Pomoc w przygotowaniu do Maratonu.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Jan-Si
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: około 42min
Życiówka w maratonie: około 4h 40min

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich.

Chciałbym uzyskać jakiekolwiek porady i podpowiedzi jak skutecznie przygotować się do maratonu. Wiem w google nie brakuję owych planów, jednak nie wiem jak to sie ma do rzeczywistości, zero komentarzy pod planem itp. Jednym z planó który przypadł mi do gustu, wydaje się ładnie rozpisany i przejrzysty i to na tyle co ja mogę o nim powiedzieć i liczę na waszą pomoc :) PLAN TUTAJ

Edit:

Zapomniałem dodać troszkę więcej szczegółów:

Kilka słów o sobie. Rocznik 1989, waga około 92kg, z bieganiem już miałem do czynienia w czasach liceum około 8 lat temu, trenowałem regularnie 4 do 5 razy w tygodniu gdzie wtedy biegałem około 2:48 --> 1km oraz około 42min --> 10km. Skończyłem liceum studia praca i tak jakoś bieganie spadło na dalszy plan i w końcu popadło w zapomnienie.

Do tego roku z aktywnością było krucho średnio raz w tygodniu gra w piłkę dla zabawy, waga wzrosła do prawie 100kg gdzie stwierdziłem że muszę coś z tym zrobić, Znalazłem to forum i tak od czasu do czasu je śledziłem i przeplatałem małymi biegami w okresie od czerwca do października udało mi się przebiec około 300km (wiem śmiech inni to robią w miesiąc) z danych aplikacji w telefonie 10km udało mi sie pokonać w 48min 30sekund. Po dziś dzień od wspomnianego października czyste lenistwo szukanie wymówki: zimno, ciemno, pada. Dziś wyszedłem od tak pobiegać bez większego celu co się okazało że 5km dziś było problemem ledwo połamałem 29min płuc nie czułem po powrocie a po schodach to ledwo wchodziłem :bum: Mieszkam w Irlandii i raczej zimy tu nie ma jak w PL temperatura zazwyczaj około 3-7 stopni mało kiedy schodzi do 0

Maraton na jaki się szykuje to Dublin Maraton 26 Października
Ostatnio zmieniony 04 sty 2015, 13:17 przez Jan-Si, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

To może napisz coś o swoim stażu biegowym, bbo bez tego to pewnie ciężko o jakikolwiek komentarz. W artykule jest tabelka z czasami z zaznaczeniem,że plan jest dla ciebie ok, jesli spełniasz podane tam założenia.

--
Axe
Awatar użytkownika
Jan-Si
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Edytowałem pierwszy post by było bardziej przejżyście:)
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jezeli potaktujesz to powaznie to zawsze jest szansa tylko czemu akurat maraton? nie mozesz zaczac od mniejszych biegow a dopiero gdy biegowo dojrzejesz skusic sie na 42km? akurat plan ktory podales ma pewne zastrzezenia,nie jest dla poczatkujacych ale to twoja decyzja.Zaloz bloga to zawsze dodaje motywacji do treningow,powodzenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jan-Si
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze:Jezeli potaktujesz to powaznie to zawsze jest szansa tylko czemu akurat maraton? nie mozesz zaczac od mniejszych biegow a dopiero gdy biegowo dojrzejesz skusic sie na 42km? akurat plan ktory podales ma pewne zastrzezenia,nie jest dla poczatkujacych ale to twoja decyzja.Zaloz bloga to zawsze dodaje motywacji do treningow,powodzenia.
Bloga już założyłem :) TUTAJ. Fakt amator jestem ale nie da się zrobić odpowiedniego podłoża do tego planu ? 16 tygodni przed maratonem wyjdzie mi na początek lipca czyli do tego czasu mam kolejne 6 miesięcy do poprawienia swojej kondycji. A co do mniejszych dystansów to też planuje ale o nich nie będę sie rozpisywał bo główny cel to maraton i półmaraton.

A jak do Lipca nie uda się poprawić formy to wtedy będę korygował plany ale jak narazie to jestem optymistycznie nastawiony :bum:
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To teraz wszystko zalezy od Ciebie,do lipca zostalo troche czasu wiec szansa na zbudowanie odpowiedniego "podkladu" jest,sluchaj swojego organizmu i powodzenia.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ