Jak trenowac bieg na 800m??

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
smutny12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiem ze moze cala historia wyda sie glupia a ja kretynem, szczegolnie ze mam 21 lat,  no ale coz...
Niedawno wrocilem z wakcji i cos mnie natchnelo aby zaczac powaznie biegac. Jako ze nigdy nie bylem super szybki, ani wytrzynaly wybralem sobie dystans 800m i na takim chcialbym biegac.  Wiem ze sytuacja wydaje sie absurdalna, szczegolnie biorac pod uwage to ze nigdy nie trenowalem wlasciwie niczego (poza sporadycznymi grami w basketa na podworku) no ale tak sobie postanowilem i juz.

Czy moglby mi ktos poradzic jakie cwiczenia robic, jak sie rozciagac, ile biegac itp?? Tylko prosze mi to nie wklejac traningu dla amerykanskich sportowcow bo nie mam niestety na to czasu, studiuje i na bieganie moglbym poswiecic godzinke dziennie.

Tak w ramach uzupelnienia, to mam 21 lat, 182cm wzrostu, 64kg wagi, wczoraj poszedlem na pobliski stadion i zmierzylem czas na ta upragniona 800. Przebieglem w 2:30 wiec chyba nawet nie tak zle (1okrazenie 1:05, 2okrazenie1:25 - nie mialem juz kompletnie sily, myslalem ze padne). Tak sobie ubzduralem ze fajnie byloby dojsc do 2 min a kto wie moze cosponizej...
Czy ktos zasugerowalby mi jakis trening??
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trener
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
mich81
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

calkiem dobry wynik a nie mogles tego pobiec rowno po 1,10 na kolo:)?? juz byłoby szybciej  o 10 sek:)
biegnij Forrest !!!
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jak bys sie nie zajechał na pierwszym kółku i rozłozył równo siły to czas byłby o niebo lepszy. (10sek to juz jest duuuuuża róznica). Zakładajac że pobiegłbys w 2.20 to pewnie 1000m zrobiłbys w około 3min. jak na twój wiek i zero wczesniejszego treningu to wynik bomba! Średniedystanse to domena klubów wiec najlepiej znaleźć jakis w okolicy i sie zapisać. No chyba że najbliższy klub miesci sie 100km dalej, a ty nie zamieżasz trenowac tylko dla wygranych na zawodach- wtedy mozesz biegac samotnie!
Nie znam sie na tym tak bardzo, bo sama trenuje głównie 1500 i dłuższe, ale ma koleżanki biegajaca 800m oraz doswiadczenie wyniesione z klubu. Na kiedy chcesz uzyskac lepszy czas? juz niedługo czy przygotowac sie solidnie na nastepny sezon? Jak odpiszesz to skrobne ci jakis planik
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ćwiczen rozciagających nikt ci tu nie opisze poszukaj jakis linków albo wpisz w goglach cwiczenia, rozciaganie
stretching itp. to cos znajdziesz.
Zanim zaczniesz realizować jakis plan to przez 1-2 mies biegaj 3-4 razy w tygodniu 15'-20' spokojnie, potem przez nastepne 20-25' i tak dalej az dojdziesz do 1h biegu w tempie 6.00/km. Przed kazdym "treningiem" pomaszeruj troche i wyonaj cwiczenia rozciagajace ktore poznasz, w wiekszosci jednak wyokrzysztasz juz te znane z lekcji wf.
2:00 na 800m to nie jest spacer i bedziesz na to potrzebowal moze i nawet calego roku chyba ze masz talent.
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Fist on 7:55 pm on Aug. 27, 2005
Ćwiczen rozciagających nikt ci tu nie opisze poszukaj jakis linków albo wpisz w goglach cwiczenia, rozciaganie
stretching itp. to cos znajdziesz.

Tutaj

:hej:
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Apropos, natalijka, w innych postach piszesz o pomoc w ułozeniu dla siebie planu treningowego a tu sama chcesz cos tworzyc. Skoro dla siebie nie umiasz napisac prawidlowego planu to co dopiero dla kogos innego...
Mateusz
Dare for more!
running_banana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, mam 15 lat i życiówke mam 2:15:71( z kumple z rocznika maja o wiele szybszy)
Ja mysle ze najwazniejsze jest to zeby robic kazdy rodzaj treningu. Raz w tygodniu długie wybieganie, wytrzymałosc szybkosciową np 6x100m,tempo (ja robie 600m 400m 200m 100m, na przerwach 10min).
Kiedys słyszałem od starszego kolegi z klubu ze jak posiadasz dobry sprint na końcu to trenujac np kilka tygodni powinienes zaczynac od biegania 1000 i zchodzic do 100m, a jeżeli posiadasz wytrzymałosc szybkosciową czyli na 800 biegniesz równym tempem, a nie masz tej końcówki to od 100 do 1000. Niewiem ile pomogłem ale daje przykład jak ja trenuje. ;)
P.S Przepraszam za ortografie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ