Co z tą wagą?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Juliano
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem raczkującym biegaczem, którego do biegania, (pewnie, jak większość początkujących) zmobilizowała chęć zrzucenia kilku kilogramów.
Po pierwszym tygodniu tuptania faktycznie waga wskazywała prawie 1kg mnie, lecz w następnym wróciłem do wcześniejszej wagi, a teraz (po około miesiącu) nawet przytyłem jakiś kilogram.
Mam 182cm wzrostu i ważę 86kg. Docelowo chciałem uzyskać coś w granicach 80kg.
W tej chwili biegam trzy razy w tygodniu około godziny. W tym czasie przebiegnę jakieś 8km.
Czasami, w dniu wolnym od biegania ćwiczę godzinkę siłę ogólną.

Jeżeli chodzi o jedzenie, to dokładnie kalorii nie liczyłem, ale jem zdecydowanie mniej, niż kiedyś.
Chciałbym was prosić o radę, co zrobić, żeby waga w końcu, powolutku zaczęła spadać?
A może po prostu biegać, ćwiczyć i zważyć się za pół roku? :lalala:
PKO
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Z reguly krótko po rozpoczeciu ćwiczeń jest taki "widoczny" spadek wagi...przy Twojej wadze spodziewałbym się koło 5kg w miesiąc (jeśli wcześniej się nie ruszałeś), z tym,że znany jest syndrom "teraz biegam, to mogę spokojnie wciągnąć dodatkową pizzę", no ale skoro piszesz,że jesz mniej niż wczesniej, to chyba nie ten przypadek. Może po prostu "jesz mniej", ale "wciąż za dużo"...chudnięcie to kwestia bilansu kalorycznego: ile dostarczasz jedząc i ile spalasz ćwicząc i "żyjąc"...jeśli spalasz na treningu 1000 kalorii, do życia potrzebujesz 2500, a jesz 4000 to po prostu nie da się schudnąć. Może policz jednak te kalorie? Biale bułeczki z żółtym serkiem, ktore tak niewinni wyglądają i "wcale ich nie tak dużo" potrafią byc bardzo zdradliwe ;-))))

--
Axe
Katastrofa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Biegać, cwiczyć, i zważyć się za pół roku. Musisz przyjąć, że Twoje bieganie może rozwijać mięśnie, które są cięższe od tłuszczu. A jeżeli podaż jest nadal większa niż zapotrzebowanie, albo równa, to waga będzie rosła - fatu nie ubywa, mięśnie rosną. Poza tym - ważenie po treningu, np. na drugi dzień rano, może być mylące - u mnie tak jest. Zmęczone mięśnie puchną, wiążą wodę. A najlepiej wywal tą wagę i weź centymetr krawiecki. I mierz obwód pasa co tydzień - to mniej frustrujące.
Juliano
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Więc tak. Idąc za radą, przez trzy dni liczyłem skrupulatnie wszystko co zjadam i wypiłem. Łącznie z kawą z mlekiem i cukrem, wychodzi średnio niecałe 2000kcal. Ograniczyłem węglowodany do minimum i dziś stając na wadze było 1.3kg mniej i 4 cm w pasie poszło w dół. Po każdym bieganiu dołożyłem ćwiczenie brzucha i pleców (dolnych partii). Chyba teraz, to trochę za szybko poszło. :D Czy wprowadzenie do diety węglowodanów złożonych jest dobrym pomysłem, czy może dojść do docelowej wagi i wtedy powoli je dokładać? Wydaje mi się, że zdrowiej będzie jeść wszystkiego po trochu.
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie przejmuj sie takim spadkiem , ja od marca zgubilem 17 kg byly momenty ze w tygodniu waga spadla o 1.5 kg ale i byly ze przez 2 tygodnie stala w miejscu.
Katastrofa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Poczytaj sobie: http://biegaczzpolnocy.blogspot.com/201 ... lke-z.html
Może się Mały nie pogniewa, że podlinkowałam, ale zgadzam się z Nim w 100% i wiem, że działa. Zrobisz z tą wiedzą co zechcesz :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ