Jak lepiej biegać?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Creative1996MN
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, od pewnego czasu zacząłem biegać i moje pytanie jest następujące : Lepiej biegać bez przerwania na krótszy dystans czy z przerwą np co 1,5 km na minutkę i znowu biegnąć i znowu przerwę ? Do tej pory praktykuję metodę nr 2 , przebiegnę ok 2 km przemaszeruje kawałeczek znowu pobiegnę z kilometr, znowu stanę i tak z godzinę : ) Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam
PKO
aktywny12
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Lepiej biegać systemem bieg,marsz,bieg,marsz...
Np. 5 min bieg, 2min marsz.. i tak przez np. 40 min
Z czasem zwiększaj czas biegu, a zmniejszaj czas maszerowania, aż do momentu gdy będziesz mógł np. 40 min przebiec bez marszu.
stefan7777
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sam szukam rad zaczolem biegac mam 35 kg nadwagi
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Drodzy koledzy, nie wiem która metod jest najlepsza ale ja jak zaczynałem, trochę biegłem, trochę maszerowałem. Po pewnym czasie wyeliminowałem marsz i pozostał sam bieg. Ważne aby kosztem tempa wydłużać czas treningu. Oczywiście, bez odpowiedniej diety zrzucenie wagi się nie uda. Pamiętajcie też, że trening poniżej 30 minut, dla procesu odchudzania, nie ma znaczenia. To czas kiedy spalacie glikogen z mięśni i odpuszczacie trochę wody z organizmu.
Generalnie, temat rzeka.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie całkiem prawda, tłuszcz przy wysiłku aerobowym cały czas bierze udział w procesach tworzenia energii, aczkolwiek faktem jest, że im dłuższy wysiłek, tym udział tłuszczu większy. Poza tym dochodzą kwestie przyspieszonego metabolizmu po treningu, regeneracji itp. Nawet dziesięciominutowy trening - robiony regularnie!!! - pozwoli po jakimś czasie (długim, co zrobić...) spalić tkankę tłuszczową.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Creative1996MN
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady, narazie trzymam około godziny trening, bieg/marsz ale z pewnością przeważa bieg:) około co 1km kilkadziesiąt metrów przemaszeruje i znów z 1km biegu i tak w koło macieju:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ