Strój do biegu zimowego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Stieltjes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak przez kominiarce ?
A to coś w ogóle ta oprócz tego że ciężej będzie łapać powietrze ?

A nie mam kaptura w swoich kurtkach, między czapką a szyją jest szpara, czym ją więc "wypełnić" ? Jakiś szalik specjalny do tego czy po prostu tak będzie dobrze i się nie przejmować ?
PKO
cinkownik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:56
Życiówka w maratonie: 4:02:13

Nieprzeczytany post

Jak jest bardzo zimno to biega się raczej wolne biegi, więc aż tak dużo powietrza łapać nie będziesz musiał.

Co do miejsca między czapką a kurtką, to wypełnia je się np. chustą typu buff. Wygoogluj sobie.
5 km - 21:07 (Gdańsk, 25.04.2015)
10 km - 43:39 (Gdynia 11.11.2014)
HM - 1:39:25 (Gdańsk 26.10.2014)
M - 3:54:47 (Gdańsk 17.05.2015)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Czapkę tez bym polecał specjalną... W poprzednim sezonie hitem była firma Brubeck - z dodatkiem wełny z Merinosa, koszt około 30 zł.. Super odprowadzała pot na zewnątrz, ciepła zarówno do biegania jak i zimowe wypady w góry. Na rower polecał bym cos z windstoperem przynajmniej z przodu czapki żeby nie przewiało zatok.

Przykładowy link:

Zobacz ofertę: CZAPKA Termoaktywna BRUBECK EXTREME MERINO rL/XL
http://allegro.pl/showItem2.php?item=4581151418
Awatar użytkownika
Mama Kin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stieltjes pisze:Jak przez kominiarce ?
A to coś w ogóle ta oprócz tego że ciężej będzie łapać powietrze ?
no mnie zaczynało boleć gardło przy większej ilości minusów, a ta kominiarka ma taką siateczkę, nie utrudniała mi oddychania. ja ją tak naciągałam, że nos był na wierzchu, tylko usta zakryte, całkiem się zakrywałam około -15.
to też brubeck jest: http://www.brubeck.pl/pl/content/kominiarka-unisex
go get 'em tiger
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

też mam :) i tez korzystałem zimą na babiej i w tatrach :) daje rade, przynajmniej siatka nie zamarza :)
Ada82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zimą ważne jest, by się nie przegrzać. Dlatego ja wolę ubrać się nieco lżej. Żeby było łatwiej, rozgrzewkę wykonuję w domu, wtedy zimno na dworze nie jest aż tak odczuwalne. Bieg też zrobi swoje. A na prawdziwe mrozy i długie trasy polecam bieliznę termiczną.
celesta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dobry temat :)
A co z butami ? Do tej pory biegam w butach takich przewiewnych, takich "siatkowych". A zimą jakie? Te same? Przy deszczu przemokną, zimą stopa przemarźnie. Pytam , bo jestem bardzo bardzo początkująca w bieganiu.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

celesta pisze:Dobry temat :)
A co z butami ? Do tej pory biegam w butach takich przewiewnych, takich "siatkowych". A zimą jakie? Te same? Przy deszczu przemokną, zimą stopa przemarźnie. Pytam , bo jestem bardzo bardzo początkująca w bieganiu.
Spokojnie mogą być te same, z trochę grubszą i wyższą skarpetką na mrozy (mokry śnieg topniejący na kostkach nie jest zbyt przyjemny ;-) ). Ja używam w zimie skarpetek przeznaczonych do butów turystycznych.
Jak będzie padał deszcz albo jak będzie błoto pośniegowe, to buty na pewno przemokną, ale w trakcie biegu stopy na pewno nie przemarzną. Po zatrzymaniu przez kilkanaście minut też nie przemarzną, tak że spokojnie. Jedyny raz, kiedy biegłem ze zmarzniętymi stopami, to był powrót z kąpieli w jeziorze. Ale stopy przemarzły, bo całe ciało było bardzo mocno wychłodzone. Normalnie podczas biegu jest dobrze rozgrzane.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
celesta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za informacje. :) Skorzystam.

Parę tygodni temu zachciało mi się potruchtać po trawie. To był niedobry pomysł, chociaż przeczytałam tutaj, że lepiej biegać po miękkim. Szczególnie tym bardzo bardzo początkującym i nie tylko. Buty zmoczyłam no i nie wiem dlaczego strasznie się ześmierdły. Śmierdziały taką mokrą ziemią. Buty nowe ,po każdym biegu wietrzone, codziennie zmieniane skarpetki. Szkoda mi ich było. Wyczyściłam je, już tak nie śmierdzą i wróciłam do biegotruchtania po asfalcie. I kupiłam sobie drugie buty :).

Stąd moje pytanie o buty na jesień i zimę , gdzie ta pogoda nie jest zbyt sucha. Boję się biegania w zimie. Biegam dopiero 2 miesiące i nie wiem co mnie czeka. Czytam uważnie wątki o ubieraniu się w zime i już więcej wiem. Tu muszę Wam podziękować , że dzielicie się takimi informacjami. :) Dzięki dzięki :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ