spadek kondycji po 3 miesiącach biegania

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam forumowiczów !
Rozpocząłem biegać 3,5 miesiąca temu zaczynając od kilkuset metrów do 7,5 km w 48 min (wiem - szału nie ma). Uprawiam "truchtanie" bo mój cel to 10 km i 90 kg wagi (zaczynałem od 111 kg a teraz mam 96 kg).Biegam codziennie (oczywiście po za np przeziębieniami itp.)
Niestety 4 dni temu poczułem ból w mięśniach przykręgosłupowych promieniujący do ramienia i padłem po 2 km - nie miałem siły biec z bólu - ból był tylko obecny przy biegu - nie mogłem go namierzyć żadnym ruchem. Po powrocie do domu dostałem temperaturę 37,5 stopnia i zbiłem ją tabletką. Pod rząd 2 dni bardzo mocno pociłem się w nocy. Próbowałem pobiec ale 7,5 km biegłem ponad godzinę nie mając kompletnie siły. Raczej się przeczołgałem niż przebiegłem.
Postanowiłem sobie zrobić 2 dni przerwy. Niestety dziś kompletnie nic nie wyszło: nie miałem siły biec, ból pojawił się w odcinku krzyżowym i nie wiadomo skąd bolała mnie klatka piersiowa podczas biegu. Dałem radę tylko 3,5 km.
Proszę Was o poradę co zrobić bo naprawdę dałem się wciągnąć w tę formę ruchu i nie chciałbym zarzucić tematu.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegasz codziennie? Dzien w dzien, siedem dni w tygodniu?
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, ale bierz pod uwagę, że jest to prędkość od 8,2 do 9,1 km/h więc tak na prawdę nie jest to jakiś zachwycający bieg :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nic, biegasz zbyt czesto. Organizm nie ma kiedy sie regenerowac i dlatego zaczyna Cie bolec. Biegaj 3-4 razy w tygodniu w zupelnosci wystarczy.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

możesz miec infekcję, tzn.przeziebienie, organizm jest zmęczony, chory i błaga o przerwę, daj mu to, czego chce, jak jestes zmęczony, i marsz do lekarza, chociazby po to, aby sie osłuchac, to może byc zapalenie oskrzeli, odpoczywaj, albo z przeciążenia bolą cię mieśnie posturalne, wzmacniasz je?
jak boli-odpoczywaj
i tak, jak skoor pisze biegasz za często, 3-4 razy w tyg.w zupełności wystarczy, w dni niebiegowe możesz pływac, albo jeździc na rowerze, czy rolkach, albo chodzić na siłownię, urozmaicaj sobie tydzień i bieganie także-zmieniaj podłoże, biegaj szybkie odcinki
pozdro
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam za poradę ! Wbiłem się strasznie w ambicjonalny rytm ćwiczeń :) taka faza, że mam gryzące wyrzuty sumienia, że nie mogę biec z jakiegoś powodu :) (jak Forest Gump) spróbuję Waszych porad. Jeszcze raz dziękuję !
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

codzienne bieganie i intensywne ćwiczenia potrafią szybko zniechęcić, bo organizm nie ma jak sie regenerowac i zwyczajnie pada :taktak: ale do wszytskiego trzeba dojść samemu :spoczko: i na własnych błędach najlepiej
komentarze
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na pewno wrócę z opinią tylko przejrzę plany treningowe, natomiast lekarz medycyny sportowej dał poradę biec ze stretchingiem - dla mnie okazało się awykonalne. U mnie strach przed dniami bez biegania był spowodowany faktem, że bałem się że jak przestanę biec jednego dnia to już następnego nie ruszę...
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszytsko jest w głowie, motywacja i cała siła :sss: jak sobie postanowisz, tak zrobisz :oczko:
ja jestem uparta bestia :spoczko: potrafię nie biegac kilka tygodni, żeby się 'zaleczyc' i ruszam ze zdwojoną siłą :oczko: o ile tak mozna nazwać moje marne poczynania :uuusmiech:
komentarze
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Haha jak bym siebie słyszał jak nie mogę wyjść na bieganie x) ale cisza bo admin nakrzyczy. Jeszcze raz dzięki za wsparcie i poradę
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

I pozdrowienia dla osoby po fachu
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ps pozdrowienia dla osoby z branży fizjoterapia tak ma :-)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stomatolodzy widac sa bardziej zachowawczy :bum:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dominiq38 pisze:Ps pozdrowienia dla osoby z branży fizjoterapia tak ma :-)
z 15osobowej druzyny w pracy tylko ja nie mam nadwagi i tylko ja w ogóle uprawiam jakis 'sport' regularnie :bum: nie generalizujmy ;-)
komentarze
dominiq38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hehe kiepski rocznik bo u nas na roku było odwrotnie... ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ