3 km poniżej 12 minut

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Tak 2km z malym kawałkiem :)

--
Axe
New Balance but biegowy
marzenie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:51
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w 39 minut to wolny spacerkiem bys przeszedl te 3 km ;-) chyba coś źle zmierzyłeś
jaarusss
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam was przepraszam że tak późno ale wcześniej nie mogłem. W czasie 12 minut przebieglem i (trochę szedłem) wynik 1,9 km. Co o tym myślicie ?
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Nie chcę Cię martwić, ale o 3km w dwa miesiące zapomnij na 200%...ale na pewno mozesz obecny wynik poprawić!

--
Axe
jaarusss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No to nieźle, nawet jak bym codziennie biegał ?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

jaarusss pisze:No to nieźle, nawet jak bym codziennie biegał ?
3 km w 12 min będzie zaewne wymagało więcej czasu niż dwa miesiące. Nie załamuj sie. Spróbuj sie poprawić. Możesz w znaczący sposób zbliżyć się do tego wyniku.

Bieganie 7 razy w tygodniu nie jest najlepszym pomysłem. To jest coś do czego trzeba przyzwyczaić organizm. Maksymalnie 5 razy w tygodniu.

Każdy Twój trening powinien składać się z pół godziny marszobiegu. Z czasem więcej marszu, mniej biegu. Możesz realizować to w oparciu o Plan 6-tygodniowy. Zacznij od 3-4 tygodnia. PO każdym biegu rozciągaj się 5-10 minut.
Włącz dwa razy w tygodniu ćwiczenia na nogi.
Włącz raz w tygodniu trening stabilności.

Po biegach i po rozciąganiu polewaj nogi zimnym prysznicem. To przysieszy regenerację.
Możesz w wolne od biegania dni odwiedzić basen lub pok©ęcić na rowerku na rowerze. Jeden dzień w tygodniu pozostaw jednak wolny od wszelkich ćwiczeń.

Zacznij chudnąc. Po Twoich wynikach można zgadywać, że nie jesteś chudzielcem. Masz dwa miesiące 5-7 kg możesz zrzucić (jak bardzo Ci zależy na poprawie).

Jak już będziesz w stanie biec bez przerwy przez 30 minut (za2-4 tygodnie) to daj znać. Wtedy będzie można doradzać Tobie dalej.
Krzysiek
jaarusss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dokładnie masz rację do chudych nie należę ale też nadwagi nie mam. Dzięki za radę. A do tego jakaś dieta ? Np nie jeść słodyczy ?
A co myślisz aby kupić i biegać z pulsometrem warto kupić ?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaarusss pisze:Dokładnie masz rację do chudych nie należę ale też nadwagi nie mam. Dzięki za radę. A do tego jakaś dieta ? Np nie jeść słodyczy ?
A co myślisz aby kupić i biegać z pulsometrem warto kupić ?
Pulsometr kup za 2 miesiące. Aby się przygotować do tych 3 kilometrów nie będzie Ci potrzebny. A jak Ci się spodoba bieganie to będziesz mógł zainwestować :)
Co znaczy, że "nie należysz do chudych, ale nie masz nadwagi'. Nie jeść słodyczy - to już powinieneś wdrożyć zakładając ten temat :)
jaarusss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A co myślicie o odzywkach poprawiających wydolność znajomy mi poleca aminokwasy bcaa ?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaarusss pisze:A co myślicie o odzywkach poprawiających wydolność znajomy mi poleca aminokwasy bcaa ?

BCAA nie poprawia wydolności. To po raz. Po dwa nie ma wiarygodnych badań potwierdzających jego działanie (o ile dobrze kojarzę). No i po trzy - na tym poziomie jest tysiące innych rzeczy do poprawienia w diecie i treningu. Ważniejszych niż suplementacja.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jak pisze mały89 nie przejmuj się odżywkami. Dużo poprawić możesz poprzez trening biegowy i siły nóg, korpusu. Zrzucen9ie wagi też powinno sporo dać. Odżywki zmienić mogą pewnie coś rzędu 1% (strzelam), nie warto skupiuać na tym uwagi skoro do poprawienia jest tak wiele innych, ważniejszych spraw.
Krzysiek
jaarusss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuję za i formacje, a jakaś dietę polecacie ?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ogranicz przyjmowane kalorie. Tak do deficytu ok. 500 kcal/dzień.

Wyrzuć słodycze, słone przekąski, piwo. Jedz dużo warzyw.
Krzysiek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
jaarusss pisze:A co myślicie o odzywkach poprawiających wydolność znajomy mi poleca aminokwasy bcaa ?

BCAA nie poprawia wydolności. To po raz. Po dwa nie ma wiarygodnych badań potwierdzających jego działanie (o ile dobrze kojarzę). No i po trzy - na tym poziomie jest tysiące innych rzeczy do poprawienia w diecie i treningu. Ważniejszych niż suplementacja.
+1
ODPOWIEDZ