Witam,
Chcialbym rozpoczac przygode z bieganiem i wybrac jakis plan treningowy. Przegladalem plany dla poczatkujacych ale pierwsze 2 tygodnie polegaja na marszach a to dla mnie strata czasu (no chyba, ze sie myle to mnie poprawcie). Boje sie zabrac za bardziej zaawansowane plany, bo nie wiem czy dam rade.
Info o mnie: 26 lat, 185 cm wzrostu, 82 kg wagi. Zgodnie z BMI mieszcze sie w normie;)
Wczoraj ukonczylem pierwszy w zyciu bieg na 10 km z czasem 01:06:50 tj. 6:35 km/min. Sam fakt ukończenia to dla mnie sukces. Jako przygotowanie do biegu w poprzednim tygodniu przebiegłem 2,54 km i 3,24 km. To cala moja biegowa kariera.
Poza tym jezdze na rolkach. W sezonie co drugi dzien po 10-20 km. Kanapowcem chyba wiec nie jestem.
Prosze o rade dotyczaca planu biegowego. Chcialbymw maju wystartowac w wings for life ale z moim obecnym rekordem to szkoda paliwa na podroz do Poznania;)
Z gory dzieki za pomoc!
Prośba o radę
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 40:25
- Życiówka w maratonie: 3:37:05
Ja tam się nie znam na planach treningowych. Prześledź np. (choć nie tylko) mój wątek. Na początku przygody z bieganiem miałem nadwagę. Teraz to się unormowało, a i czas wczoraj uzyskany na "10" mnie samego zaskoczył. Do rzeczy - ja nie stosowałem się do żadnego planu. Po prostu wychodziłem pobiegać. Na tyle, ile mi pozwalał wolny czas, oraz wydolność organizmu. Od czasu do czasu robiłem sobie szybsze biegi, ale zwykle się ruszam dla relaksu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Przy Twoim wytrenowaniu faktycznie szkoda czasu na jakieś marszobiegi, ustal sobie czy chcesz się pościgać na 5/10/21km i znajdź plan dla początkujacych. Jeżeli nie chcesz brać udziału w zawodach to biegaj po prostu 3 razy w tygodniu.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
moim skromnym zdaniem czas jak na debiut i taką krótką histrorię bardzo dobry trenuj wytrwale tempo dobieraj sam a jak nabędziesz troche doświadczenia wejdz w plan do biegu w jakim chcesz wystartować