Poczatkujacy biegacz :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
ScamZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegajac długie dystanse z czasem ( ale bardzo dłuuuugiim) sam będziesz biegł najbardziej ekonomicznie podświadomie. Nauka techniki biegu w Twoim wieku byłaby bardzo ciężka i pracochłonna. Takie rzeczy praktykuje się u małych kajtków przed którymi jeszcze lata do wieku juniora...Nie próbuj na siłe biegać na palcach bo Twoje łydki tego nie wytrzymają. Kiedyś byłem na jednym biegu z maratończykiem Markiem Dryją i faktycznie potrafi on biec w ten sposób cały dystans ale to już odrębna klasa.Pzdr
Trudno nie wierzyć w nic..
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Falstaff
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Okej , bede sobie biegal przez jakies 1.5 miesiaca tym planem trenigowym zeby wyrobic sobie kondyche, a pozniej nadala bede trenowal na dlugich dystansach ale juz posataram sie wziasc za szybkosc...
zonia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

cześć i czołem wszystkim! Właśnie się zarejestrowałam i postanowiłam się przywitać.
Debiutantką nie jestem, choć bywa, że biegam sobie ze zmienną regularnością. Ale to już kilka lat. nic jednak nie przyćmi wspomnień pierwszej wielkiej zadyszki, tętnienia i bólu w uszach - jakby mi je miało rozsadzić, a przy okazji dumy z samej siebie. :)
Debiutuję jednak tu, na forum, więc macham wam wszystkim ciepło.
Myślę o jeszcze jednym debiucie - jako mama i zastanawiam się, co na to moje bieganie powie dopiero co poczęty (poczęty in spe, jeszcze się nie począł) potomek. Może ktoś mi pomóc i podpowiedzieć, czy (i jak długo) bieganie idzie w parze z ciążą?

Dobrego dnia i biegania! Zonia
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zonia, nie chce sie wtracac ale czy poczety, czy planowane poczecie - bo to zasadnicza roznica. Natomoaist polecam Ci przegladniecie (przeszukanie forum) na pewno problem biegania w ciazy juz sie pojawil. Jesli nie tu, to na biegajznami.pl
Awatar użytkownika
Falstaff
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy powinieniem zaczac chodzic na silownie aby cwiczyc miesnie nog ?? Czy narazie tylko sam bieg??
Awatar użytkownika
Falstaff
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem po 1 miesiacu biegania , dzisiaj pobieglem tak na ok 80 % i mialem 22 min na 5 km . Przez ten miesiac biegalem roznie , ale przewaznie 4-5 razy w tygodniu po 5-10 km.
Co teraz powieniem zmienic??

PS. Wystartowalem tak z czystej ciekawosci w biegu ulicznym na 10 km , ale o wyniku lepiej nie bede mowil :P
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Miesiąc to nie wiele i radził bym nie zwiększać intensywności biegu a jedynie wydłużać czas trwania a jak to zacznie nudzić to włączyć przebieżki ale bardzo delikatnie;
Awatar użytkownika
Dietyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Falstaff Witam
Osobiscie gratuluje wytrwalosci w treningach, ta mala porazka czasu w biegu na 10km nie przejmuj sie wazne ze skonczyles. Dolaczam sie do bebej ma racje biegaj z wolno i staraj sie to wydluzac zwracaj uwage na swoj puls aby byl rownomierny nie pytaj sie jaki ma byc to zalezy od ciebie, kazdy z nas biega inaczej i ma inny puls. Zasada jest taka 220max minus twoj wiek to jest max. najlepsze osiagi sa midzy 80% a 85%
Dietyk
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tym pulsem to dokłandie jest tak, że Tmax trzeba sprawdzić samemu i raczej nie sugerować się statystyką; Jedna z metod jest polecanych przez p. Skarżyńskiego wygląda następująco: najpierw rozgrzewka - trucht ok15min następnie 5-10 min łagodnego rozciągania mięśni następnie ok 3 min marszu i skupienia po czym przystępujemy do trzech odcinków 1min sprintu, takiego na maksa przeplatanych 1min truchtem; po trzeciej minucie biegu sprawdź puls - jeśli dałemś z siebie wszystko będzie to b. zbliżony twój puls max;
jak już go masz to obliczasz sobie:
trucht to - 60-70% Tmax
OWB1 to - 70-80% Tmax
WB2 to - 75-85 % Tmax
WB3 to - 80-95% Tmax
WT to - 90-100% Tmax
Należy też pamiętać, że OWB1 to ok 80% rocznej pracy;
Awatar użytkownika
Falstaff
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dawno mnie nie bylo ....
Dzieki za pomoc , terez biegam 6 razy w tygodniu ok 30 min , do tego wlaczylem jeszcze cross .

Mam nadzieje ze bedzie dobrze 10 lipca zamierzam wystapic w biegu ulicznym...
ODPOWIEDZ