krótkodystansowiec długodystansowcem?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
ketia00
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam ponownie!
Otóż nasunęło mi się kolejne pytanie do zacnych biegaczy z tego forum :)

czy osoba umięśniona, mająca predyspozycje do bycia ,,sprinterem" moze byc biegaczem długodystansowym?

Myśl ta wpadła mi do głowy w momencie gdy zaczęłam biegac z siostrą która mimo astmy oskrzelowej zmeczyla sie o wiele pozniej ode mnie.
Po dłuższym namysle doszlam do tego, że faktycznie zawsze biegałam szybciej krótkie dystanse itp.
Tak więc podchwytując temat rozpoczynam ten wątek :)
Co o tym sądzicie?

Jak wiadomo masa mięśniowa dosc.. przeszkadza i ciąży na długich trasach. Więc gdyby krótkodystansowiec zachciał długo biegac...? Co wtedy?
,,Twoje blizny Twoją siłą"
PKO
zbynio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to ci powiem że ja mam lub miałem tak samo. Kiedyś w podstawówce nie było na mnie mocnych w sprintach, a zacząłem wtedy trenować biegi przełajowe bo innej możliwości nie miałem. Byłem w tym słaby w porywach średni. Wytrzymałem 1 rok i zrezygnowałem. Szybkość pozostała. Trzy lata temu zacząłem biegać aby ruszać się cokolwiek, zrzucić wagę itp,. Po 7 m-cach takiego biegania zrzuciłem 10 kg, ale masywna, sprinterska postawa została, 18 km biegałem w 1h 20 min. Po trzech latach biegania i walki z masą, mam dalej bardziej umięśnioną sylwetkę niż wzór długodystansowca. Ale ja biegam dla zdrowia, spadku lub utrzymania masy ciała i frajdy jaką to mi daje. Zawodowcem nie będę więc po co się spinać. Chcesz biegać to biegaj. Lekko zredukujesz sylwetkę ale bez drastycznych zmian.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ketia00 pisze: czy osoba umięśniona, mająca predyspozycje do bycia ,,sprinterem" moze byc biegaczem długodystansowym?
Może ale będzie kiepskim. Tutaj ciekawy artykuł, przeczytaj szczególnie część zatytuowaną "Sprinter i maratończyk"

http://www.wiz.pl/8,352.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ