz dusznosci wiec nie dokonca wierzylbym ze astmy nie ma ale skorzystaj z fachowej porady rzuc nawet na to pare groszy to lepsze niz jacys tam lekrze od siedmiu bolesi
Bez głębokiego poznania biochemicznych aspektów pracy mięśniowej konkretnych jej form, nie ma prawdziwej wiedzy o istocie treningu i nie może być mowy o efektywnym sterowaniu treningiem dla osiągnięcia celu, jakim jest wyższy poziom specjalnej wydolności