Lepiej biegać nie biegając

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Alaniss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Być może moje pytanie wyda się dziwne, zwłaszcza że zadam je zapalonym biegaczom...

W każdym razie jeszcze tej jesieni postanowiłam zacząć biegać. Rozpoczęłam trening interwałowy i wytrzymałam tydzień. Dłużej już nie mogłam, bo denerwowało mnie to, że muszę się przebrać i przygotować tylko po to aby pobiegać 7 min w odstępach (więcej nie dawałam rady) a drugi taki czas przemaszerować cała czerwona po okolicy.
Jednak chciałabym dać jeszcze jedną szansę bieganiu, zwłaszcza że bywały takie chwile kiedy na prawdę przynosiło mi ono sporo przyjemności, aż sama się zdziwiłam :hejhej: Tylko chciałabym się do tego lepiej przygotować i zacząć w lepszej formie, tak bym mogła faktycznie zacząć biegać.

W końcu przechodząc do sedna: czy znacie może jakieś treningi, sposoby na poprawę kondycji, tak by faktycznie być bardziej wytrzymałym podczas biegu?
Myślałam o jeździe na rolkach lub rowerze, tylko że dzięki temu jak robiłam to wcześniej moja kondycja się niestety nie poprawiała.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A nie możesz zacząć od intensywnego marszu? Nie napinaj się na ten trening interwałowy.
Zacznij maszerować. 30 minut. Za drugim razem jeśli w pewnym momencie poczujesz, że już marszem jesteś znudzona to spróbuj truchtać w tempie tego marszu, po kilku minutach ocenisz czy masz ochotę przyspieszyć czy nie.
piano079
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rozpoczynać bieganie od treningów interwałowych to chyba trochę poroniony pomysł. Na Twoje pytanie co do treningów wystarczyłoby zadać sobie choć tą odrobinę trudu i przeczytać 1 czy 2 wątki z tego działu, i byś wiedziała praktycznie wszystko co musi wiedzieć początkujący biegacz...
Proponuję zapoznać się z tematem "Plan 6-cio tygodniowy" w tym dziale.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba "trening interwałowy" w tym wypadku oznaczał właśnie to, co proponuje plan 6-tygodniowy - marszobieg. Marszobieg to jest właśnie interwał, a dla uściślenia - interwałem jest marsz w marszobiegu.

Adam bardzo dobrze proponuje. Dziarsko maszeruj. To naprawdę czyni cuda.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Alaniss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o trening interwałowy, to właśnie chodziło mi o marszobiegi.
Dziękuję za radę dot. marszu, jutro wprowadzę ją w życie. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ