Czy długie wybieganie może być z przerwą w trakcie biegu?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Załóżmy, że w weekend mam zrobić (wg. jakiegoś planu) dłuższe wybieganie np. 20km.
Czy z punktu widzenia efektywności danego treningu jest duża różnica czy to będzie:

- 20km ciągiem
czy
- 10km - przerwa - 10km (albo 5km - przerwa - 15km, albo 15km - przerwa - 5km) itp.?

Jeżeli wersja b) byłaby akceptowalna to jaka maksymalna przerwa miałaby sens?

Skąd ten wymyślony problem: Jeżeli mam planowo wybieganie 20km, a akurat tego dnia jest fajny bieg w okolicy na 10km to może pobiec 10km na zawody (tam zawsze się straci trochę czasu na rejestrację, przemówienia, itp.) i 10km na zawodach.
Sumaryczny czas będzie 20km, czyli planowo, ale w zasadzie to będą dwa biegi jednego dnia.
PKO
Haren Broog
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witaj,

jest to mój pierwszy post na forum więc przy okazji witam wszystkich :) Zarejestrowałem się, bo zadałeś ciekawe pytanie i chciałem podzielić się swoim zdaniem w tym temacie. Przechodząc do sedna, moim zdaniem to zależy. Jeśli te zawody zamierzasz biec na prędkości startowej tzn. 3 strefa wysiłkowa, to nie wiem czy jest potem jeszcze sens na "dobijanie" się kolejną dyszką. Po takich zawodach potrzebowałbyś raczej porządnego jedzenia i odpoczynku, żeby uzupełnić rezerwy glikogenu i rozpocząć proces odbudowy mięśni. Jeśli natomiast ma to być po prostu luźne przetruchtanie z prędkością podobnej do Twoich wybiegań to czemu nie, zawsze jest to jakieś urozmaicenie. Obyś tylko przerwę ograniczył do minimum. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że latem często robię bieg nad jeziorko 10-15 km. Tam troszkę poplażuje etc. i wracam tą samą drogą biegiem po jakiejś niecałej godzinie.

Oczywiście wszystko zależy również od Twojego poziomu zaawansowania, bardziej doświadczeni biegacze wplatają w długie wybiegania jakieś inne elementy.
Liczę że pomogłem, pozdrawiam :)
5 km: 18:55 10 km: 43:50 21.1 km: 1:50:33
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Haren Broog pisze:Jeśli te zawody zamierzasz biec na prędkości startowej tzn. 3 strefa wysiłkowa, to nie wiem czy jest potem jeszcze sens na "dobijanie" się kolejną dyszką. (...) Jeśli natomiast ma to być po prostu luźne przetruchtanie z prędkością podobnej do Twoich wybiegań to czemu nie, zawsze jest to jakieś urozmaicenie.
Dzięki za odpowiedź i Twoją opinię. Rzeczywiście nie napisałem jasno - zawody byłyby w tempie treningowym, takim jakie było zaplanowane na dzień treningowy. Po prostu trening, tylko w miłym towarzystwie szybkobiegających fanatyków.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

podobno w długich można robić przerwę... -
pewnie jedynie 20 km ciągłego... to jak 10+12 albo coś takiego - a przerwa... no cóż pewnie nawet jak będzie i z 6h to dla amatora wyjdzie jak jeden trening... a dla profesjonalisty jak 2... i dla niego będzie to różnica... a dla amatora niezbyt wielka - przynajmniej nie na tyle istotna żeby uważać że to trening stracony czy dużo gorszy niż ten pierwszy "ciągły" ...

Myślę jednak że nie ma co kombinować tylko biegać tak jak nam wygodnie ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Ogólnie w budowaniu wytrzymałości liczy się czas na nogach, czyli ogólna objętość, nieważne czy będzie dzielona czy nie. Nawet nieważne czy będzie to bieg czy np rower. Ja trenując mtb, zimą bardzo często biegam na nogach albo na biegówkach, często też łączę np półtora godziny biegu rano i godzinę trenażera wieczorem. Bardzo dobrze to działa.
Natomiast nie pojmuję idei zawodów "w tempie treningowym" :). Skoro chcesz biec nie ścigając się, to po co tracić czas i kasę?
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Natomiast nie pojmuję idei zawodów "w tempie treningowym" :). Skoro chcesz biec nie ścigając się, to po co tracić czas i kasę?
Czas "traci" się tak samo w lesie, jak i na ulicy na zawodach.
Co do kasy - to dla kogoś, kto pół życia zajmował się żeglarstwem, a drugie pół nurkowaniem - nic w bieganiu nie jest drogie :-)

Bardzo lubię samotne bieganie po lesie, kiedy słychać tylko naturę. Ale także olbrzymią frajdę sprawia mi bieganie na zorganizowanych imprezach. Taki weekendowy bieg to dla mnie bardzo fajny pretekst, aby się z rodziną wybrać jakiegoś miasta/miejsca, do którego bez tego nigdy bym nie trafił. Byłem tak m. in. w Dobrodzieniu, Międzychodzie, Torze Wyścigów Konnych...

Bieg trwa godzinę, a przy okazji są często jakieś atrakcje dla dziecka, można coś pozwiedzać w okolicy, odwiedzić znajomych, którzy mieszkają w pobliżu...
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podczas przygotowań do kwietniowego maratonu w soboty często latałem wg schematu - 15km spokojnie do parku, tam zawody na 5 km w ramach ParkRun, a później z powrotem do domu 15 km spokojnie. Sprawdziło się świetnie :)
Awatar użytkownika
Boberek_21
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1g16m38s

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: Natomiast nie pojmuję idei zawodów "w tempie treningowym" :). Skoro chcesz biec nie ścigając się, to po co tracić czas i kasę?

Dla czystej frajdy spotykania się z ludźmi - mam na koncie dwa półmaratony - 2h30min i biegając w takim tempie raczej nie jadę się ścigać ;) jadę by się sprawdzić, pobawić i poznać świetnych ludzi. Chyba, że w bieganiu chodzi o coś innego niż przyjemność - wtedy przepraszam, że się wtrącam :ble:
Powiedz mi że coś jest niemożliwe a udowodnię Ci jak bardzo się mylisz!

Moje ENDOMONDO
Blogowo
Komentarze do moich wypocin
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: Natomiast nie pojmuję idei zawodów "w tempie treningowym" :). Skoro chcesz biec nie ścigając się, to po co tracić czas i kasę?
Przykładowo lecę półmaraton w tempie M o wiele łatwiej jest utrzymać to tempo podczas zawodów niż podczas samotnego biegania.
Często można też pomóc komuś w osiągnięciu celu czasowego.
Albo po prostu można wziąć udział w zawodach, żeby dobrze się bawić ze znajomymi. Nie każde zawody wiążą się z wydatkiem :) A to co oznacza wyrażenie "strata czasu" to podejrzewam bardzo indywidualna sprawa :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

myślę, że można dzielić jak ktoś lubi i/lub ma powód.
np. kiedy jeszcze paliłem, lubiłem sobie tak po 15km zrobić przerwę na fajeczkę.
co kto lubi.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Taka przerwa o ktorej mowisz podczas dlugiego wybiegania -bez sensu.
1.Zawody to zawody , a trening to trening (Chociaz podczas maratonu
Berlinskiego padlo okreslenie "teraz rusza fan run- to ci co biegna ,aby sie
podczas biegu bawic"), ale my tutaj mowimy chyba o treningu.
2.Przerwy podczas takiego biegu- to postoj kilku minutowy i to tyle.
3.Z LR mozna:
a)zamiast np, 25km jednym ciagiem, zrobic 15km w sobote wieczorem i
w niedziele rano 10km.
b)wprowadzic bieg po gorkach (cos w rodzaju crossu), ale wolniej i mniejsza ilosc km.
c)Zamienic LR w BNP (bieg z narastajaca predkoscia)
Co do predkosci z jakimi sie biega LR :Daniels- luzny swobodny bieg
Skarzynski- podobnie
Afrykanczycy- BNP
Jak cos pominelem, moze ktos uzupelnic:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ