Bieganie naturalne.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
Szymekgrzybu pisze:Witam, wiem że dzięki bieganiu naturalnemu zmniejszamy ryzyko kontuzji. Ale zastanawia mnie czy biegamy przez nie szybciej? Oraz czy najlepsi maratończycy tacy jak Mutai, też biegają naturalnie?

Zastanawia mnie również czy można biegać naturalnie w butach z amortyzacją. Posiadam buty Reebok Uform +, da się w nich biegać naturalnie? We wrześniu przyszłego roku jeżeli zdecyduje się na bieganie naturalne, kupię buty minimalistyczne. Możecie jakieś polecić?
a zdefiniuj najpierw: czym dla Ciebie jest bieganie naturalne?
Dla mnie bieganie naturalne, to bieg podczas którego biegacz ląduje na śródstopiu.
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Szymekgrzybu pisze:
WojtekM pisze:
Szymekgrzybu pisze:Witam, wiem że dzięki bieganiu naturalnemu zmniejszamy ryzyko kontuzji. Ale zastanawia mnie czy biegamy przez nie szybciej? Oraz czy najlepsi maratończycy tacy jak Mutai, też biegają naturalnie?

Zastanawia mnie również czy można biegać naturalnie w butach z amortyzacją. Posiadam buty Reebok Uform +, da się w nich biegać naturalnie? We wrześniu przyszłego roku jeżeli zdecyduje się na bieganie naturalne, kupię buty minimalistyczne. Możecie jakieś polecić?
Dla mnie bieganie naturalne, to bieg podczas którego biegacz ląduje na śródstopiu.
a, to w ten sposób można biegać praktycznie we wszystkich butach nadających się do biegania. żadnych minimali do tego nie potrzebujesz.
Go Hard Or Go Home
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Jako buty przejściowe mogę polecić Puma Faas 500 lub - lepiej - Puma Faas 300. Ta druga jest do wyrwania za ~150 złotych.
hej,

gdzie je widziałeś w takiej cenie?
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
Szymekgrzybu pisze:
a, to w ten sposób można biegać praktycznie we wszystkich butach nadających się do biegania. żadnych minimali do tego nie potrzebujesz.[/quote]

To w minimalach biega się jeszcze inaczej?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

buty jak buty - dostarczają innych wrażeń i bodźców. pewne rzeczy ułatwiają, pewne utrudniają. co kto lubi. żadne hokus-pokus to nie jest.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Kloszardnww - w outletach Pumy można znaleźć te buty spokojnie za 150 złotych (konkretne rozmiary) albo 170 złotych (już prawie wszystkie rozmiary). Wersję v.2 widuję za 200 złotych.

@Szymekgrzybu - intryguje mnie, że w wieku 14 lat, z ewidentną aktywną przeszłością (inaczej byś na 100% nie miał takich życiówek), jesteś w stanie biegać z pięty. No ale okej.
Ze śródstopia bez problemu możesz biegać w dowolnych butach. Uważaj tylko, żeby nie wpaść w pułapkę, jaką jest bieganie z palców.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Huh, tak się denerwowałem moją techniką biegową, a ponoć biegam od śródstopia. Poprosiłem 4 znajomych o popatrzenia na moją technikę. Według wszystkich biegam od śródstopia. Gdy tylko będę miał możliwość pójdę na siłownie z kamerą, i sprawdzę samemu swój bieg.

A co myślicie o nowych butach Nike Free Flyknit?
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

poczytaj, szału nie ma a i ułożenie pięty dziwne.
http://bieganie.pl/?cat=20&id=5539&show=1
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szymekgrzybu pisze:Huh, tak się denerwowałem moją techniką biegową, a ponoć biegam od śródstopia. Poprosiłem 4 znajomych o popatrzenia na moją technikę. Według wszystkich biegam od śródstopia. Gdy tylko będę miał możliwość pójdę na siłownie z kamerą, i sprawdzę samemu swój bieg.

A co myślicie o nowych butach Nike Free Flyknit?
a już chciałeś kupować nowe buty - co te "małketingowe chłyty" potrafią sprawić.

baj dy łej, niezłe czasy jak na 14-latka. biegasz gdzieś w klubie?
Go Hard Or Go Home
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie, kupuje dopiero we wrześniu. Teraz oszczędzam na zegareczek z garmina.

Niestety w Wadowicach nie ma klubu biegowego. Znaczy niby jest "Endorfiny Wadowice", ale chyba nie funkcjonują. Jest tylko BBL, ale jakoś się do tego nie przekonałem jeszcze.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szymekgrzybu pisze:Nie, kupuje dopiero we wrześniu. Teraz oszczędzam na zegareczek z garmina.
kup wtedy kiedy będą potrzebne i będziesz miał kasę - a nie we wrześniu :D
Szymekgrzybu pisze: Niestety w Wadowicach nie ma klubu biegowego. Znaczy niby jest "Endorfiny Wadowice", ale chyba nie funkcjonują. Jest tylko BBL, ale jakoś się do tego nie przekonałem jeszcze.
to szkoda, bo jeżeli wcześniej czegoś nie ćwiczyłeś, to wyniki (jeżeli prawdziwe) sugerują, że masz "smykałkę" do biegania :D
dobrze byłoby gdzieś pod okiem trenera się sprawdzić.
Go Hard Or Go Home
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
Szymekgrzybu pisze:Nie, kupuje dopiero we wrześniu. Teraz oszczędzam na zegareczek z garmina.
kup wtedy kiedy będą potrzebne i będziesz miał kasę - a nie we wrześniu :D
Szymekgrzybu pisze: Niestety w Wadowicach nie ma klubu biegowego. Znaczy niby jest "Endorfiny Wadowice", ale chyba nie funkcjonują. Jest tylko BBL, ale jakoś się do tego nie przekonałem jeszcze.
to szkoda, bo jeżeli wcześniej czegoś nie ćwiczyłeś, to wyniki (jeżeli prawdziwe) sugerują, że masz "smykałkę" do biegania :D
dobrze byłoby gdzieś pod okiem trenera się sprawdzić.
Wyniki w 100% prawdziwe. W podpisie podałem linka do moich statystyk z runtastic. Tam są wszystkie życiówki, oprócz 21km bo przypadkowo skasowałem. Jedyne co wcześniej robiłem to granie w piłkę, ale na pozycji bramkarza.
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:@Kloszardnww - w outletach Pumy można znaleźć te buty spokojnie za 150 złotych (konkretne rozmiary) albo 170 złotych (już prawie wszystkie rozmiary). Wersję v.2 widuję za 200 złotych.
Dzięki za info
v2 zakupione :] w outlet factory annopol za 199zł
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ