mam na imię Marcin mam 18 lat, od kilku lat borykam się z nadwagą, która była spowodowana m.in. zła dietą,brakiem ruchu.
Miałem już kilka podejść do zrzucenia wagi ani jedna się nie udała ;( motywacja i te sprawy.. ale wiem że muszę to zrobić chociażby dla zdrowia !
Co do biegania obecnie biegam od czasu do czasu głównie w weekend, ale teraz też od nie dawna, w wakacje biegałem przez całe 2 tyg co 2 dzień z niedzielą wolną. Zaczynałem biegać po takiej "pętli",którą sobie wyznaczyłem po prostu taka trasa która liczy sobie 3 km, początki były trudne już po nie cały kilometrze dopadła mnie masakryczna kolka hah, ale w miare z upływem czasu było co raz lepiej przynajmniej mogłem wytrzymać ten dystans oraz bardzo wiele poprawiła się moja kondycja ( pod koniec 1 klasy technikum czas na 1 km wynosił 4:32 min, po wakacjach na początku 2 klasy już wynosił 3:50 około było spowodowane moimi biegami, niby tylko te 40 sek niecałe, ale dla mnie był to wielki sukces) wraz z upływem czasu zwiększałem dystans i robiłem np. 2 okrążenia = ok 6km początkowo po 1 okrążeniu na lini startu robilem krótką przerwę na złapanie oddechu, ale później bieg był ciągły co było moim kolejnym sukcesem. No ale żeby tak nie słodzić - przyszła szkoła biegi zanikły i wszystko na marne, ale wiem że nie mogę tego dłużej odkładać i od jakiegoś czasu biegam ze znajomym w weekendy, mamy nową trasę znacznie ciekawszą i wgl liczy sobie miej więcej 10 km ! Gdy pomyślałem sobie że mam biec taki kawał to powiedziałem że po 30 min padnę.. nie dałem się zmęczeniu zaparłem się i dałem radę, nie myślałem że może się to udać.
Jestem już po 4 takich biegach po 10 km i mam do tego jedno małe pytanko po około 6 km zaczynam bić się z myślami tzn umysł chcę się zatrzymać jednak nie daje za wygraną i biegnę tylko, że przyśpieszam czy jest to niewłaściwe ?( po prostu czuje, że jak biegne powoli to w pewnym momencie się zatrzymam wiec wole przyśpieszyć i odziwo mam siły na to aby jeszcze pozwolić sobie na taki wysiłek) Bieg zaczynamy tempem konwersacyjnym a kończymy zwłaszcza ostatnio 3-4 km znacznie szybszym (oczywiście bez przesady) czy takie przyśpieszenie może odbić jakoś na kondycji,zdrowiu ? Dziś za godzinę idę znowu zrobić rundkę i będę starał się 3mać cały czas to samo tempo jak na początku. Bieg trwa godzinę czy to nie za wolno/szybko ?
Jaki mam ustawić sobie plan biegania ? Tzn chciałbym biec w tygodniu min 2x może nie takie całe 10 km ale miej wiecej polowe z tego(czy bieg poniżej godziny ma w moim przypadku w ogole jakiś sens? ) , poniedziałek odpada szkoła do 19 (warsztaty) wtorek koncze o 15:30 ,sroda 14 30 czwartek 13 30 i piatek 14 30 więc tak myślę, że wtorek i czwartek było by dobrze co wy na to ? Jeżeli macie jakieś porady dt. biegania to proszę podzielcie się nimi

Było co nie co o moim bieganiu teraz chciałbym coś powiedzieć o diecie - powiem krótko nie chcę stosować jakiś diet typu same warzywa albo jakies dukany. Może ktoś mi wyjaśnic co muszę i w jakim stopniu wyeliminować z jadłospisu chodzi mi np tłuszcze węgle i te inne
Ogólnie to nauczyłem się pić wody ( wcześniej zawsze jaki.ś sok albo coś) i już prawie nie jadam słodyczy, jednak moją zmorą jest wieczorne podjadanie i brak śniadania.
Gdy ide rano do szkoly to dopiero w szkole zjem jakies kanapki czy cos a ponoc powinno sie jesc od razu jak sie wstanie nie wiem a gdy rano wstaje nie czuje potrzeby aby cos jesc wrecz nie lubie jesc rano po przebudzeniu - o diecie napiszę później bo pierw chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymu całymi weglami tluszczami potem z Waszą pomoc mam nadzieje usunę coś albo rzadziej będę jadł daną rzecz w ciągu dnia, napiszę co jem ogólnie w ciągu dnia i takie tam.
Ogólnie mogę mieć jeszcze możliwość w piątek,sobota pójścia na basen jeżeli chodzi o inny ruch oprócz biegania może nie pływam jakoś za dobrze, ale chyba jakiś ruch w wodzie zawsze coś tam da prawda?
Jeżeli macie jeszcze pytania, bo może jakiś info nie podałem to napiszcie, czekam na odpowiedzi mam nadzieje, że pomożecie mi z tym sobie poradzić !
Waga - ok 85-90 kg ( muszę baterie kupić do wagi xD )
Wzrost - ok 175 cm