Czas zacząć!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Tommas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Wiek 22 lata.
Od dłuższego czasu postanowiłem, że zacznę biegać, ale czekałem w sumie na lepszą pogodę na początek przygody z bieganiem. Dzisiaj nadszedł ten dzień i wyruszyłem pierwszy raz w trasę. W sumie biegłem pierwsze 3 minuty, potem minutę przerwy i właściwie potem na przemian minuta biegu/minuta marszu i tak do 15min. W sumie zrobiłem 9min biegu i 6min marszu. To taki początek, celem jest zrzucenie trochę tkanki tłuszczowej. Mam 188cm i ważę 81kg, w sumie od stycznia na diecie spadło 5kg. Zakupiłem oczywiście obuwie (dokładniej w linku):

http://sklepbiegowy.com/?md=products&id_p=25698

I teraz tak, macie jakieś wskazówki dla początkującego w tej tematyce. Co jeść przed/po biegu. Jak zwiększać dystans i tym podobne. Biegam w lesie po utwardzanej powierzchni.

Dodatkowo mam pytanie odnośnie jak mierzyć jaki dystans się przebiegło.
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Tu masz najpopularniejszy plan wprowadzający w bieganie. Myślę, że swobodnie możesz zacząć od 3 tygodnia.

Biegaj 3-4 razy w tygodniu, rozciągaj się po bieganiu. |Biegaj powoli, prędkość zacznie rosnąć z czasem, ale to nie ona jest najważniejsza przy odchudzaniu bieganiem.

Nie jedz przez bieganiem przynajmniej z godzinę, powinno to pozwolić Ci uniknąć uczucia ociężałości. Pók bigania będzie jeszcze mało to nie masz co specjalnie dostosowywać od to diety. Jedz zdrowo i różnorodnie.
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ