technika biegu:kolana

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
barberry
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, jestem dosyć początkującą biegaczką - biegałam maj-sierpień (z przerwą na "gęsią stopkę") a teraz od połowy grudnia wracam do formy. Wcześniej sporo siłowni, roweru. Bez większego zmęczenia pokonuję w żółwim tempie (~7min/km) 5-6km i jest mi z tym fajnie :) Chciałabym bez problemu pokonywać w tempie konwersacyjnym 10km ale doszłam do wniosku, że najpierw muszę popracować nieco nad techniką. I tu pojawia się problem - nie wiem jak poradzić sobie ze złym ułożeniem kolan podczas ich zginania. Kiedy stoję prosto, moge się pochwalić prostymi nogami (;)) i jest ok. Problem zaczyna się przy najmniejszym zgięciu - kolana "lecą" mi do środka. Widać do dokładnie kiedy wykonuję półprzysiad na jednej nodze - kolano zdecydowanie nie jest w jednej linii ze stopą. Miałam tak zawsze ale w codziennym życiu nie zwracałam na to uwagi.

I teraz pytanie: co z tym zrobić? Jakie ćwiczenia wykonywać na wzmocnienie mięśni odpowiedzialnych za kontorlę tego "wychylenia" kolana?

Na trasach często mijam biegaczy z tym samym problemem więc mam nadzieję, że ktoś przeszedł przez to samo i pomoże mi tym walczyć:)

Wspaniałych osiągnięć biegowych w Nowym Roku! :hej:
PKO
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

Cześć

Tutaj jest świetny artykuł odpowiadający na twoje pytanie na temat techniki biegania
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=6042
Awatar użytkownika
barberry
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dziękuję, o to chodziło! Teraz przynajmniej wiem jak nazwać mięsień, z którym mam problem i mogę poszukać odpowiednich ćwiczeń.

Czy jest tu ktoś kto "walczył" o silny mięsień pośladkowy średni za pomocą np takiego ćwiczenia: http://bieganie.pl/?show=1&cat=288&id=5465 ? Chodzi mi o to, czy takie proste ćwiczenia przynoszą widoczne rezultaty..?

PS Czyli "gęsia stopka" to też skutek złego ułożenia kolan...
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

Kontuzje wynikają w głównej mierze z powodu przeciążeń,przemęczenia itp.
Słabe ciało jest podatne na przemęczenia i dlatego należy je wzmacniać poprzez ćwiczenia obwodowe i inne formy treningu np.pływanie rower,tenis itp.
Mocne ciało to nie tylko zmniejsze ryzyka kontuzji,ale również "lżejszy" i przyjemniejszy bieg.
Oczywiście,że takie ćwiczenia siłowe przynoszą rezultaty.Ja dzięki nim poprawiłem czas na 10km.(w ciągu czterch miesięcy)o prawie 2 minuty.
Ale sam czas nie jest tak istotny,jak fakt,że biega mi się po prostu lżej.Czuję się silniejszy,a utrzymanie prawidłowej techniki przez cały bieg nie stwarza mi problemu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ