Witajcie,
Jakoś od końcówki sierpnia zacząłem sobie biegać. Podoba mi się to, no i ogólnie uznałem, że miło byłoby wystartować w jakichś zawodach (nie teraz... za jakiś czas). No i przyszła mi taka myśl... Na jakich dystansach powinienem się bardziej skupić? Krótkich, takich do 1000 m., średnich - 5-10 km czy długich - więcej niż 10 km. Mam 177 cm wzrostu, ważę w granicach 57-58 kg, jestem ogólnie dosyć słabo zbudowany. Co polecacie? Ogólnie najbardziej podobają mi się te średnie dystanse, czyli 5-10 km. Czy są one odpowiednie dla mojej postury, czy raczej powinienem skupić się na jakichś innych?
Z góry dzięki za rozsądne odpowiedzi.
Krótkie czy długie dystanse?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pozdrawiam,
Marcin.
Marcin.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
to niczego nie wyjasnia trzeba okreslic kolego ,predyspozycje .
Wiek jaki masz tez duzo wyjasni a nie postawa ,czy twoja sylwetka,,pozdrawiam.
Ogolnie mlodziez biegi szybkie np na bierzni [mlodosc] to domena szybkosci a starsi biegacze domena wytrzymalosci i juz
Wiek jaki masz tez duzo wyjasni a nie postawa ,czy twoja sylwetka,,pozdrawiam.
Ogolnie mlodziez biegi szybkie np na bierzni [mlodosc] to domena szybkosci a starsi biegacze domena wytrzymalosci i juz

-
- Rozgrzewający Się
Zapomniałem napisać, że mam 20 lat.
Pozdrawiam,
Marcin.
Marcin.
Biegi średnie to od 800 m do 3000m. Biegi długie od 3000m wzwyż. Masz warunki do biegania. Zrób sobie test na 1000m zobacz na ile Cię stać. Ja jestem podobnej budowy jak ty tylko trochę wyższy 180 cmi więcej warzę bo około 65 kg. Bez żadnego treningu 1000m biegałem 3:08 a jak zacząłem biegać 2:55
-
- Wyga
A na 3000m ile miałeś?
Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi...
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
wazniejsze jest czy wydolnosc jest do biegania wrodzona czy trzeba trenowa duzo czy malo.
20 lat to kolego biegi w treningu raczej do srednich dystansow jest jeszcze duzo szybkosci ,mecz treningi do 5km czasem do 10km,,pozdrawiam
20 lat to kolego biegi w treningu raczej do srednich dystansow jest jeszcze duzo szybkosci ,mecz treningi do 5km czasem do 10km,,pozdrawiam