Czesc, mam 19 lat. Zacząłem biegać, żeby poczuć się lepiej i tak w rzeczywistości jest. Zaznaczam, że nie mam nadwagi, ale ćwiczyłem dawno temu (na WF). Zabierałem się do biegania kilka razy, ale poddawałem się po 2 dniach (pewnie dlatego, że nie miałem planu i pierwszego dnia dawałem z siebie wszystko). Teraz się przygotowałem lepiej do tej przygody. Dzisiaj był mój 7 dzień biegania.
Buty już dobrałem (co prawda sam, bez porad eksperta, ale sprawdziłem przed tym czy jestem supinatorem czy pronatorem).
Biegam tak, żebym mógł swobodnie rozmawiać (może trochę szybciej).
Czy w programie C25K chodzi o to, żeby codziennie biegać?
C25K Czy zdrowo biegać codziennie?
- TrzymamTempo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:18
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nie znałem prędzej tego planu ale z tego co widzę na http://c25k.pl/plan-c25k/ to są tam 3 jednostki treningowe w tygodniu.
Biegać codziennie można zdrowo. Można biegać 3 x w tyg i robić to niezdrowo.
Wszystko zależy jak to robimy.
Ja biegam średnio co drugi dzień, bo robię mocne jak na mnie treningi i potrzebuje odpocząć kolejnego dnia.
Prawie nigdy nie biegam 2 dni pod rząd.
A biegać codziennie można i można zdrowo ale to w momencie jeśli są to spokojne biegi i nie za długie i dotyczy to osób, które są do tego przystosowane.
Dla Ciebie polecałbym wykonywać owy plan tak jak jest poukładany i powoli będziesz czynił postępy.
W mojej stopce masz link mojego bloga gdzie wypisałem sporo porad dla początkujących.
Powodzenia
Biegać codziennie można zdrowo. Można biegać 3 x w tyg i robić to niezdrowo.
Wszystko zależy jak to robimy.
Ja biegam średnio co drugi dzień, bo robię mocne jak na mnie treningi i potrzebuje odpocząć kolejnego dnia.
Prawie nigdy nie biegam 2 dni pod rząd.
A biegać codziennie można i można zdrowo ale to w momencie jeśli są to spokojne biegi i nie za długie i dotyczy to osób, które są do tego przystosowane.
Dla Ciebie polecałbym wykonywać owy plan tak jak jest poukładany i powoli będziesz czynił postępy.
W mojej stopce masz link mojego bloga gdzie wypisałem sporo porad dla początkujących.
Powodzenia
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Piszesz, że biegasz tak żeby móc swobodnie rozmawiać - ok. Z tego wynika, że w ogóle biegasz. Pytanie więc czy jest Ci potrzebny plan "z kanapy do biegu na 5 kilometrów". Napisz coś więcej o sobie - ile czasu biegasz (jak długo trwa trening), jakie dystanse pokonujesz, ile razy w tygodniu.
Jeżeli faktycznie dopiero zaczynasz może warto rzucić okiem na bardzo popularny na forum Plan 6-tygodniowy - http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547?
A jeżeli jesteś w stanie przebiec już teraz owe 30 minut bez przerwy to ja bym Ci polecił biegać 3-4 razy w tygodniu po pół godziny z czego 1 trening, powiedzmy niedzielny, wydłużałbym każdego tygodnia o przykładowo 5 minut.
Jeżeli faktycznie dopiero zaczynasz może warto rzucić okiem na bardzo popularny na forum Plan 6-tygodniowy - http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547?
A jeżeli jesteś w stanie przebiec już teraz owe 30 minut bez przerwy to ja bym Ci polecił biegać 3-4 razy w tygodniu po pół godziny z czego 1 trening, powiedzmy niedzielny, wydłużałbym każdego tygodnia o przykładowo 5 minut.