Czy smarujecie chleb razowy maslem?
Czy makrela wedzona jest dobra przy odchudzaniu, czu jest zbyt tlusta?
Co z zupami? Czy mozna je ugotowac na miesie?
Jak przyszykowujecie warzywa na patelni, ja przewaznie smaze na patelni lekko spryskanej oliwa z oliwek
Ja czasem smaruję chleb masłem a czasem nie. Myślę, że nie ma co przesadzać.
Każda ryba jest dobra (100 gm to 221 kcal, i aż 15,5 gm zdrowego tłuszczu - łosoś to 162 kcal i 8,4 gm tłuszczu, a ten z ryb jest najlepszy)
Zupy to świetny obiad. Ja gotuję porcję dla 2 osób w ok 2 litrach wody i dwoma udkami z kurczaka bez skóry. I oczywiście świeże warzywa, zabielam mlekiem lub jogurtem naturalnym. Aby zagęścić zupę, najczęściej ok 500 ml odlewam, miksuję i tym zagęszczam.
Warzywa na patelni można podsmażyć na małej ilości oliwy lub bez. One bardzo szybko puszczą wodę i się nie przypalą. Chociaż niektóre wartości (np z marchwi) są lepiej przyswajalne z mała ilością tłuszczu. Ja warzywa gotuję na parze (prawie wszystkie) i na koniec dodaję małą łyżeczkę masła.