zacząłem biegać - tętno
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
jak liczyłem to mi wychodzi jakieś 196
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tzn jak liczyłeś? Że wzoru czy pomiar faktyczny?kubassss169 pisze:jak liczyłem to mi wychodzi jakieś 196
-
- Rozgrzewający Się
ze wzoru inaczej nie umiem :P
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To tym bardziej schowaj na razie pulsometr i biegaj przez jakiś czas "na wyczucie"kubassss169 pisze:ze wzoru inaczej nie umiem :P
Na początku tętno jest sporo wyższe, co wynika z niewytrenowania
A wzory na hrmax to jest teoria, która z rzeczywistością często się rozmija żeby precyzyjniej określić swoje hrmax trzeba już trochę biegać, a później np. intensywne szybkie podbiegi, zawody na 5km i podbieg, itd. - po prostu sprawdzasz, ile jesteś w stanie wytrzymać
Dla porównania - moje teoretyczne hrmax, tzn ze wzoru to 186, więc tętno konwersacyjne to teoretycznie powinno być ok 130-140, no ale przy tętnie 170 swobodnie potrafię rozmawiać przez telefon, długie wybiegania robię z tętnem 160-170 (też często ze słuchawkami i telefonem, to dla mnie swobodne tętno konwersacyjne), interwały robię z tętnem ponad 200, a gorzej jest tak od 210... maksymalne, przy którym biegłam to 213... (podbiegi)
-
- Rozgrzewający Się
jeszcze mam pytanie czy jak mierze sobie tętno przez 10 sek kiedy się zatrzymam to jest okej tak mierzyć?charm pisze:To tym bardziej schowaj na razie pulsometr i biegaj przez jakiś czas "na wyczucie"kubassss169 pisze:ze wzoru inaczej nie umiem :P
Na początku tętno jest sporo wyższe, co wynika z niewytrenowania
A wzory na hrmax to jest teoria, która z rzeczywistością często się rozmija żeby precyzyjniej określić swoje hrmax trzeba już trochę biegać, a później np. intensywne szybkie podbiegi, zawody na 5km i podbieg, itd. - po prostu sprawdzasz, ile jesteś w stanie wytrzymać
Dla porównania - moje teoretyczne hrmax, tzn ze wzoru to 186, więc tętno konwersacyjne to teoretycznie powinno być ok 130-140, no ale przy tętnie 170 swobodnie potrafię rozmawiać przez telefon, długie wybiegania robię z tętnem 160-170 (też często ze słuchawkami i telefonem, to dla mnie swobodne tętno konwersacyjne), interwały robię z tętnem ponad 200, a gorzej jest tak od 210... maksymalne, przy którym biegłam to 213... (podbiegi)