Pomoc w przygotowaniu do egzaminów

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
alfer117
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzień Dobry
Na samym początku chciałbym przywitać się na waszym forum i przepraszam jeżeli powtarzam już taki temat.
A teraz przejdę do sedna sprawy.
Drodzy biegacze, jestem 21 letnim mężczyzną, którego marzeniem jest służba w szeregach Państwowej Straży Pożarnej. Aby się dostać, muszę przejść pomyślnie testy sprawnościowe, w których m.in. trzeba przebiec 1000 metrów w czasie najlepiej poniżej 3:30 oraz 50 metrów również jak najszybciej. Ponadto podciąganie na drążku ale to już chyba pytanie nie do was.
A więc egzaminy odbędą się prawdopodobnie w listopadzie tego roku. Jak widać czasu troszkę zostało, więc liczę na waszą pomoc.
Nie wiem jak dokładnie się zabrać za treningi. Do tej pory truchtałem sobie jakieś 6 km, ale myślę że nie tędy ścieżka.
Jeżeli byli byście tak mili, proszę o jakieś rady, plany treningowe, które pomogą mi w osiągnięciu jak najlepszych efektów.
Jestem osobą mocno zdeterminowaną, i zamierzam osiągnąć swój cel nawet jeżeli będzie to wymagało bardzo intensywnych ćwiczeń. O służbie w straży pożarnej marzę od dziecka. Może śmiesznie to zabrzmi ale czuję się stworzony do tej pracy, tylko to bieganie... nie jestem super szybki ale mam nadzieję, że taki efekt osiągnę. Także moi drodzy, bardzo ale to naprawdę bardzo proszę o pomoc
Z góry serdecznie dziękuję :)
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jaki masz teraz czas na 1000m? Na czas 3.30 nie trzeba jakiegoś bardzo wymagającego treningu, trucht i interwały wystarczą
furek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I drugie, podobne pytanie, do tego które zadał Dybkos. Jaki miałeś najlepszy czas na km? Młody jesteś, szkołę pewnie pamiętasz, a tysiączki biegało się, biega i pewnie będzie biegać na w-fie :).

Specem od treningu nie jestem, ale też uważam że te Twoje 6km truchtem możesz pozostawić jako "bazę". A prócz tego (w innych dniach treningowych) - interwały czy powtórzenia 400m lub 800m tempem... no właśnie, trudno stwierdzić jakim, bo nie znamy Twoich dzisiejszych możliwości, z przerwą na marsz lub trucht ok. 2 min. To na początek, później zwiększasz tempo, skracasz przerwę.

To ogólniki, pewnie jak poczekasz, to pewnie ktoś z forum rozpisze Ci cały plan treningowy :)
alfer117
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mój najlepszy czas to coś w granicach 3,50 - 4.00. Nie chcę super efektu, tylko aby pobiec pewnie i w miarę szybkim tempem aby zejść poniżej 3,30. wtedy daje mi to większą ilość pkt.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ