Jak zaczac po 3 miesiacach przerwy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam , biegalem 11 miesiecy , dieta i sport sprawily iż schudlem 18 kg . Kocham biegac , niestety pod koniec grudnia powaznie zachorowalem mam 42 lata i dal znac o sobie meski gruczoł . Cale szczescie ze po wszystkich badaniach okazalo sie ze to zapalenie , ale nie życzę tego chorobska najwiekszemu wrogowi. Przez 60 dni przyj mowalem leki ktore oslabialy ścięgna a nawet mogly wywolac zapalenie dlatego mialem zabronione bieganie. Dzis byłem na kontroli i jestem na dobrej drodze do wyleczenia tej dolegliwosci, dalsze leczenie to dieta, zioła , odczekanie około tygodnia i jak najbardziej bieganie , zakaz roweru na jakiś czas. Od trzech tygodni maszeruje po lesie codziennie po 5 km ,ale brakuje mi biegania .Czy musze zaczynac jak nowicjusz czy moge założyć buty i pognac chociaz te 5 km. Biegalem tygodniowo ok 40 km . Moze ktos już biegal po takiej przerwie i cos doradzi.
PKO
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Miałem dużo krótszą przerwę, bo tylko 10 dni i myślałem, że to nic, po czym po "zwykłej 10ce" odezwał mi się stary ból kolan. 3 miesiące to dużo dłużej, więc na pewno, gdy wrócisz do biegania, to zacznij od krótszych dystansów i wydłużaj stopniowo. Pewnie nie tak, jak zaczynanie od zera, ale obserwuj swój organizm (wiek mam podobny, kilometraż tygodniowy podobny, więc różnica tylko w długości przerwy). Aha, nie zdziw się "utratą formy", bo po 3 miesiącach przerwy na pewno to odczujesz. ;-)

--
Axe
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ