Początki biegania + marsze

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Bauhaus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich (to mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że dobrą jego część wybrałem na post :)),

byłbym wdzięczny za poradę w związku z poniższym..

Otóż.. od niedawna zacząłem biegać, a właściwie zaczynam biegać.. przebiegłem 2,3km w odcinkach po ok 800 m + krótkie przerwy (jeszcze nie wiem, czy będę biegał wg jakiegoś gotowego treningu, czy inaczej.) Generalnie mi się podoba i chcę kontynuować, głównie dla własnej satysfakcji i lepszego samopoczucia po bieganiu (przy okazji zrzucić trochę zbędnych kg). Po tym pierwszym biegu mam trochę zakwasów, ale nie jest źle.

Mam 182cm wzrostu + 95kg (BMI - 28,8), 30 lat.

Przed rozpoczęciem biegania robiłem sobie 45 minutowe poranne marsze do pracy (szybsze tempo), które mi się w sumie także spodobały, ale właśnie mam wątpliwości, czy mogę łączyć bieganie (planuję biegać co 2-3 dni) na przemian z porannymi marszami. Czy nie będą one przeszkadzały w regeneracji? Czy nie obciążą mnie za bardzo w połączeniu z bieganiem? Zdaję sobie sprawę, że mam trochę nadwagi i w związku z tym moje wątpliwości.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i porady.

Pozdrawiam,

Marcin
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marsze Ci nie zaszkodzą w niczym. a na pewno nie w bieganiu amatorskim dla zdrowia.
Wręcz przeciwnie.
Nogi regenerują się w marszu.
Dodatkowo,
człowiek powinien dla zachowania minimum aktywności fizycznej maszerować żwawym tempem minimum 7 km dziennie.
Jak zgłosiłam się po raz pierwszy do rehabilitantów z bólami nóg od biegania, to pierwsze co, to zarzucili mi, że za mało chodzę!

W dodatku aktywny marsz odciąża układ krążenia, w łydkach znajduje się coś, co w skrócie nazywa się "obwodowym sercem łydkowym" i stymulowane jest poprzez przetaczanie stopy od pięty do palców w marszu- następuje wtedy skurcz mięśni łydek wspomagający przepompowywanie krwi z nóg w górę do serca- to odciąża serce!

Coraz częsciej pojawia się teoria, że plaga zawałów we współczesnym świecie jest spowodowana zbyt małą ilością podstawowej aktywności ruchowej- właśnie po prostu chodzenia/maszerwoania. Nie dieta, nie nadwaga, nie stres, a właśnie za mała ilość km jakie pokonujemy po prostu chodząc bez większego wysiłku (podnoszenia tętna).
Awatar użytkownika
Bauhaus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Super!

Na taką odpowiedź właśnie liczyłem, dzięki!

Jeszcze jedno pytanie natury technicznej, czy w Martensach (klasyczne 1460, bez blach itp.) się "nie skrzywdzę" na dłuższą metę? Do tej pory chodziło mi się w nich bardzo wygodnie i nic mnie nigdy nie bolało (mają poduszkę powietrzną na pięcie). Czy lepiej założyć buty sportowe na takie dystanse (ok 4,5-5 km)? Co sądzicie?

Oczywiście do biegania, używam butów do biegania :)
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak Cię buciory nie obcierają to możesz w nich śmigać prawda? takie w sumie racjonalne:) nie będziesz mieć żadnego spaczenia od chodzenia:P
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Awatar użytkownika
Bauhaus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też tak myślę ;).. po prostu wolałem się upewnić/poradzić, co by jakichś przeciążeń uniknąć przy mojej nadwadze.

Dzięki za odpowiedzi! :)
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chodzenie powinno być standardowym ruchowym "wypełniaczem" czasu pomiędzy bieganiem ;) A na poważnie: oczywiście jest super, przecież oprócz wyjścia na bieganie robi się masę innych rzeczy i warto je wykonywać przy jakimś niehardkorowym zaangażowaniu fizycznym - a takie jest chodzenie/maszerowanie (a także podnoszenie, opuszczanie, wymachiwanie, skłanianie się itd.). Po prostu masz sytuację, że ciała i jego struktur używasz w sposób "zrównoważony", nie dajesz im szans na lenistwo, oklapnięcie, zatarcie się....

To, co w sposób wykwintny pisze cava, da się może przedstawić tak: o ile pamiętam ze szkoły (medycy, rehabi: poprawcie jakby co), żyły - w przeciwieństwie do tętnic - nie mają własnych mięśni, więc przemieszczanie się krwi żylnej, wracającej z tkanek do serca, odbywa się dzięki skurczom mięśni szkieletowych. I już wiadomo dlaczego poruszanie się wspomaga krążenie :)

Ja tam bym już nie chciał chodzić w butach innych niż lekkie, elastyczne, nieprzesadnie amortyzowane i z luzem w nosku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ