Początki z bieganiem - za wysokie tętno

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na poziomie spokojnego biegu w tempie 6:30/km wszelkie interwaly/rytmy/progi i inne sa Ci niepotrzebne.
PKO
malaga1989
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok, dzięki za pomoc ;)

Chociaż z czasem chciałoby się szybciej ;) Ale na to muszę najwidoczniej jeszcze sporo popracować ;)
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

@Malaga: ale PO CO chcesz, żeby Twoje tętno spadło i co Cię w nim niepokoi?
Czy gdzies jest napisane, że to, że masz wysokie HRMax (a co za tym idzie automatycznie ogólnie biegasz na wyższych tętnach), to coś złego? Po prostu tak masz i tyle. Pewnie jeszcze do tego masz dosyć niskie spoczynkowe, przez co lepiej, żebyś policzyła sobie swoje progi nie na podstawie %HRmax, tylko %HRR...jest to opisane w artykule, o którym wspomniałaś (o tym "dlaczego poczatkujący może biegać na wyższym tętnie).
Wiesz..Ty masz max 210 i podczas zawodów masz średnie 190, ja mam max koło 190 i na zawodach mam 170...wszystko jest ok, tylko rpzesunięte trochę wyżej. przecież to tylko tętno podczas wysiłku, a nie "nadciśnienie" :)))

powodzenia

--
Axe
malaga1989
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok, dzięki za pomoc.
Olewam patrzenie na puls w takim razie :bleble: Zawodowcem nie jestem i nie będę ;)

Ps. Coś mi się z forum dzieje, bo zbierałam się, żeby odpowiedzieć kilka dni. Pisałam posta, klikałam dodaj i wywalało mnie na stronę logowania (mimo, że wcześniej się zalogowałam). Ok, loguję się jeszcze raz, znowu klepię posta, i znowu to samo :( Na żadnych innych forach tak mi się nie dzieje.
Wiesiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że niektórzy są po prostu wysokopulsowcami przy czym z wiekiem to trochę maleje.
Jak jeździłem sporo na rowerze parę lat temu to miałem jakoś z wyliczeń HRMax koło 202 chyba, a osiągnąłem na pulsometrze prawie 200.

Przy bieganiu delikatnym mam średnią jakoś 160 i co prawda nie jest to tyle co u niektórych z was, ale znam takich ludzi co jak się ruszają ostro to maja może ze 140 i są już mega zmęczeni, a ja przy moich 160 poruszam się normalnie.
Każdy człowiek jest inny i póki nic nam nie dolega to według mnie nie ma co się przejmować cyframi.

Niższe pulsy są pewnie lepsze dla długowieczności, no ale co zrobić :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ