Witam wszystkich,
Moje bieganie zaczelo sie w wieku 11lat (teraz mam 23). Zaczełosie niewiennie a był to orientering. Z czasem wciagało to człowieka coraz bardziej, w szczytowej formie nak na moj ówczesnu wiek bylem w stanie przebiec 15km w czasie okolo 4;50 na km. Wiadomo, orientering to nie sam bieg ale tez praca głowa i do tego przykladalem wieksza uwage. No i tak biegalem przez 5 lat. Pozniej zaczela sie szkola srednia w innym miescie, dojazdy, nauka i przestalem biegac az do mometu jak trafilem do wojska :) Tam na brak biegu nie nazekalem. No ale wojsko sie skonzylo teraz konca sie studia i czasu mam juz troche wiecej. Wczoraj postanowilem sie przebiedz i postanowilem ze "pykne" sobie 5km. Zajelo mi to 40min wraz z przerwa po 2,5 kilometrze na rozciaganie i złapanie oddechu. Mowiac krotko kapletny brak kondycji. Zaczolem przeszukiwac siec i wpadłem wkoncu na to forum. Ogolnie chodzi mi o jakies plany treningowe dla poczatkjacego biegacza szosowo-crossowego. Bede wdzieczny za wszelkie uwagi, porady i linki do tematów na tym lub innych forach.
Jak zaczac po dłuuuugiej przerwie?
- octan
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witaj Jimi
Zacznij spokojnie, inaczej się przetrenujesz, a przy okazji nałapiesz kontuzji.
Biegaj sobie spokojnie, na początek najlepiej dzień biegania dzień przerwy. Nie więcej jak 30minut na trening.
Jak po tygodniu będziesz miał dalej chęć do biegania, i nie dopadnie Cię żadna kontuzja to możesz zwiększyć objętość treningu (z 30 do np 45 minut) lub trenować codziennie po 30 minut.
Póżniej będziesz mógł zwiększać objętość stopniowo, a jak dojdziesz do dobrej formy to będziesz mógł zwiększyć intensywność treningu.
Póki co biegaj tylko i wyłącznie w pierwszym zakresie.
Nie zapominaj o odżywianiu, odpoczynku i odnowie.
Zacznij spokojnie, inaczej się przetrenujesz, a przy okazji nałapiesz kontuzji.
Biegaj sobie spokojnie, na początek najlepiej dzień biegania dzień przerwy. Nie więcej jak 30minut na trening.
Jak po tygodniu będziesz miał dalej chęć do biegania, i nie dopadnie Cię żadna kontuzja to możesz zwiększyć objętość treningu (z 30 do np 45 minut) lub trenować codziennie po 30 minut.
Póżniej będziesz mógł zwiększać objętość stopniowo, a jak dojdziesz do dobrej formy to będziesz mógł zwiększyć intensywność treningu.
Póki co biegaj tylko i wyłącznie w pierwszym zakresie.
Nie zapominaj o odżywianiu, odpoczynku i odnowie.
Dla zwolenników jednomandatowych okręgów wyborczych:
www.jow.pl www.popieramjow.pl
www.jow.pl www.popieramjow.pl