Zaczynam biegać - takie małe pytanka

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Debocik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przyznaję się bez bicia: zacząłem liczyć kalorie. Ile dziennie powinienem ich dostarczać, aby nie było zbyt dużo?
Dziś bilans wygląda następująco:
śniadanie pożywne, by mieć energię do biegania:
jajecznica z dwóch jaj z szynką (dwa plasterki) na maśle - policzyłem 300kcal (jakoś mało mi się wydaje)
po bieganiu jogurt - 140kcal
obiad: (mało to wygląda na obiad, bo reszta jadła mielone z ziemniakami, a ja improwizowałem z tego, co znalazłem w lodówce):
2 kromki, pomidor, liść sałaty (dla urozmaicenia smakowego), szklanka mleka 2% z otrębami - policzyłem jakieś 425kcal.
Później jeszcze banan, czyli jakieś 160kcal.

Więc dotychczas wychodzi 1025kcal. Jednak dzień się jeszcze nie kończy, nie licząc wody mineralnej wypiję jeszcze sok pomidorowy (66kcal), zjem banana i gruszkę (~200kcal) i pewnie szklankę mleka z otrębami (250kcal)
Łącznie wychodzi jakieś 1550kcal. Dopuszczalnie?
PKO
kawo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Debocik pisze:Przyznaję się bez bicia: zacząłem liczyć kalorie. Ile dziennie powinienem ich dostarczać, aby nie było zbyt dużo?
jajecznica z dwóch jaj z szynką (dwa plasterki) na maśle - policzyłem 300kcal (jakoś mało mi się wydaje)
obiad: (mało to wygląda na obiad, bo reszta jadła mielone z ziemniakami, a ja improwizowałem z tego, co znalazłem w lodówce):
2 kromki, pomidor, liść sałaty (dla urozmaicenia smakowego), szklanka mleka 2% z otrębami - policzyłem jakieś 425kcal.

Więc dotychczas wychodzi 1025kcal. Jednak dzień się jeszcze nie kończy, nie licząc wody mineralnej wypiję jeszcze sok pomidorowy (66kcal), zjem banana i gruszkę (~200kcal) i pewnie szklankę mleka z otrębami (250kcal)
wejdź sobie na tablice kalorii w necie i tam wpisuj co jesz i będziesz wiedział nie na oko, a naprawdę ile zjadłeś. Tam też są kalkulatory ile powinieneś zjeść.
Debocik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

właśnie w tym rzecz, że te dane są z tablic - lub z opakowań.
A co do tego, ile powinienem - każda tablica pokazuje inaczej. Więc w końcu nie mam pojęcia :niewiem:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Debocik pisze:Przyznaję się bez bicia: zacząłem liczyć kalorie. Ile dziennie powinienem ich dostarczać, aby nie było zbyt dużo?

Masz 1,8m wzrostu, 80kg wagi i chcesz jeść dziennie 1500 kcal? Zamulisz tylko metabolizm. Jak dla mnie to w Twoim menu jest za mało kalorii, za mało białka, za dużo tłuszczu. No i nie ma żadnego ciepłego posiłku. Ponadto jeżeli chcesz liczyć kalorie (a ja tak robię i polecam wszystkim) to kup sobie wagę kuchenną (ok. 20zł) i nie improwizuj. Co do Twojego zapotrzebowania to będzie coś około 2500kcal. Poszukaj na necie kalkulatora.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ