Trening pod SW

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
cipek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zanim mnie zjedziecie, że było już 100 takich tematów przeczytajcie ;D

A więc tak mam 18 lat, trenuje MMA, lecz od miesiąca mam przerwę(szkoła) od lipca wracam na treningi i potrzebuję waszej porady...

Mój tygodniowy plan wygląda tak;
Pon. siłownia
Wt. mma
Sr. siłownia
Czw. mma
Pt mma
So. siłownia
Nd. regeneracja
I tu moje pytanie czy mogę wpleść treningi biegowe i jakie mają one być żeby nie przeciążyć organizmu. Cel jest taki żeby szybko nie męczyć się w walce jak obecnie ;)
Moja obecna kondycja jest na średnim poziomie(na teście coopera 3km przebiegłem.)

Myślałem też nad jazdą rowerem, ale nie wiem czy będzie to dobre.

Czekam na wasze porady.
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moja obecna kondycja jest na średnim poziomie(na teście coopera 3km przebiegłem.
Jeśli naprawdę tyle, to Twoja kondycja jest na bardzo wysokim poziomie, jak na osobę niebiegającą.
Masz bardzo mocno obłożony tydzień. Możesz na początek spróbować przed treningami na siłowni, raz do dwóch razy w tygodniu, wplatać lekkie biegi, 5-6-7 km, nie więcej na początek. Zobacz, jak Twój organizm to znosi, jeśli będzie okej i nie będziesz czuł przemęczenia, przetrenowania, znużenia, będzie można eksperymentować dalej.
O ile dobrze wnioskuję, treningi MMA mają w dużej mierze charakter wytrzymałościowy? Pamiętaj, że w pewnym stopniu zastępuje Ci to treningi aerobowe (co widać po Cooperze).
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z doświadczenia swojego wiem, że kondycja nabyta przez bieganie ma się nijak do kulanek na macie. Trenowałem swego czasu JKD, podobne do MMA i bieganie niewiele pomogło jeśli chodzi o kondycję. Lepiej znosiłem ciężką rozgrzewkę i treningi wytrzymałościowe, ale wystarczyło że pokulaliśmy się trochę i jęzor wywieszałem na zewnątrz.
MacDeez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co prawda przy tak obłożonym tygodniu raczej ciężko wcisnąć gdzieś trening biegowy. Warto było by się przyjrzeć treningowi siłowemu. Może warto go zmienić na bardziej dynamiczny możesz zapoznać się z ideą CrossFitu bądź jakiemuś treningowi siły eksplozywnej ?
Jeśli dobrze rozumiem walka trwa jakieś 5 min ? to jak już polecał bym tobie trening typu HIIT.

Czyli 5-10 minut rozgrzewki, potem interwały biegane np. 10 razy 15/45 czyli 15 sek sprintu i 45 truchtu (możesz z czasem zmniejszać czas truchtu względem sprintu ) .i na koniec 5-10 min schłodzenie czyli marsz albo wolny bieg . Wydaje się że bazę tlenowa masz dobrą i nie powinien to być problem dla ciebie . Cały trening ma trwać max 30 min, i myślę że 2 razy w tygodniu po siłowni (ale to zależnie od planu na siłowni jaki stosujesz). Trening HIIT jest intensywny więc musisz poobserwować swoje ciało byś się nie przemęczył.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ