Ciągły bieg 30min

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
matheo789
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegam od 3 tygodni doszedłem do 30 min ciągłego biegu i teraz mam takie pytanie czy to wystarczy czy należy zwiększać czas biegu??
Cel to zrzucenie opony. Druga kwestia dotyczy picia wody nie w czasie biegu ale ogólnie bo słyszałem że wody pic jak najwięcej do 3l dziennie z kolei w drugim artykule przeczytałem że za dużo wody też nie dobrze pic więc jak to z tym jest??
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pijesz tyle wody ile potrzebujesz, mi się zdaje że to jest jasne, że jak się pić nie chce, to nie wlewasz na chama, albo na odwrót "bo gdzieś napisali że trzeba tyle i tyle". Jak te 30 minut osiągnąłeś z jakimś planem to szukaj kolejnego, jeśli sam to pobiegaj te 30 minut kilka razy, żeby wychodziło Ci to bez problemu a potem stopniowo zwiększać np. do godziny. :oczko:
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak już chce ci się pić, to znaczy że jest źle. Tak przynajmniej ostatnio słyszałem w telewizji.
W ciągu dnia powinno wypijać przynajmniej 1,5l wody plus ewentualnie dodatkowo nawodnić organizm po treningu. Ja po biegu 5km wypijam 2-4 szklanki soku czy wody, mimo że Endo pokazuje mi, żeby wypić 0,3l tylko ;-)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma nic złego w piciu dużych ilości wody. Lepiej wypić za dużo, niż za mało - jak się wypije za dużo, to skutkiem będą co najwyżej częstsze wizyty w toalecie. Wypicie zbyt małych ilości wody to ryzyko odwodnienia organizmu - a już bardzo nieznaczne odwodnienie to bardzo poważne konsekwencje.
Osobiście nie liczę, ile piję, ale waha się to u mnie każdego dnia. Na najcięższych treningach na siłowni potrzebuję grubo ponad litra dobrej jakości wody mineralnej. Bieganie w średnich temperaturach nie wywołuje u mnie takiego pragnienia, ale już w wyższych - wywołuje ogromne. Moje dzienne spożycie płynów waha się zatem od jakichś dwóch do nawet czterech litrów wody - i to jest naturalne u każdej bardzo aktywnej fizycznie osoby.
Dlatego nie przejmuj się tym, co piszą, po prostu pij tyle, ile potrzebujesz. Lepiej za dużo niż za mało.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
jack73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

z tym nadmiernym piciem wody to bym uważał trochę:
http://odkrywcy.pl/kat,111396,page,2,ti ... omosc.html

"Najbardziej narażeni na zatrucie wodne są sportowcy, głównie maratończycy, którzy po zakończonym biegu łapczywie pochłaniają bardzo duże ilości wody w krótkim czasie. Nagły wzrost ilości wody w organizmie automatycznie rozregulowuje gospodarkę wodno-mineralną. Spada stężenie kluczowych jonów, powodując uczucie osłabienia, ból głowy, rozkojarzenie, utratę świadomości. Płyny ustrojowe silnie się rozcieńczają, szczególnie krew, której zwiększonej ilości nie nadąża pompować serce, a substancje odżywcze są w niej tak rozcieńczone, że nie wyczerpują potrzeb organizmu."
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

matheo789 pisze:Biegam od 3 tygodni doszedłem do 30 min ciągłego biegu i teraz mam takie pytanie czy to wystarczy czy należy zwiększać czas biegu??
Cel to zrzucenie opony. Druga kwestia dotyczy picia wody nie w czasie biegu ale ogólnie bo słyszałem że wody pic jak najwięcej do 3l dziennie z kolei w drugim artykule przeczytałem że za dużo wody też nie dobrze pic więc jak to z tym jest??

Czy to wystarczy? Zapewne tak, ale pamiętaj, że im dłuższy wysiłek tym więcej spalisz. Dodatkowo im dłużej biegasz tym więcej energii pochodzi z tłuszczy. Dlatego moim zdaniem powinieneś wydłużyć ten bieg do 45-60 minut :)

Wody staram się wypijać butelkę dziennie, czasem piję 2 butelki, czasem praktycznie w ogóle. Jednak dziennie wypijam bardzo dużo zielonej herbaty (mam kubek 0,75L i potrafię 4-5 takich herbat wypić w ciągu dnia)

Pozdrawiam
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

matheo789 pisze:Biegam od 3 tygodni doszedłem do 30 min ciągłego biegu i teraz mam takie pytanie czy to wystarczy czy należy zwiększać czas biegu??
U mnie nastąpił wyraźny progres zrzucania jak zacząłem biegać około 45 do godziny dziennie. No i przyjemność biegania jakby większa ;)
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ