@Kfadam - co jest takiego straszliwie złego w tej sacharozie sacharozie, że fruktozę uważasz za lepszą?
Czy wiesz, że praktycznie wszystkie pokarmy zawierające glukozę czy fruktozę, zawierają też pewne ilości sacharozy?
Potrzebuję pomocy, początek - ubrania.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1613
- Rejestracja: 17 wrz 2012, 17:42
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Google mi prawdy nie powie. Temat cukrów jest na tyle skomplikowany, że wygooglowanie tego i owego mi nic nie da. Tu trzeba naprawdę wiele przeczytać i zrozumieć.
Czytam z bardzo wysokim zrozumieniem, piszę również ze zrozumieniem, co pozwala mi na między innymi niepopełnianie błędów ortograficznych.
Czytam z bardzo wysokim zrozumieniem, piszę również ze zrozumieniem, co pozwala mi na między innymi niepopełnianie błędów ortograficznych.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1270
- Rejestracja: 20 mar 2013, 15:32
- Życiówka na 10k: 1.05
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
RAFINOWANY CUKIER – NAJSŁODSZA TRUCIZNA
Artykuł w NEXUS nr 14 (wydanie polskie) listopad-
grudzień. 2000
z portalu Lepsze Zdrowie
Dr Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę,
ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych,
witamin i substancji mineralnych. „To, co zostaje,
zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Ciało nie
może wykorzystywać tej rafinowanej skrobi i
węglowodanów, jeśli nie występują razem z nimi
usunięte białka, witaminy i substancje mineralne. Natura
dostarcza tych elementów w każdej roślinie w ilościach
wystarczających do metabolizowania zawartych w niej
węglowodanów. Nie ma środków występujących w
nadmiarze dla innych dodanych węglowodanów.
Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje
tworzenie «metabolitów toksycznych», takich jak kwas
pirogronowy lub nienormalne cukry zawierające 5
atomów węgla. Kwas pirogronowy akumuluje się w
mózgu i systemie nerwowym a nienormalne cukry w
czerwonych krwinkach krwi. Te toksyczne metabolity
zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić
odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego
funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z
komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i
staje się początkiem chorób degeneracyjnych". 2
Cukier rafinowany jest szkodliwy, gdy jest spożywany
przez ludzi, ponieważ dostarcza tylko to, co
żywieniowcy określają jako „puste" lub „gołe" kalorie.
Brak w nim naturalnych substancji mineralnych, które
obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej,
cukier jest gorszy od innych rzeczy, ponieważ drenuje i
wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje
mineralne z powodu wymagań procesu trawienia,
detoksykacji i eliminacji, co wpływa na cały system.
Równowaga jest tak ważna dla naszych ciał, że mamy
wiele dróg, aby zabezpieczyć się przed nagłym szokiem
spowodowanym dużym spożyciem cukru. Substancje
mineralne takie jak sód (z soli), potas i magnez (z
roślin) oraz wapń (z kości) są mobilizowane i
wykorzystywane w przemianie chemicznej; wytwarzane
zostają neutralne kwasy, które próbują przywrócić
równowagę kwasowo-zasadową krwi do normalnego
stanu.
Spożywany codziennie cukier powoduje wytworzenie
ciągłego stanu nadmiernego zakwaszenia i konieczne
staje się pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z
głębi ciała w celu przywrócenia równowagi. W końcu w
celu zabezpieczenia krwi, z kości i zębów zostaje
pobrane tyle wapnia, że powstaje próchnica i
rozpoczyna się ogólne osłabienie.
Nadmierna ilość cukru ma wpływ na każdy narząd
organizmu. Początkowo jest magazynowany w wątrobie
w formie glukozy (glikogenu). Ponieważ pojemność
wątroby jest ograniczona, dzienny pobór cukru
rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego
cukru) szybko powoduje, że wątroba rozszerza się jak
balon. Gdy wątroba jest wypełniona do swojej
maksymalnej objętości, nadmiar glikogenu powraca do
krwi w formie kwasów tłuszczowych, które zostają
przeniesione do każdej części ciała i magazynowane w
najmniej aktywnych miejscach: na brzuchu, pośladkach,
piersiach i biodrach.
Gdy te stosunkowo nieszkodliwe miejsca są całkiem
wypełnione, kwasy tłuszczowe zostają następnie
rozprowadzane do aktywnych narządów, takich jak serce
i nerki. To powoduje osłabienie ich funkcji; w końcu
tkanki ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz.
Organizm jako całość zostaje uszkodzony w wyniku ich
obniżonej zdolności działania i powstają zakłócenia
ciśnienia krwi.
Następuje uszkodzenie parasympatycznego układu
nerwowego, a podlegające mu narządy, takie jak
móżdżek, stają się mało aktywne i ulegają paraliżowi
(rzadko myśli się o normalnej funkcji mózgu jako o
czymś równie biologicznym jak trawienie). Zostają
opanowane układy krążenia obwodowego i limfatycznego
i jakość czerwonych ciałek zaczyna się zmieniać.
Występuje nadmierna ilość białych ciałek i spowolnieniu
ulega proces tworzenia tkanek.
Tolerancja i odporność naszego ciała ulega
ograniczeniu, wskutek czego nie możemy odpowiednio
reagować na ekstremalne zakłócenia, bez względu na to,
czy będzie to zimno, ciepło, komary czy bakterie
Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na
funkcjonowanie mózgu. Kluczowym czynnikiem w jego
prawidłowym działaniu jest kwas glutaminowy, żywotny
składnik znajdowany w wielu roślinach. Witaminy B
odgrywają główną rolę w podziale kwasu glutaminowego
na antagonistyczne-dopełniające składniki, które
generują reakcje mózgu takie jak „działanie" lub
„kontrola". Witaminy B są wytwarzane między innymi
przez symbiotyczne bakterie, które żyją w naszych
jelitach. Kiedy spożywamy codziennie rafinowany cukier,
bakterie te marnieją i umierają, co powoduje spadek
naszego zasobu witaminy B. Nadmiar cukru powoduje
senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i
zapamiętywania.
cukier a miód czy cukry w owocach łapiesz różnice??
Artykuł w NEXUS nr 14 (wydanie polskie) listopad-
grudzień. 2000
z portalu Lepsze Zdrowie
Dr Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę,
ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych,
witamin i substancji mineralnych. „To, co zostaje,
zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Ciało nie
może wykorzystywać tej rafinowanej skrobi i
węglowodanów, jeśli nie występują razem z nimi
usunięte białka, witaminy i substancje mineralne. Natura
dostarcza tych elementów w każdej roślinie w ilościach
wystarczających do metabolizowania zawartych w niej
węglowodanów. Nie ma środków występujących w
nadmiarze dla innych dodanych węglowodanów.
Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje
tworzenie «metabolitów toksycznych», takich jak kwas
pirogronowy lub nienormalne cukry zawierające 5
atomów węgla. Kwas pirogronowy akumuluje się w
mózgu i systemie nerwowym a nienormalne cukry w
czerwonych krwinkach krwi. Te toksyczne metabolity
zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić
odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego
funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z
komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i
staje się początkiem chorób degeneracyjnych". 2
Cukier rafinowany jest szkodliwy, gdy jest spożywany
przez ludzi, ponieważ dostarcza tylko to, co
żywieniowcy określają jako „puste" lub „gołe" kalorie.
Brak w nim naturalnych substancji mineralnych, które
obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej,
cukier jest gorszy od innych rzeczy, ponieważ drenuje i
wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje
mineralne z powodu wymagań procesu trawienia,
detoksykacji i eliminacji, co wpływa na cały system.
Równowaga jest tak ważna dla naszych ciał, że mamy
wiele dróg, aby zabezpieczyć się przed nagłym szokiem
spowodowanym dużym spożyciem cukru. Substancje
mineralne takie jak sód (z soli), potas i magnez (z
roślin) oraz wapń (z kości) są mobilizowane i
wykorzystywane w przemianie chemicznej; wytwarzane
zostają neutralne kwasy, które próbują przywrócić
równowagę kwasowo-zasadową krwi do normalnego
stanu.
Spożywany codziennie cukier powoduje wytworzenie
ciągłego stanu nadmiernego zakwaszenia i konieczne
staje się pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z
głębi ciała w celu przywrócenia równowagi. W końcu w
celu zabezpieczenia krwi, z kości i zębów zostaje
pobrane tyle wapnia, że powstaje próchnica i
rozpoczyna się ogólne osłabienie.
Nadmierna ilość cukru ma wpływ na każdy narząd
organizmu. Początkowo jest magazynowany w wątrobie
w formie glukozy (glikogenu). Ponieważ pojemność
wątroby jest ograniczona, dzienny pobór cukru
rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego
cukru) szybko powoduje, że wątroba rozszerza się jak
balon. Gdy wątroba jest wypełniona do swojej
maksymalnej objętości, nadmiar glikogenu powraca do
krwi w formie kwasów tłuszczowych, które zostają
przeniesione do każdej części ciała i magazynowane w
najmniej aktywnych miejscach: na brzuchu, pośladkach,
piersiach i biodrach.
Gdy te stosunkowo nieszkodliwe miejsca są całkiem
wypełnione, kwasy tłuszczowe zostają następnie
rozprowadzane do aktywnych narządów, takich jak serce
i nerki. To powoduje osłabienie ich funkcji; w końcu
tkanki ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz.
Organizm jako całość zostaje uszkodzony w wyniku ich
obniżonej zdolności działania i powstają zakłócenia
ciśnienia krwi.
Następuje uszkodzenie parasympatycznego układu
nerwowego, a podlegające mu narządy, takie jak
móżdżek, stają się mało aktywne i ulegają paraliżowi
(rzadko myśli się o normalnej funkcji mózgu jako o
czymś równie biologicznym jak trawienie). Zostają
opanowane układy krążenia obwodowego i limfatycznego
i jakość czerwonych ciałek zaczyna się zmieniać.
Występuje nadmierna ilość białych ciałek i spowolnieniu
ulega proces tworzenia tkanek.
Tolerancja i odporność naszego ciała ulega
ograniczeniu, wskutek czego nie możemy odpowiednio
reagować na ekstremalne zakłócenia, bez względu na to,
czy będzie to zimno, ciepło, komary czy bakterie
Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na
funkcjonowanie mózgu. Kluczowym czynnikiem w jego
prawidłowym działaniu jest kwas glutaminowy, żywotny
składnik znajdowany w wielu roślinach. Witaminy B
odgrywają główną rolę w podziale kwasu glutaminowego
na antagonistyczne-dopełniające składniki, które
generują reakcje mózgu takie jak „działanie" lub
„kontrola". Witaminy B są wytwarzane między innymi
przez symbiotyczne bakterie, które żyją w naszych
jelitach. Kiedy spożywamy codziennie rafinowany cukier,
bakterie te marnieją i umierają, co powoduje spadek
naszego zasobu witaminy B. Nadmiar cukru powoduje
senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i
zapamiętywania.
cukier a miód czy cukry w owocach łapiesz różnice??
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1613
- Rejestracja: 17 wrz 2012, 17:42
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pierwsze muszę egzamin po podstawówce zdać.kfadam pisze:oki polski zaliczyłeś na pięć . Zrób jeszcze mature, i bedzie już super.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
- Posty: 25
- Rejestracja: 26 wrz 2013, 22:19
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Rzeszów
Tą koszulkę powinno się ubierać na np. krótki rękaw (termoaktywny) , czy może na gołe ciało w obecnych warunkach
Bo nie wiem czy dokupić jeszcze koszulkę termoaktywną z krótkim rękawem i na to nakładać tą z długim jak to rozwiązać?:
http://www.decathlon.pl/koszulka-dugi-r ... 80372.html
Kupiłem też spodnie z KALENJI w rozmiarze L i są one za długie jak na mnie i za szerokie odrobinę, muszę im zwrócić by odesłali w rozmiarze M. Jak powinno być z spodniami powinny one przylegać do ciała? czy być dość dużo luźne?
Bo nie wiem czy dokupić jeszcze koszulkę termoaktywną z krótkim rękawem i na to nakładać tą z długim jak to rozwiązać?:
http://www.decathlon.pl/koszulka-dugi-r ... 80372.html
Kupiłem też spodnie z KALENJI w rozmiarze L i są one za długie jak na mnie i za szerokie odrobinę, muszę im zwrócić by odesłali w rozmiarze M. Jak powinno być z spodniami powinny one przylegać do ciała? czy być dość dużo luźne?