Przebiezki

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
martkazst
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam :-)
Biegam od 4 miesiecy, zaczynalam od 1 min biegu/ 5 minut marszu. Od zawsze nienawidzilam biegac, na wf w szkole (no to bylo 15 lat temu:P) nie moglam przebiec w sprawdzianie 600m.
W tej chwili doszlam do poziomu 40 minut ciaglego biegu, wg mapy google trasa ma okolo 5.3km. Nie biegam tych 40 min na luzie ale tez nie w stanie przedzawalowym :-) Postanowilam troche utrudnic sobie zadanie i byc moze pozna wiosna/latem wziac udzial w zawodach na 10km. lubie miec wszystko zaplanowane, wiec zaczelam wg.planu 10km dla poczatkujacych/4 treningi w tygodniu. Zaczelam od tygodnia 2. I pojawily sie watpliwosci dotyczace przebiezek.
Biegam wtorek/sroda/piatek/niedziela. W tym planie sa 2x przebiezki.
Czy wykonuje sie ja na koncu treningu? Tzn. jak mam 30min bieg + 4P, to najpierw biegam 30min a potem robie 4 przebiezki np.po 70krokow? Ile ma byc czasu przerwy miedzy nimi? Mam wtedy biec czy isc? Dzis tak wlasnie biegalam, zachowalam przerwe 30 sekund na truchcik miedzy jedna a druga przebiezka i potem jeszcze na koniec minute truchtu dla zlapania oddechu.
Wczoraj zrobilam chyba zle, bo robilam jedna przebiezke na 5 minut biegu.
Bardzo prosze o rady :-)

Przepraszam, jesli byl juz taki temat, ale nie znalazlam jednoznacznej odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przebieżka ma być ma pełnym odpoczynku, czyli nie okreslamy ile czasu przerwy ale czy czujesz, ze kolejna może być równie dobra jakościowo.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

martkazst pisze: Czy wykonuje sie ja na koncu treningu? Tzn. jak mam 30min bieg + 4P, to najpierw biegam 30min a potem robie 4 przebiezki np.po 70krokow? Ile ma byc czasu przerwy miedzy nimi? Mam wtedy biec czy isc? Dzis tak wlasnie biegalam, zachowalam przerwe 30 sekund na truchcik miedzy jedna a druga przebiezka i potem jeszcze na koniec minute truchtu dla zlapania oddechu.
Wczoraj zrobilam chyba zle, bo robilam jedna przebiezke na 5 minut biegu.
Bardzo prosze o rady :-)

Przepraszam, jesli byl juz taki temat, ale nie znalazlam jednoznacznej odpowiedzi.
Ja przebieżki wykonuję po biegu. Jeżeli bieg wolny przeplatasz z biegiem szybkim to to się nazywa fartlek albo sesja interwałowa :) Co do przerwy to jeden z trenerów stwierdził, że przed każdą przebieżką masz czuć, że to będzie Twoja najlepsza i najszybsza przebieżka ze wszystkich. Dlatego każdą musisz zaczynać w pełni wypoczęta.
Awatar użytkownika
Aldona
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Do przebieżek jest mi jeszcze daleko, ale czy łopatologicznie może ktoś mi wytłumaczyć, a co w nich chodzi i dlaczego i kiedy sa istotne - z góry dziekuje :)
calk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zalecają robić na lekkim zbiegu
Zobacz http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=20761
Bieganie zacząłem 8.01.12
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Aldona, przeczytaj to: http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=2303
Z robieniem tego na e zbiegiem biegu bym nie przesadzał (chyba, że w bardzo specyficznych przypadkach). :)
Awatar użytkownika
Aldona
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Aldona, przeczytaj to: http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=2303
Z robieniem tego na e zbiegiem biegu bym nie przesadzał (chyba, że w bardzo specyficznych przypadkach). :)
Super, dziękuje bardzo!!
martkazst
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za odp :-) dzis akurat mialam trening bez przebiezek ale wiejacy dziki wicher i padajacy deszcz sprawil, ze zmeczylam sie bardziej, niz z nimi :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ